ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Για έναρξη 'ανεπίσημου διαλόγου' κάνει λόγο ο Οζερσάι

Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Οζερσάι αναφερόμενος στα όσα έγιναν στη Νέα Υόρκη

ΚΥΠΕ

Με τίτλο «Άρχισε ο ανεπίσημος διάλογος μεταξύ των πλευρών», ο Κουντρέτ Οζερσάι, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στη Γενί Ντουζέν, αναφέρεται στα όσα έγιναν στη Νέα Υόρκη και τις εντυπώσεις του από τις συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και τους Τούρκους αξιωματούχους που ήταν εκεί και κανείς τους δεν είδε τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από την ανησυχία ότι επειδή δεν μπόρεσε ακόμα να υπάρξει απευθείας συνάντηση της τ/κ πλευράς με την Ελλάδα, μένουμε εκτός, ανέφερε. Πρέπει να ενεργήσουν δημιουργικά και γρήγορα, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό που η τ/κ πλευρά δεν έχει ανάγκη είναι να παρακολουθεί λυπημένη και ανήσυχη αλλά στο σωστό χρόνο να κάνει τη σωστή κίνηση. «Εάν έτσι κινηθούμε, δεν θα μείνουμε εκτός», δήλωσε.

Έχει να κάνει με το ποιος συναντάται με ποιον αλλά και ποιος έχει σχέση με την ουσία του προβλήματος και κατά πόσο είναι ένας βαρύνουσας σημασίας παράγοντας, είπε διερωτώμενος κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι καθοριστικός και βαρύνουσας σημασίας παράγοντας σε αυτή τη διαδικασία.

Ο ανεπίσημος διάλογος θα συνεχιστεί όχι μόνο με τις εγγυήτριες δυνάμεις που συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη, αλλά θα συμπεριληφθούμε και εμείς, είπε, αναφερόμενος στις δύο πλευρές. Θεωρεί δε βοηθητικό το να μπορούν σε αυτές τις ανεπίσημες επαφές οι πλευρές να συζητούν και διαφορετικά πράγματα από τις γνωστές τους θέσεις. «Πιστεύω ότι ο διεθνής παράγοντας, περιλαμβανομένων των ΗΕ, πρέπει να δώσει μια ευκαιρία σε αυτή τη διαδικασία να αντικατοπτριστεί με υγιή τρόπο», πρόσθεσε.

Για τη συνάντηση της τ/κ αντιπροσωπείας με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην οποία ήταν παρών, ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι δεν διέκρινε πως ο κ. Γκουτέρες πήρε τις απαντήσεις στα ερωτήματα που είχε στο μυαλό του και δεν φάνηκε έτοιμος να πάρει άμεσα και αποφασιστικά πρωτοβουλίες γνωρίζοντας ξεκάθαρα τί θα κάνει. Αυτό που ο ΓΓ είχε ζητήσει από τις πλευρές ήταν να του πουν εάν έχουν ένα κοινό όραμα και θέλουν πραγματικά να εμπλακούν σε μια διαδικασία επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, είπε ο «υπεξ» προσθέτοντας ότι όσο δεν το βλέπει αυτό, δεν θα πράξει οτιδήποτε.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι πιστεύει ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ένας ΓΓ του ΟΗΕ έπραξε κάτι σωστό, αντί να επιβάλει οτιδήποτε στις πλευρές υπερβαίνοντας τις καλές υπηρεσίες που του έχουν δοθεί από το ΣΑ του ΟΗΕ.  Αναφερόμενος στην αποστολή Λουτ, ο κ. Οζερσάι εξέφρασε την άποψη ότι η ερώτηση που δυσκόλεψε περισσότερο την ε/κ πλευρά να απαντήσει ήταν «τι άλλαξε από την αποτυχημένη Διάσκεψη για την Κύπρο μέχρι σήμερα; Τι ήταν αυτό που την έκανε αποτυχημένη και εάν σήμερα δεν υπάρχει, θα ήταν επιτυχημένη;». Κατά την άποψη του θα πρέπει να καθίσουμε να σκεφτούμε, να εμβαθύνουμε και να επανεξετάσουμε, είπε, λέγοντας ότι τα ΗΕ κάνουν το σωστό.

Ο κ. Οζερσάι είναι της άποψης ότι όλες οι πλευρές πρέπει να διερωτηθούν με ειλικρίνεια για κάποια πράγματα. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, θα συνεχίσει και τις επαφές με ε/κ πολιτικούς παράγοντες.

Θεωρεί δε ότι πρέπει να αυξηθούν οι επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων και σε επίπεδο προσωπικό αλλά και σε οικονομικό, ήδη γίνεται αυτό, πρόσθεσε, και γι’ αυτό δίδει ο ίδιος σημασία στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων.

Όσον αφορά τα σχόλια ότι οι Τούρκοι επίσημοι στη ΝΥ είδαν τον ίδιο και όχι τον Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Οζερσάι είπε ότι δεν σχημάτισε την εντύπωση ότι οι Τούρκοι δεν ήθελαν να δουν τον Τ/κ ηγέτη, λέγοντας πως λίγο καιρό πριν, μετά τις προεδρικές εκλογές τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Τσαβούσογλου επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα και συνομίλησαν με τον κ. Ακιντζί. Ίσως να μην ένιωσαν την ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια τέτοια συνάντηση στη ΝΥ, αλλά ούτε μήνυμα ούτε στάση αποφυγής μιας τέτοιας συνάντησης από τους Τούρκους διαπίστωσε ο ίδιος που ενημέρωσε εξάλλου τον κ. Ακιντζί για τις συναντήσεις που είχε με Ερντογάν και Τσαβούσογλου.

Ανέφερε ότι ένας από τους στόχους του στη Νέα Υόρκη ήταν να κάνει την τ/κ πλευρά να φαίνεται και να εκφράσει την άποψή της όχι μόνο για το Κυπριακό αλλά και για άλλα θέματα, όπως η τρομοκρατία, αλλά και άλλα ζητήματα όπως θέματα που αφορούν τους Ιρανούς αξιωματούχους για τους Ιρανούς φοιτητές που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια στα κατεχόμενα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση