ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ΑΟΖ ανεβάζει την ένταση και στα κατεχόμενα

Κατηγορείται η Λευκωσία για μονομερείς ενέργειες, βάλλουν κατά Αναστασιάδη οι Μπουρτζιού-Ακιντζί

Newsroom K

Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Λευκωσίας υψώνουν τους τόνους και στα κατεχόμενα, με τον Μπαρίς Μπουρτζιού και τον Μουσταφά Ακιντζί αφενός να βγάζουν ανακοινώσεις και αφετέρου να προβαίνουν σε κινήσεις διαμαρτυρίας.

Είναι ενδεικτικό ότι ο τ/κ ηγέτης καλεί για ενημέρωση, πρέσβεις οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι στην κυπριακή Δημοκρατία για να τους ενημερώσει, με την ενημέρωση αυτή να δείχνει και το μέγεθος της ενόχλησης της τ/κ πλευράς.

Η οποία άπτεται των συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου των Χωρών του Νότου και των τριμερών συνεργασιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, πλην των ενεργειών που ήδη λαμβάνουν χώρα στην κυπριακή ΑΟΖ, με τις εταιρείες που δραστηριιοποιούνται και που αποτελούν την «καλύτερη άμυνα απέναντι στις τουρκικές απειλές» όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές.

Από την πλευρά του ο Μπουρτζιού, σε γραπτή ανακοίνωση που εστιάζει στον Νίκο Αναστασιάδη, κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ρισκάρει τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας με την επιμονή του σε μη εποικοδομητικές θέσεις και πως αγνοεί τα δικαιώματα των τ/κ και της Τουρκίας, προχωρώντας σε μελέτες με την Ελλάδα.

Η αντίδραση

Κι ενώ το κυπριακό αναμένει τις εκλογές για να διαφανεί αν και κατά πόσο θα υπάρξει συνέχεια, με ποιο τρόπο και από ποιο θέμα, είναι το ζήτημα της ΑΟΖ εκείνο που αναδύεται εκ μέρους της τ/κ πλευράς ως το μείζον το τελευταίο διάστημα.

Η διάσταση αυτή δεν είναι τυχαία εφόσον οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Λευκωσίας προχωρούν, ενώ την ίδια ώρα αν και η Τουρκία επί της ουσίας, δείχνει έτοιμη να ξεκινήσει δική της γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμη.

Οι τελευταίες πληροφορίες της «Κ» λένε πως η αντίδραση σε πολιτικό επίπεδο εκ μέρους των τ/κ, είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι πως αναμένονται ακόμη αποτελέσματα ερευνών και ανάλυση δεδομένων που έδωσε το Barbaros στις τουρκικές αρχές, ώστε να διαφανεί που θα λάβει χώρα η γεώτρηση.

Ωστόσο τα συμβαίνοντα και με τις τριμερής συνεργασίες αλλά κυρίως τα όσα αναδύθηκαν στο κείμενο των Med7 για το κυπριακό, έχουν «δέσει» το θέμα με τα ενεργειακά και προτάσσονται όλο και περισσότερο ως ένα από την τ/κ πλευρά.

Αργότερα η οριοθέτηση με Ελλάδα

Κι ενώ έκανε αίσθηση η αναφορά και του Προέδρου της Δημοκρατίας για οριοθέτηση της κυπριακής με την ΑΟΖ της Ελλάδας, την ίδια ώρα πέφτουν οι τόνοι και πλέον επισημαίνεται πως αυτό πρώτον, είναι τεχνικό και όχι πολιτικό θέμα και δεύτερον πως θα λάβει χώρα αργότερα.

Ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε την Πέμπτη επί του θέματος πως οι τεχνικοί των κυβερνήσεων των δύο χωρών συζητούν το θέμα των χαρτογραφήσεων, «ώστε να μη γίνει κάτι που να ζημιώνει είτε την Ελλάδα είτε την Κύπρο».

Επανέλαβε δε τι αναλόγως των τουρκικών προκλήσεων, η κυβέρνηση θα επιλέξει τον χρόνο σε ό,τι αφορά τη κατάθεση συντεταγμένων για ολόκληρη την ΑΟΖ της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση