ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία απευθύνει κάλεσμα σε Τσίπρα-Ερντογάν

Τους καλούν να αξιοποιήσουν την συνάντηση τους για να ανοίξουν τον δρόμο για την επανένωση της Κύπρου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος έχει απευθύνει επιστολές προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, με τις οποίες τους καλεί να αξιοποιήσουν την συνάντηση τους για να ανοίξουν τον δρόμο για την επανένωση της Κύπρου.

Στο κείμενο της επιστολής αναφέρεται ότι η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης-Ενωμένη Κύπρος, μια πλατφόρμα 75 οργανώσεων και από τις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής στην Κύπρο, απευθύνει το κοινό αυτό κάλεσμα στους ηγέτες της Ελλάδας και Τουρκίας στα πλαίσια της επικείμενης συνάντησης στην Αθήνα.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στην πρόοδο που επιτεύχθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών τα τελευταία δύο χρόνια, με τα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού προβλήματος να έχουν φτάσει σε σημείο όπου η δυνατότητα συμφωνίας ήταν πλέον ορατή, και στη σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη και στο Κραν Μοντάνα.

«Παρά το αδιέξοδο, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε όλα τα κεφάλαια παραμένει στο τραπέζι με την προοπτική σπασίματος του αδιεξόδου και της επίτευξης συμφωνίας να είναι ρεαλιστική. Ταυτόχρονα όμως η πιθανότητα για τη συνέχιση του αδιεξόδου και παγίωση του διαχωρισμού είναι εξ ίσου δυνατή. Θεωρούμε ότι το πλαίσιο που έχει θέσει στο τραπέζι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντώνιο Γκουτέρες και η στρατηγική που έχει προτείνει συνεχίζει να συνιστά μια ρεαλιστική πιθανότητα για ξεπέρασμα του αδιεξόδου. Θεωρούμε ότι είναι ουσιαστικής σημασίας οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο καθώς και η Τουρκία και Ελλάδα να αξιοποιήσουν τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και να αρχίσουν άμεσα την επανεξέταση των επιλογών στο τραπέζι των συνομιλιών και να εργαστούν για τη διαμόρφωση ενός συμβιβαστικού σχεδίου» αναφέρει η επιστολή.

Προστίθεται ότι «ο λαός της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, έχουν συνειδητοποιήσει ότι μια επανενωμένη, διζωνική, δικοινοτική Ομόσπονδη Κύπρος, που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα αποτελεί την μόνη βιώσιμη επιλογή που μπορεί να οδηγήσει σε ένα ειρηνικό μέλλον για τις γενιές που θα ‘ρθουν» και αναφέρεται πως «γι’ αυτή την προοπτική είναι έτοιμοι να αποδεχθούν τους συμβιβασμούς που απαιτούνται».

«Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα οδηγήσει σε περαιτέρω αντιπαράθεση και σε ένα μέλλον που θα εγκυμονεί περισσότερες συγκρούσεις» σημειώνεται.

Η Ελλάδα και η Τουρκία, αναφέρεται, «έχουν ιστορική υποχρέωση να διευκολύνουν τη μετατροπή της Κύπρου σε ένα επανενωμένο ειρηνικό νησί».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το σοκ του Κακουργιοδικείου και οι χαμένοι νέοι ψηφοφόροι...

«Να μην διερωτάσαι φίλε μου. Όταν ο κ. Γενικός θέλει πετυχαίνει καταδίκες-Ίδε περίπτωση Ρίκκου»
Κώστας  |  09:52

#PoliticsBlog Το σοκ του Κακουργιοδικείου και οι χαμένοι νέοι ψηφοφόροι...

«Γιατί ο κ. Γενικός δεν επικεντρώθηκε σε πιο σημαντικά και εύκολο να αποδειχτούν θέματα, όπως μ’ αυτούς ...»
Διερωτώμενος  |  09:38

Σύσκεψη στο Τσίρειο: Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο

«Οπως και στο παρελθόν,τίποτε δεν θα γίνει γιατί απλούστατα δεν θέλουμε να γίνει. »
δημος  |  13:35

Σύσκεψη στο Τσίρειο: Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο

«Ο καλύτερος τρόπος να διώξουμε τους εγκληματίες από το υγιή φίλαθλο κόσμο είναι να εφαρμόσουμε τα τεχνικά ...»
serafim kykotis  |  13:35

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση