ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιωργάλλας: Το επενδυτικό περιβάλλον στην Κύπρο δεν είναι καθόλου καλό

Ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι η μακροχρόνια παρακμή έχει διαβρώσει τον ιστό λειτουργίας της κρατικής μηχανής

ΚΥΠΕ

Η Αλληλεγγύη εντοπίζει στον προϋπολογισμό τη διάθεση της Κυβέρνησης να επιστρέψει πίσω σε προβληματικές πρακτικές, με χαλάρωση των μέτρων και επαναφορά αχρείαστων δαπανών και καταχρηστικών απολαβών που είχαν αποκοπεί από προνομιούχους, δήλωσε ο Βουλευτής τους Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2019.

Και όλα αυτά, ανέφερε, την ώρα που η κατάσταση στην οικονομία εξακολουθεί να είναι ρευστή και οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει.

Σε επισημάνσεις του για την κυπριακή οικονομία, είπε ότι παρόλο που οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι εντυπωσιακοί, ωστόσο μεσοπρόθεσμα η κυπριακή οικονομία δεν θα είναι βιώσιμη εάν δεν προωθηθούν θαρραλέες μεταρρυθμίσεις. Ανέφερε ακόμα ότι η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας παραμένουν στάσιμες τα τελευταία 6 χρόνια στα επίπεδα του 2012.

Σημείωσε ότι το επενδυτικό περιβάλλον στην Κύπρο δεν είναι καθόλου καλό και, αυτό χειροτερεύει απωθώντας σημαντικές παραγωγικές επενδύσεις. Πρόσθεσε ότι η μόνη μεταρρύθμιση που έγινε στην οικονομία ήταν να καταστεί ακόμα πιο εύκολη η πώληση γης και ιδιοκτησίας σε ξένους, προκειμένου να αγοράσουν διαβατήρια.

«Λόγω των πολιτογραφήσεων και των διαβατηρίων έχει επέλθει μια ραγδαία αύξηση των τιμών στην αγορά ακινήτων και αυτό που συμβαίνει έχει τα χαρακτηριστικά μιας νέας φούσκας που όταν θα σκάσει θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα», ανέφερε.

Ο κ. Γιωργάλλας σημείωσε ότι οι πιο πάνω επισημάνσεις ανήκουν στον Νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη και έγιναν προ ημερών σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του.

Τις επισημάνσεις του κυρίου Πισσαρίδη, πρόσθεσε, δικαιώνουν και οι τελευταίες αναφορές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Κύπρο, η τελευταία της έκθεση «Doing Business Report 2018», όπου η βαθμολόγια της Κύπρου επιδεινώθηκε σε σχέση με άλλες χρονιές αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που στις εκθέσεις της, η Κύπρος παρουσιάζει ενδείξεις για πιθανές ανισορροπίες σε 7 από τους 14 δείκτες ανισορροπιών, καταγράφοντας έτσι τον μεγαλύτερο αριθμό αρνητικών ενδείξεων από όλα τα κράτη μέλη.

Αναφερόμενος στο κράτος που υπάρχει σήμερα, ο κ. Γιωργάλλας είπε ότι η μακροχρόνια παρακμή έχει διαβρώσει τον ιστό λειτουργίας της κρατικής μηχανής και έχει καταστήσει το κράτος ανίκανο, ανήμπορο, ανάπηρο και κοστοβόρο.

«Οι λειτουργίες της πολιτείας υπονομεύονται εκ των έσω, από τη μεγάλη διαπλοκή, την ανικανότητα, την αναξιοκρατία, την αδιαφάνεια και την εκτεταμένη διαφθορά στην πολιτική ζωή, στους θεσμούς και στην ίδια την κοινωνία», είπε.

Συμφώνησε με τον χαρακτηρισμό της Κύπρου ως «μπανανίας» από τον Γλαύκο Κληρίδη και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην καθυστέρηση την κατασκευής της πλατείας Ελευθερίας, στο ΓεΣΥ, στην απώλεια του εμπορικού σήματος για το χαλλούμι στη Βρετανία, στην ανικανότητα της δικαιοσύνης να τιμωρήσεις τους ενόχους για την οικονομία, στις κακές επιδώσεις στην παιδεία, στα ναρκωτικά και στο πρόβλημα με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Αναφερόμενος στη δημοσιονομική πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση από το 2013 μέχρι σήμερα, είπε ότι επικεντρώθηκε στη διαχείριση των προβλημάτων και όχι στην επίλυση και την εξάλειψη τους.

Είπε επίσης ότι για την Αλληλεγγύη η εξάρτηση της οικονομίας από αμφιβόλου διάρκειας και ποιότητας σχέδια όπως αυτό των πολιτογραφήσεων ξένων υπηκόων, με παραχώρησης της κυπριακής υπηκοότητας, ελλοχεύει πολλούς κινδύνους.

