ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η «έξοδος» του Πορθητή δεν έκανε την διαφορά

Εντός τουρκικής πεδιάς το γεωτρύπανο σε αναζήτηση συμμάχων στην περιοχή η Άγκυρα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η έξοδος του τουρκικού γεωτρύπανου από το λιμάνι της Αττάλειας, για το παρθενικό του ταξίδι στην περιοχή, θα μείνει στην ιστορία μόνο για τους πανηγυρικούς τόνους που επέλεξε να δώσει η Άγκυρα. Επί της ουσίας η ρότα του γεωτρύπανου, μπορεί να ερμηνευθεί και ως εκτόνωση του φραστικού κλίματος έντασης των προηγούμενων ημερών. Οι επόμενες κινήσεις του γεωτρύπανου σε κοντινή απόσταση από τα τουρκικά παράλια, ήλθαν να επιβεβαιώσουν απόλυτα τις εκτιμήσεις που υπήρχαν και που ουσιαστικά προέβλεψαν πως η Τουρκιά, στο διά ταύτα θα έμενε μακριά από όσα απειλούσε το προηγούμενο διάστημα.

Η πρώτη γεώτρηση του Πορθητή θα πραγματοποιηθεί εντός χωρικών υδάτων της Τουρκίας και αναμένεται να ρίξει τους υψηλούς τόνους που επικρατούσαν στην περιοχή με μοναδική εξαίρεση το Barbaros το οποίο συνεχίζει να κινείται στο γνωστό μοτίβο και σε περιοχή μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου, υπό την επίβλεψη δυο πλοίων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και όχι μόνο.

Η δεύτερη ανάγνωση

Με βασικό δεδομένο ότι το τουρκικό γεωτρύπανο, σε πρώτη φάση, θα απέχει των προσπαθειών δημιουργίας αμφισβητούμενων περιοχών στη Ανατολική Μεσόγειο, η δεύτερη ανάγνωση που γίνεται από πολιτικούς αναλυτές δείχνει την Τουρκία να συνειδητοποιεί πως με τη λογική των απειλών και προκλήσεων, τα επιδιωκόμενα οφέλη θα είναι αμυδρά. Τουναντίον η χώρα σε διπλωματικό επίπεδο παρουσιάζεται ως μια εστία πρόκλησης εντάσεων έχοντας απέναντί της, όλες τις χώρες της περιοχής.

Στο κλίμα αυτό οι απόψεις που διατυπώνονται από διπλωμάτες, θέλουν την Άγκυρα να προχωρά σε μερική αναδίπλωση, θέτοντας ως προτεραιότητα τον εξοστρακισμό της κυπριακής διπλωματίας μέσω της εξομάλυνσης των σχέσεων της, με βασικούς παίχτες της περιοχής, όπως το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Επί του προκειμένου ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες του ανταποκριτή της «Κ» Νίκου Στέλγια για παρασκηνιακές προσπάθειες να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι Άγκυρας -Τελ Αβίβ και Άγκυρας – Καΐρου. Ειδικά για την περίπτωση της Αιγύπτου λέγεται πως οι δυο χώρες με την διαμεσολάβηση του Σουδάν επιχειρούν να αποκαταστήσουν τις διαταραγμένες σχέσεις τους.

Ισχυρές οι συμμαχίες

Οι παρασκηνιακές κινήσεις της Τουρκίας δεν περνούν απαρατήρητες από τη Λευκωσία που επί του παρόντος δεν φαίνεται να προκαλούν ανησυχία. Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στα διπλωματικά δώματα της κυπριακής πρωτεύουσας ήταν οι απόψεις που εξέφραζαν διπλωμάτες στην έντυπη έκδοση της «Κ», οι οποίοι διαβλέπουν μηδαμινές πιθανότητες εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με Αίγυπτο και Ισραήλ με τον Ταγίπ Ερτνογάν στο πηδάλιο της χώρας.


Το δορυφορικό στίγμα του γεωτρύπανου τα μεσάνυχτα Τρίτης

Ωστόσο γίνεται κατανοητό πως η Τουρκία με ένα διαφορετικό πολιτικό προφίλ στην Άγκυρα, δύσκολα θα παραμείνει απομονωμένη. Εξέλιξη που δεν προκαλεί ανησυχία μιας και όπως πιστεύεται, οι συμμαχίες που έχουν χτιστεί στην περιοχή είναι ισχυρές με την Κυπριακή Δημοκρατία στο πυρήνα τους, και όχι σε περιφερειακό ρόλο.

Προβληματισμός

Αν υπάρχει ένα θέμα το οποίο στην παρούσα φάση προβληματίζει έντονα την Άγκυρα αυτό έχει να κάνει με την τακτική της Ελλάδας στην περιοχή. Η παρουσία πολεμικών πλοίων της Ελλάδας μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου, την δεδομένη στιγμή, σχετίζεται από τουρκικής πλευράς με την δημόσια διακήρυξη Ελλάδας και Αιγύπτου να προχωρήσουν με συμφωνία για οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Και σε αυτό το ζήτημα, εκτός από τις τετριμμένες αντιδράσεις της Τουρκίας με την έντονη πολεμική παρουσία γίνεται αντιληπτό πως οι τεταμένες σχέσεις με το Κάιρο δεν εξυπηρετούν τις επιδιώξεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X