ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Πρόεδρος μίλησε σήμερα σε εκδήλωση στο Προεδρικό

ΚΥΠΕ

Στα επιτεύγματα της Κυβέρνησης την τελευταία πενταετία στο μεγάλο ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας παράλληλα πως ο αγώνας για απαλλαγή από τη τουρκική κατοχή και επανένωση της πατρίδας εδράζεται επίσης στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Πρόεδρος ήταν ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση, τη Δευτέρα, στο Προεδρικό, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την εκδήλωσε χαιρέτισαν επίσης ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνας Νικολάτος.

Εξασφαλίζεται με το Σύνταγμα και τις νομικές διατάξεις

Στην ομιλία του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αποτελεί τον θεμέλιο λίθο επί του οποίου οικοδόμησε και συνεχίζει να οικοδομεί η σύγχρονη διεθνής κοινότητα τον σεβασμό στον άνθρωπο.

Πρόσθεσε πως σε μια ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξασφαλίζεται όχι μόνο από το Σύνταγμα και τις νομικές διατάξεις αλλά επίσης, πρωτίστως, μέσα από τη δέσμευση της Κυβέρνησης να διοικήσει νόμιμα και χρηστά, μέσα από την καθημερινή δράση και πρακτική όλων των πολιτειακών οργάνων και από την ύπαρξη μιας ανεξάρτητης δικαστικής και ελεγκτικής εξουσίας.

Όπως ανέφερε, η οξεία οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων οδήγησε σε διακύβευση δικαιωμάτων, κυρίως κοινωνικών. «Είμαι όμως περήφανος γιατί σε καμία περίπτωση δεν ολιγωρήσαμε. Αφουγκραστήκαμε τις δυσκολίες των πολιτών που πλήγηκαν ιδιαίτερα, δεν επιδιώξαμε να παρηγορήσουμε τους πολίτες, ούτε και να τους καλλιεργήσουμε φρούδες ελπίδες, αλλά να τους πείσουμε ότι μπορούμε συντονισμένα, οργανωμένα και με σχέδιο να βγούμε από την κρίση και να δούμε με αισιοδοξία το μέλλον», είπε.

«Λήφθηκαν θαρραλέα μέτρα»

Ο Πρόεδρος είπε πως λήφθηκαν θαρραλέα μέτρα και έγιναν θεσμικές τομές και μεταρρυθμίσεις. «Αναδιατάξαμε και εξορθολογίσαμε εκ βάθρων ολόκληρο το πλαίσιο των κοινωνικών παροχών, με γνώμονα το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανάγκη εξασφάλισης ενός ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης σε όλους τους πολίτες», είπε και αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Σημείωσε πως η εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας θα αποτελέσει την κορυφαία ίσως μεταρρύθμιση, η οποία μαζί με το ΕΕΕ, θα διασφαλίσει στο σύνολο του πληθυσμού αξιοπρεπές επίπεδο υγείας, διαβίωσης και κοινωνικής πρόνοιας αλλά και ένα δίχτυ ασφαλείας απέναντι σε διακρίσεις και αποκλεισμούς αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας.

Διοικητικό δικαστήριο

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο των δικαστηρίων, λέγοντας πως η Κυβέρνηση αναβάθμισε και διεύρυνε τις δυνατότητες ταχύτερης και αποτελεσματικότερης απονομής της δικαιοσύνης και δικαστικής προστασίας των πολιτών, μέσω μεγάλων θεσμικών αλλαγών.

Σημαντικότερη αλλαγή, όπως είπε, ήταν αυτή της σύστασης του διοικητικού δικαστηρίου η λειτουργία του οποίου αξιολογείται θετικά απ’ όλες τις πλευρές. Πρόσθεσε πως έχει δρομολογηθεί η ίδρυση του Εμπορικού Δικαστηρίου, ενώ ανέφερε πως προχωρά ταυτόχρονα το έργο της μεταρρύθμισης και αναδιοργάνωσης των δικαστηρίων.

Ο Πρόεδρος είπε πως ενισχύθηκε η επιχειρησιακή ικανότητα της Αστυνομίας για πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος και προστασία του πολίτη με απτά θετικά αποτελέσματα.

`Οσον αφορά το σωφρονιστικό σύστημα, ο Πρόεδρος είπε πως επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια σημαντικές θετικές αλλαγές που άλλαξαν ριζικά τη φυσιογνωμία του με την αναβάθμιση των συνθηκών κράτησης, τη μηδενική ανοχή σε φαινόμενα καταπάτησης δικαιωμάτων και την υιοθέτηση ανθρωποκεντρικών προσεγγίσεων στη μεταχείριση των κρατουμένων. «Επιστέγασμα των προσπαθειών μας για αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος αποτελεί και το νομοσχέδιο που έχει ετοιμαστεί για συνολική και εκ βάθρων αναθεώρηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου των Φυλακών», είπε.