Ανέφερε ακόμα ότι παρά τη μείωση της ανεργίας, οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, είναι χαμηλής εισοδηματικής στάθμης που δεν ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους πτυχιούχους νέους που ψάχνουν θέσεις εργασίας προστιθέμενης αξίας ακόμα και στο εξωτερικό.

Πρόσθεσε ότι στο επίπεδο της στήριξης της οικογένειας και των γεννήσεων, η κυβερνητική δημοσιονομική πολιτική των τελευταίων ετών έχει αποτύχει παταγωδώς, με το ιδιόκτητο σπίτι να είναι πολυτέλεια για τα νέα ζευγάρια καθότι ο δανεισμός έχει καταστεί απρόσιτος.

Για την Αλληλεγγύη, σημείωσε, η πραγματική ανάπτυξη, η δημοσιονομική εξυγίανση και η δημοσιονομική σταθερότητα της οικονομίας, απαιτούν τον περιορισμό των κινδύνων, των απειλών και των αρνητικών επιπτώσεων που μπορούν να επηρεάσουν την κυπριακή οικονομία.

«Για να φτάσουμε σε μια τέτοια κατάσταση πρέπει να εργαστούμε σκληρά να πετύχουμε αυτό που και ο κύριος Πισσαρίδης, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλοί άλλοι μας υποδεικνύουν», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το Κυπριακό, είπε ότι υπάρχει κοινός τόπος για να κτιστεί η ενότητα, κι αυτός είναι η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2009.

«Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η πολιτική που έχει ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν οδήγησε σε αποτελέσματα αλλά αντίθετα επιδείνωσε τα δεδομένα για την πλευρά μας», είπε.

Η επιδείνωση αυτή, πρόσθεσε, ανάγκασε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναδείξει τη θέση ότι είναι κρίσιμη επιτακτική ανάγκη, η λύση του Κυπριακού να είναι λειτουργική για να είναι βιώσιμη.

«Είναι αλήθεια και δεν μπορεί να το αρνηθεί κανένας ότι με βάση το υφιστάμενο κεκτημένο των διαπραγματεύσεων, θα οδηγηθούμε στη δημιουργία μιας νέας τρικέφαλης οντότητας από δύο ισότιμα συνιστώντα/συνιδρυτικά κράτη. Με αυτή την προσέγγιση θα επέλθει ο παραμερισμός και όχι η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Διερωτήθηκε αν τελικά είναι ή δεν είναι αποδεκτή βάση η ΔΔΟ.

«Αφουγκραζόμαστε και συμμεριζόμαστε την ανησυχία του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι το πολιτειακό μοντέλο που υπάρχει στο τραπέζι δεν είναι ούτε λειτουργικό ούτε βιώσιμο. Διαφωνούμε όμως με την ιδέα της χαλαρής ομοσπονδίας που προτείνει για να κάνει λειτουργικό το σύστημα», είπε.

Υπό άλλες συνθήκες, πρόσθεσε, και με άλλους πρωταγωνιστές θα μπορούσε να λειτουργήσει η αποκέντρωση, ωστόσο με την Άγκυρα και τους καθεστωτικούς των κατεχομένων όχι μόνο δεν θα λειτουργήσει αλλά θα χρησιμοποιηθεί για μελλοντική απόσχιση ή διχοτόμηση.

Ζήτησε να υιοθετηθεί ο δρόμος της σύγκρουσης με λογικές ότι «πρέπει να καταστρέψουμε και να διαλύσουμε τη ζωή και την πατρίδα μας γιατί είμαστε οι λίγοι, οι αδύναμοι οι ηττημένοι».

Πρέπει να πιστέψουμε, ανέφερε, ότι τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας, ανατρέπουν παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών και προσφέρουν οικονομικές, πολιτικές και γεωπολιτικές ευκαιρίες στην Κύπρο.

Πρέπει επίσης, πρόσθεσε, «να πιστέψουμε ότι μπορούμε να βρούμε κοινές συνιστάμενες με τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας μακριά από τις διχοτομικές προσεγγίσεις και τα ηγεμονικά οράματα της Άγκυρας και των καθεστωτικών στα κατεχόμενα».

Ανέφερε τέλος ότι οι δεσμευτικοί όροι αναφοράς που απαιτούνται για επανέναρξη των συνομιλιών, είναι ένα επικίνδυνο σημείο που πρέπει να προσέξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να μην βρεθεί μπροστά σε μη αναστρέψιμες και αρνητικές εξελίξεις με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και συγκεκαλυμμένη επιδιαιτησία για εισαγωγή επικίνδυνων νέων ιδεών από το παράθυρο των διαμεσολαβητών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση