ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Για «αμοιβαία αλληλοσύνδεση» σε τομείς όπως η ενέργεια, μίλησε ο Οζερσάι

Εξήγησε πως μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς να υπάρχει λύση του Κυπριακού

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πρέπει να εφαρμοσθούν μοντέλα συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν την τελευταία στιγμή γι’ αυτό και να πνιγόμαστε σε θεωρητικές συζητήσεις χάνοντας χρόνο, δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι λέγοντας ότι η μόνιμη σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί είτε με βιώσιμη και δίκαιη λύση είτε με μια αμοιβαία αλληλοσύνδεση που θα διευρυνθεί με προσωρινές ρυθμίσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο «υπουργός εξωτερικών» εξήγησε ότι αυτή η αμοιβαία αλληλοσύνδεση – όπως την ονόμασε – μπορεί να επιτευχθεί, και χωρίς να υπάρχει λύση του Κυπριακού, μεταξύ των πλευρών σε τομείς όπως το εμπόριο, η οικονομία ο τουρισμός, οι συγκοινωνίες, η ενέργεια. «Η μόνιμη σταθερότητα βασίζεται σε τέτοιους είδους σχέσεις».

Ο κ. Οζερσάι προέβη σε δήλωση στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» μετά από ομιλία του σε εκδήλωση του ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ που πρόσκειται στο γερμανικό κόμμα CDU, στο Μιλάνο. Θέτουμε τις απόψεις μας για το θέμα του φυσικού αερίου σε διαφορετικές πλατφόρμες διεθνώς ώστε να ληφθούν υπόψη τα δικαιώματα του τ/κ «λαού», πρόσθεσε. Προσπαθούμε να καταλάβουν όλοι την εξωτερική μας πολιτική, ανταλλάσσοντας απόψεις με άτομα που παίρνουν αποφάσεις ή επηρεάζουν αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, σημείωσε ο κ. Οζερσάι.

Ο ίδιος, είπε, θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι πως εδώ και 50 χρόνια στην Κύπρο συζητούμε θεωρητικά και αφηρημένα για το μέλλον, χάνοντας ενέργεια και δεν ζούμε στο σήμερα. «Είναι αναπόφευκτη μια σχέση που θα δημιουργηθεί πάνω σε συνεργασία και απτά βήματα». Στο τέλος της ημέρας, συνέχισε, αυτό θα αυξήσει την εμπιστοσύνη για έναν ομοσπονδιακό συνεταιρισμό .

Ο Κουντρέτ Οζερσάι επανέλαβε την θέση του ότι η ε/κ ηγεσία είναι πλέον φανερό ότι δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία με τους Τ/κ «από τον καιρό που ο Παπαδόπουλος βγήκε με δάκρυα στα μάτια να καλέσει τους Ε/κ το 2004 να πουν όχι στο δημοψήφισμα γιατί θα έχαναν το κράτος τους».

Αυτό, συνέχισε, (ΣΣ:την μη επιθυμία των Ε/κ για διαμοιρασμό της εξουσίας) το βλέπουμε και στις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για την πολιτική ισότητα λίγο πριν από το Κραν Μοντανά.

Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Οζερσάι είπε πως η στάση που θα ακολουθήσει η ε/κ πλευρά και αν θέλει ή όχι να μοιραστεί και την διαχείριση του πλούτου θα είναι «ένας χάρτης ηλιοτρόπιου» (ΣΣ: αν θα ανθίσει). «Μέχρι σήμερα αυτό το θέμα το έχουν αναγάγει σε ζήτημα κυριαρχίας και αποφεύγουν να το συζητήσουν μαζί μας προβαίνοντας σε μονομερή βήματα που είναι απτά δείγματα της μη θέλησής τους για διαμοιρασμό».

Στο θέμα του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, συνέχισε, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο κατώφλι. «Αφού οι εταιρείες φυσικού αερίου ανέλαβαν ένα τέτοιο ρίσκο, τότε θα πρέπει να διαχειριστούν και την ευθύνη».

Εφόσον οι Ε/κ δηλώνουν ότι το φυσικό αέριο έχουν μερίδιο και οι Τ/κ, συνέχισε ο κ. Οζερσάι, τότε «δεν τίθεται θέμα αυτό το αέριο να βγει στις διεθνείς αγορές χωρίς την δική μας συμμετοχή και στο τέλος τέλος την έγκρισή μας».

Εάν οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες δεν νιώθουν υποχρεωμένες να καθίσουν να τα βρουν με την ε/κ ηγεσία και την τ/κ πλευρά πριν αυτές οι πηγές διοχετευθούν στην διεθνή αγορά, δεν υπάρξει μια τέτοια προσέγγιση, δήλωσε ο «υπεξ» «τότε θα πονέσει το κεφάλι όλων. Θα μεγαλώσει και το ρίσκο που θα πάρουν οι εταιρείες».

Ο κ. Οζερσάι ανέφερε επίσης ότι η σχετική σταθερότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο καθεστώς στην Κύπρο και γύρω από αυτήν, δεν πρέπει να ξεγελά κανέναν. Λόγω αυτής της σχετικής σταθερότητας κάποιοι διεθνείς παράγοντες δεν προσπαθούν ώστε το υφιστάμενο καθεστώς να αλλάξει, ωστόσο κανείς δεν πρέπει να επαναπαύεται σε αυτό.

«Η μόνιμη σταθερότητα μπορεί να γίνει εφικτή μόνο, και μόνο, με αμοιβαία αλληλοσύνδεση», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Προκλητικό ρεπορτάζ του CNN Turk από το Φατίχ

«Ναι ρε τσιακλή!!! »
ΑΚΑ  |  08:50

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X