ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:21
 

Η ΚΔ δε θα συναινέσει σε αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας

Πώς σχολιάζει την έκθεση για την Τουρκία ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα συναινέσει σε αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, αν η Αγκυρα δεν εφαρμόσει πρώτα, πλήρως, και χωρίς διακρίσεις, την υφιστάμενη συμφωνία και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Σαμουήλ, κληθείς να σχολιάσει την έκθεση για την Τουρκία, που ενέκρινε η Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 47 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 10 αποχές.

Σε σχέση με την εισήγηση που καταγράφεται στην έκθεση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο κ. Σαμουήλ επεσήμανε πως ένα τέτοιο θέμα δεν έχει συζητηθεί στο Συμβούλιο της ΕΕ και δεν αποτελεί επίσημη θέση της ΕΕ και των κρατών μελών της.

«Έχουμε σημειώσει το προσχέδιο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία», είπε ο κ. Σαμουήλ, προσθέτοντας πως σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν άμεσα την Κύπρο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταγράφει με σαφήνεια τη βάση λύσης του κυπριακού προβλήματος και αναφέρει ότι αυτή θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να σέβεται τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Επιπρόσθετα, σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, «καλεί, μεταξύ άλλων, την Τουρκία, να αρχίσει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο και να αποδώσει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στον ΟΗΕ, σύμφωνα με το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

«Η Τουρκία καλείται επίσης να τερματίσει την πολιτική παράνομου εποικισμού και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών. Σε σχέση με το θέμα των αγνοουμένων, καλωσορίζεται το έργο της ΔΕΑ και καλείται η Τουρκία να δώσει σχετικές πληροφορίες από τα στρατιωτικά της αρχεία», ανέφερε ο κ Σαμουήλ.
 
Επεσήμανε ακόμη πως «στην έκθεση, εκφράζεται στήριξη στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, ένα ζήτημα επί του οποίου η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη και έχει μεταφερθεί κατ’ επανάληψη, ότι δεν θα συναινέσουμε σε αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, αν η Τουρκία δεν εφαρμόσει πρώτα, πλήρως και χωρίς διακρίσεις, την υφιστάμενη  συμφωνία και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Κληθείς να σχολιάσει την εισήγηση που καταγράφεται στην έκθεση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο κ. Σαμουήλ περιορίστηκε να αναφέρει πως το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί στο Συμβούλιο της ΕΕ και δεν αποτελεί επίσημη θέση της ΕΕ και των κρατών μελών της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Bloomberg: Αυστηρότερες κυρώσεις κατά Τουρκίας αναμένει το Κογκρέσο

«Ώσπου τον χαϊδεύει ο Ανιστόρητος αυτά θα συμβαίνουν. Λίγο θάρρος ρε Ξανθέ και λύνεται το πρόβλημα..... ...»
ΑΚΑ  |  10:15

Αντίδραση «υπεξ»: Η ΕΕ κακομαθαίνει τους Ε/κ

«Καημένε «υπεξ»! Ακόμη που είσαι!!!»
ΑΚΑ  |  10:11

Εκτάκτως στην Τουρκία ο Αντιπρόεδρος και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

«Αντιπρόεδρε και ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αν δεν είστε διατεθειμένοι να υποκύψετε, όπως έκανε μέχρι στιγμής ο μέγας ...»
ΑΚΑ  |  10:08

ΔΝΤ: Υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την κυπριακή οικονομία

«Είδατε τι παθαίνουμε όταν ο μάγος της οικονομίας εγκαταλείπει το υπουργείο οικονομικών; Μην γελάτε, ...»
Ai Em  |  10:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X