Αντιμετώπιση της διαφθοράς

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως κατά την τελευταία πενταετία «δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και στην προαγωγή των αρχών της λογοδοσίας, της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης».

Όπως ανέφερε, δείγμα της αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης για πάταξη της διαφθοράς αποτελεί το γεγονός ότι με τη συνδρομή του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή διερευνήθηκαν πολλές υποθέσεις και επιβλήθηκαν, για πρώτη φορά, αυστηρές και παραδειγματικές κυρώσεις στους παρανομούντες.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η Κυβέρνηση αποδίδει πάντοτε ιδιαίτερο βάρος στα ζητήματα ισότητας των φύλων και πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών, και σημείωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη ευρείες νομοθετικές αλλαγές για εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου και για εισαγωγή της διαμεσολάβησης σε οικογενειακές υποθέσεις οι οποίες αποσκοπούν στην προστασία της οικογένειας και των δικαιωμάτων του παιδιού.

`Οσον αφορά στο κρίσιμο προσφυγικό ζήτημα, ο Πρόεδρος είπε πως «ανταποκριθήκαμε αποτελεσματικά όποτε κληθήκαμε για διάσωση των προσφύγων- θυμάτων των πολέμων στην περιοχή μας, κάτι που χαιρετίστηκε από την ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς".

Σε σχέση με τη ψήφιση των νόμων για το σύμφωνο συμβίωσης, ο Πρόεδρος τη χαρακτήρισε σταθμό στην πορεία σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Κύπρου, μιας χώρας θύματος μαζικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της, στον πλήρη σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως είπε, η πορεία των δικαιωμάτων στην Κύπρο σε μεγάλο βαθμό συσχετίζεται και αντικατοπτρίζει την ταραχώδη ιστορία μας. «Το παρελθόν αντανακλάται στην καθημερινή μας ζωή, καθορίζει και βαραίνει τη διαχείριση πολλών ζητημάτων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η λύση του Κυπριακού, την οποία επιδιώκουμε, μπορεί να καταστήσει την Κύπρο των δύο κοινοτήτων και των τριών θρησκευτικών ομάδων παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης και αλληλοσεβασμού», τόνισε.

Κλήρίδης για Ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως η επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν δικαιολογείται να είναι μέρα γιορτής, αλλά πρέπει να είναι μέρα προβληματισμού, εγρήγορσης, αφύπνισης και αντίστασης σε κάθε μορφής αυθαιρεσίες ενάντια σε πάσης φύσεως παραβιάσεις δικαιωμάτων.

Ο κ. Κληρίδης είπε πως παρά τις σημαντικές βελτιώσεις στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορεί να λεχθεί ότι τυγχάνουν αποτελεσματικής διασφάλισης 69 χρόνια μετά τη Διακήρυξη.

Ανέφερε πως η Κύπρος, δεκαετίες από την τουρκική εισβολή συνεχίζει να βιώνει καθημερινά το τί σημαίνει η επιβολή του δικαίου του ισχυρού και η καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στις διαπραγματεύσεις συνεχίζει να προβάλλεται η εμμονή της τουρκικής πλευράς σε προσωρινές αλλά και μόνιμες παρεκκλίσεις από την εφαρμογή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ανωτάτου, αναφέρθηκε στο ψηλό επίπεδο ανεξαρτησίας που απολαμβάνει η κυπριακή δικαιοσύνη, σημειώνοντας πως η απονομή της στη χώρα μας είναι και αξιόπιστη και υψηλού επιπέδου, όπως διαπιστώθηκε κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, είπε πως, παρά τα σημαντικά της πλεονεκτήματα, η κυπριακή δικαιοσύνη αντιμετωπίζει ένα σοβαρότατο πρόβλημα αναφορικά με την ταχύτητά της. Σημείωσε πως οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται οφείλονται σε διάφορους λόγους όπως η έλλειψη δικαστών και προσωπικού στα δικαστήρια, κακής κατάστασης κτιριακές εγκαταστάσεις , όπως αυτές του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, και η μη εισαγωγή μηχανογραφικού συστήματος.

Παρόλα αυτά, ο κ. Νικολάτος αναγνώρισε πως τα τελευταία χρόνια έγιναν και γίνονται μεγάλα και σημαντικά βήματα προς την ορθή κατεύθυνση της επίσπευσης της απονομής δικαιοσύνης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