ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 11:26
 

Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία απευθύνει κάλεσμα σε Τσίπρα-Ερντογάν

Τους καλούν να αξιοποιήσουν την συνάντηση τους για να ανοίξουν τον δρόμο για την επανένωση της Κύπρου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος έχει απευθύνει επιστολές προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, με τις οποίες τους καλεί να αξιοποιήσουν την συνάντηση τους για να ανοίξουν τον δρόμο για την επανένωση της Κύπρου.

Στο κείμενο της επιστολής αναφέρεται ότι η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος, μια πλατφόρμα 75 οργανώσεων και από τις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής στην Κύπρο, απευθύνει το κοινό αυτό κάλεσμα στους ηγέτες της Ελλάδας και Τουρκίας στα πλαίσια της επικείμενης συνάντησης στην Αθήνα.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στην πρόοδο που επιτεύχθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών τα τελευταία δύο χρόνια, με τα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού προβλήματος να έχουν φτάσει σε σημείο όπου η δυνατότητα συμφωνίας ήταν πλέον ορατή, και στη σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη και στο Κραν Μοντάνα.

«Παρά το αδιέξοδο, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε όλα τα κεφάλαια παραμένει στο τραπέζι με την προοπτική σπασίματος του αδιεξόδου και της επίτευξης συμφωνίας να είναι ρεαλιστική. Ταυτόχρονα όμως η πιθανότητα για τη συνέχιση του αδιεξόδου και παγίωση του διαχωρισμού είναι εξ ίσου δυνατή. Θεωρούμε ότι το πλαίσιο που έχει θέσει στο τραπέζι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντώνιο Γκουτέρες και η στρατηγική που έχει προτείνει συνεχίζει να συνιστά μια ρεαλιστική πιθανότητα για ξεπέρασμα του αδιεξόδου. Θεωρούμε ότι είναι ουσιαστικής σημασίας οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο καθώς και η Τουρκία και Ελλάδα να αξιοποιήσουν τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και να αρχίσουν άμεσα την επανεξέταση των επιλογών στο τραπέζι των συνομιλιών και να εργαστούν για τη διαμόρφωση ενός συμβιβαστικού σχεδίου» αναφέρει η επιστολή.

Προστίθεται ότι «ο λαός της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, έχουν συνειδητοποιήσει ότι μια επανενωμένη, διζωνική, δικοινοτική Ομόσπονδη Κύπρος, που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα αποτελεί την μόνη βιώσιμη επιλογή που μπορεί να οδηγήσει σε ένα ειρηνικό μέλλον για τις γενιές που θα ‘ρθουν» και αναφέρεται πως «γι’ αυτή την προοπτική είναι έτοιμοι να αποδεχθούν τους συμβιβασμούς που απαιτούνται».

«Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα οδηγήσει σε περαιτέρω αντιπαράθεση και σε ένα μέλλον που θα εγκυμονεί περισσότερες συγκρούσεις» σημειώνεται.

Η Ελλάδα και η Τουρκία, αναφέρεται, «έχουν ιστορική υποχρέωση να διευκολύνουν τη μετατροπή της Κύπρου σε ένα επανενωμένο ειρηνικό νησί».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Αυτός ο κύριος ήταν ο Διοικητής της Κ.Τ., δηλαδή ο άμεσα υπεύθυνος για τις τράπεζες. Αντί να κάμει ...»
CGA  |  10:08

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Kαι πάλι στην επικαιρότητα ο μέγας Χριστόφιας, ο κακός δαίμων της Κύπρου! »
knak  |  19:35

Στις 2/11 η επιβολή ποινή στους καταδικασθέντες της Λαϊκής

«Χαιρετισμούς στους δικηγόρους των ανθρώπων που κατακλέψαν χιλιάδες ανθρώπους και υπομονή μέχρι να επιβληθεί ...»
knak  |  19:33

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση