ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η επανεκλογή Ερντογάν στο επίκεντρο των κομμάτων

Δεν βλέπουν αλλαγή στο κυπριακό ούτε πολιτική στροφή του Τούρκου Προέδρου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στο επίκεντρο των πολιτικών κομμάτων βρίσκεται το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών και η επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν με τα κόμματα να μην βλέπουν ιδιαίτερη αλλαγή στο κυπριακό. Ο ΔΗΣΥ επισημαίνει πως η επικράτηση Ερντογάν δεν σημαίνει και αυτόματη επίλυση των ανοικτών ζητημάτων εκφράζει ωστόσο ελπίδες πως με τη νέα εντολή του θα αντιμετωπίσει ζητήματα όπως το κυπριακό με σύνεση που θα συμβάλουν στην ομαλότητα και στην ειρήνη στην περιοχή. Ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επεσήμανε πως μετά την επανεκλογή του Ερντογάν στην προεδρεία της Τουρκίας θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών και από την δική μας πλευρά. Η ΕΔΕΚ σημειώνει η επανεκλογή του Ερντογάν στην προεδρεία της Τουρκίας με αυξημένες εξουσίες, στην ουσία δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει την οποιαδήποτε θέση έχει στο κυπριακό δεδομένης της στάσης και της συμπεριφοράς του στο παρελθόν ενώ οι Οικολόγοι σημειώνουν πως η Τουρκία διακατέχεται από συγκεκριμένες θέσεις για την Κύπρο και τις λοιπές γειτονικές χώρες, που δεν αλλάζουν από το ποιος είναι στην εξουσία.

ΔΗΣΥ: Κύριο ζητούμενο η επανέναρξη διαπραγματεύσεων

«Η επικράτηση του Ταγίπ Ερτογάν, τόσο για την Προεδρία της χώρας όσο και του κόμματός του στο Κοινοβούλιο, δεν σημαίνει και την αυτόματη επίλυση όλων των ανοικτών ζητημάτων, χωρίς την πραγματική πολιτική στροφή στην πολιτική του Τούρκου Προέδρου» ανέφερε σε δηλώσεις του ο βουλευτής Λευκωσίας Δημήτρης Δημητρίου.

Όπως επεσήμανε η «πολιτική προσέγγιση, των εντάσεων και των προκλήσεων, ελπίζουμε ότι θα τερματιστεί και ο Ταγίπ Ερντογάν, με την νέα εντολή που έλαβε, θα αντιμετωπίσει ζητήματα όπως το κυπριακό, τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση με σύνεση και με τρόπο που θα συμβάλλουν στην ομαλότητα και στην ειρήνη στην περιοχή».

«Κύριο ζητούμενο πλέον στο Κυπριακό» όπως είπε μετά και τις τουρκικές εκλογές, «είναι το άνοιγμα του δρόμου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ευχόμαστε ότι η Άγκυρα θα συναινέσει με την κάθοδο Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ώστε να διερευνηθούν οι προθέσεις των εμπλεκομένων μερών – με την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς να είναι δεδομένη- και να καταστεί εφικτή η επανέναρξη του διαλόγου».

Κυπριανού: Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες

Οι εκλογές στην Τουρκία τελείωσαν, είπε ο Άντρος Κυπριανού σε δηλώσεις του και επεσήμανε πως «αν πραγματικά θέλουμε λύση δεν πρέπει να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια, αλλά θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και ο ίδιος ο Πρόεδρος να απευθυνθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ εκφράζοντας του την ετοιμότητα για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των διαδοχικών του εκθέσεων».

«Θα πρέπει» όπως είπε «να κινηθεί προς την ηγεσία της τ/κ κοινότητας και με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να προετοιμάσει το έδαφος έτσι ώστε αν επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς. Είναι ακόμη σημαντικό να προετοιμάζεται η κοινωνία και σε ό,τι αφορά την ορθότητα του πλαισίου λύσης αλλά και σε ό,τι αφορά την ανάγκη για την επίτευξη συμφωνίας». «Να σταλεί το ξεκάθαρο μήνυμα ότι το πλαίσιο είναι δεδομένο και ότι δίχως λύση στο Κυπριακό οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι τεράστιοι για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό», είπε ο κ. Κυπριανού προσθέτοντας πως αντί να πράξει αυτό, ο Πρόεδρος «παλινδρομεί, αντιφάσκει και να κινείται μεταξύ των σκοπιμοτήτων του για να συγκρατήσει το εκλογικό του σώμα και του εαυτού του».

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία και το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει το μέλλον των διαπραγματεύσεων, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε αρχικά πως η χθεσινή διαδικασία επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία έχει μεγάλη απόσταση να καλύψει μέχρι να καταφέρει να λειτουργήσει δημοκρατικά. Για την επανεκλογή Ερντογάν, είπε πως δεν θα εκφράσει την ελπίδα ο Τούρκος ηγέτης να λειτουργήσει με τρόπο που θα βοηθά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Είναι υποχρέωση μας να αναλάβουμε εμείς πρωτοβουλίες, λέμε ότι εμείς νοιαζόμαστε κυρίως για τη λύση στο Κυπριακό, δεν πρέπει να περιμένουμε άλλους, πρέπει να αναλάβουμε εμείς πρωτοβουλίες και αν υπάρξει θετική ανταπόκριση από την Τουρκία τότε μπορούμε να προχωρήσουμε και ενδεχομένως να καταλήξουμε, αν όχι η Τουρκία θα μείνει εκτεθειμένη. Αυτό είναι το τί ζητούμε από τον κ. Αναστασιάδη να πράξει», κατέληξε.

ΔΗΚΟ:Ας μην καλλιεργήσουμε φρούδες ελπίδες με την επανεκλογή Ερντογάν

Η καθαρή επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις τουρκικές προεδρικές εκλογές, επιβεβαιώνουν τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της χώρας και την αυξανόμενη "σουλτανοποίηση" του πολιτικού της συστήματος, η οποία επιβεβαιώνεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Η Τουρκία γίνεται λιγότερο δημοκρατική στο εσωτερικό και η κοινοβουλευτική εξάρτηση του Ερντογάν από τους «Γκρίζους Λύκους», θα την καταστήσει ακόμη πιο επιθετική στο εξωτερικό αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.
"Οι πιθανότητες να αλλάξει στάση στο Κυπριακό, όπου θέτει ξεκάθαρα πλέον ζητήματα συνομοσπονδίας ή «λύσης» δύο κρατών, είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Για αυτό το λόγο δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη μιας νέας πενταμερούς διάσκεψης για το κυπριακό. Δεν θα πρέπει να καλλιεργήσουμε νέες φρούδες ελπίδες στον λαό ότι πρέπει να εμπιστευτούμε και να ελπίζουμε στον Ερντογάν. Πρέπει να τον δούμε όπως είναι και όχι όπως μερικοί τον φαντάζονται.
Μια κατοχική, επιθετική δύναμη όπως είναι η Τουρκία του Ερτογάν, μόνο με μια νέα αποτελεσματική στρατηγική μπορεί να αντιμετωπιστεί" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

ΕΔΕΚ: Δεν διαφοροποιείται κάτι στο κυπριακό
«Η επανεκλογή του Ερντογάν στην προεδρεία της Τουρκίας με αυξημένες εξουσίες, στην ουσία δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει την οποιαδήποτε θέση έχει στο κυπριακό δεδομένης της στάσης και της συμπεριφοράς του στο παρελθόν. Εξάλλου δεν πρόκειται για ένα νέο Πρόεδρο από τον οποίο ενδεχομένως να προσδοκούμε διαφοροποίηση της τουρκικής πολιτικής» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.
«Γι’ αυτό και η ουσία δεν είναι το ξεκλείδωμα της διαδικασίας για επανάληψη των συνομιλιών στη βάση μιας επιβεβαιωμένα λανθασμένης διαδικασίας που προηγήθηκε και που κατέληξε κατ’ επανάληψη σε αποτυχία» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΕΔΕΚ υπογραμμίζοντας πως αυτό που έχει σημασία είναι η Κυπριακή Δημοκρατία να αγωνισθεί για τον καθορισμό μιας νέας διαδικασίας η οποία να προσδίδει ελπίδες για επιτυχή κατάληξη σε μία αληθινά δημοκρατική και βιώσιμη λύση, όπως πολλές φορές στο παρελθόν η ΕΔΕΚ πρότεινε.

Συμμαχία: Τα δεδομένα δεν ευνοούν το εθνικό μας ζήτημα
Οι τουρκικές εκλογές τελείωσαν δίνοντας υπερεξουσίες στον Ταγίπ Ερντογάν και ρόλο ρυθμιστή στους εθνικιστές. Τα δεδομένα αυτά δεν ευνοούν το εθνικό μας ζήτημα και είναι πολιτική αφέλεια να καλλιεργείται και πάλι κλίμα ελπίδας για ορθή και δίκαιη επίλυση του Κυπριακού ανέφερε σε δηλώσεις του ο γ.γ της Συμμαχίας ΠΟλιτών Κωνσταντίνος Φιλαρέτου.
Όπως είπε ο "πανίσχυρος πλέον Ερντογάν θα επιχειρήσει να πετύχει μέχρι το 2023 την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης για να διευρύνει τα σύνορα της Τουρκίας. Θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επιθετική διάταξη και στο Κυπριακό και απέναντι στη Συρία και την Ελλάδα. Θα εντείνει τον στόχο του να καταστήσει την Τουρκία σε Περιφερειακή υπερδύναμη χρησιμοποιώντας στρατιωτικά μέσα".
"Τώρα, ο Γ.Γ του ΟΗΕ και οι γνωστές πρωτεύουσες θα πιέσουν την Κυπριακή Κυβέρνηση για γρήγορη επίλυση του Κυπριακού χρησιμοποιώντας το επιχείρημα πως μόνο με λύση του Κυπριακού θα υπάρξει ασφάλεια για τις εταιρείες που αδειοδοτήθηκαν στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Συνεπώς, δεν έχουμε πλέον το δικαίωμα ούτε και την πολυτέλεια να αυτοσχεδιάζουμε και να τρέφουμε αυταπάτες.
Πρώτο, πρέπει να πάψουν οι άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις και με πνεύμα συναίνεσης εντός του Εθνικού Συμβουλίου να σχεδιάσουμε επιτέλους μια στρατηγική για το πως θα πορευτούμε και στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού.
Δεύτερο: να ενισχύσουμε, σε δομημένη βάση, τη συνεργασία με την Ελλάδα και να συγκληθεί Πανεθνική Διάσκεψη για αξιολόγηση της πορείας του Κυπριακού και των Τουρκικών στόχων. Να μελετηθούν οι επιλογές που έχουμε και να καθοριστούν εθνικοί στρατηγικοί στόχοι και στρατηγική υλοποίησης τους.
Τρίτο: Να αξιοποιήσουμε τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα και τις υποδομές μας για τη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών που θα καλύπτουν και το ζήτημα της ασφάλειας μας.
Τέταρτο: να διασυνδέσουμε τη μορφή της λύσης με το ευρύτερο ζήτημα της ασφάλειας και σταθερότητας της περιοχής μας, μετακινώντας το κέντρο βάρους του προβλήματος" κατέληξε ο Κωνσταντίνος Φιλαρέτου.

«Ο νεοσουλτάνος Ερντογάν όχι μόνο θριάμβευσε στις εκλογές της Τουρκίας ανανεώνοντας τη θητεία του, αλλά εξασφάλισε και την πλειοψηφία στην τουρκική Βουλή, γεγονός που του δίνει το δικαίωμα να λειτουργεί σχεδόν αυτόνομα» αναφέρεται σε ανακοίνωση των Οικολόγων.
«Βέβαια, αν το πιο πάνω σενάριο ήταν διαφοροποιημένο, θα ήταν ψευδαίσθηση να αναμένουμε ότι η κατάσταση στην περιοχή μας θα άλλαζε. Η Τουρκία διακατέχεται από συγκεκριμένες θέσεις για την Κύπρο και τις λοιπές γειτονικές χώρες, που δεν αλλάζουν από το ποιος είναι στην εξουσία» σημειώνεται στην ανακοίνωση των Οικολόγων υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση στην Τουρκία θα ήταν η ίδια αν κέρδιζε η αντιπολίτευση.

«Οι εκλογές στην Τουρκία όμως, αποτελούν παρελθόν για όσους τις ανέμεναν προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο κυπριακό. Τώρα θα φανεί αν υπάρχει περιθώριο για επανέναρξη των συνομιλίων. Η κυβέρνηση οφείλει πλέον να διαμορφώσει τη βάση προς την κατεύθυνση αυτή. Δυστυχώς παγιώνεται το πλαίσιο Γκουντέρες που περιλαμβάνει και αρνητικές πρόνοιες για τους Ελληνοκύπριους. Άλλο επικίνδυνο στοιχείο που θα βρούμε μπροστά μας είναι η ενδιάμεση /στρατηγική συμφωνία, που δυστυχώς έχει γίνει αποδεκτή και από την κυπριακή ηγεσία» σημειώνεται στην ανακοίνωση των ΟΙκολόγων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X