ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η πρόταση νέας στρατηγικής στο κυπριακο όπως την κατέθεσε η Συμμαχία στο εθνικό

Τι προτείνει ο Γιώργος Λιλληκας αναφορικά με το μέλλον μετά το Κρανς Μοντανα

Η “Κ” εχει στην κατοχή της και παρουσιάζει σημερα την πρόταση για μια νέα στρατηγική στο κυπριακο μετά το ναυάγιο στο Κρανς Μοντανα όπως την παρουσίασε στη χθεσινή συνεδρια του εθνικού ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλληκας. Στην πρόταση καταγράφεται εκτενώς το τι έγινε οχι μόνο στην Ελβετία αλλα και προηγουμένως καθώς και τα επόμενα βήματα.

Η λανθασμένη ερμηνεία της τουρκικής πολιτικής στο κυπριακό είναι η κύρια αιτία της διαχρονικά αναποτελεσματικής αντιμετώπισης των σχεδιασμών της Άγκυρας στις διαπραγματεύσεις, αναφέρεται στην πρόταση. “Ως εκ του αποτελέσματος κρίνεται ότι η επίδειξη γενναιοδωρίας και έλλειψης αυτοσυγκράτησης εκ μέρους της πλευράς μας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων δεν έκαμψαν και δεν πρόκειται να κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία” τονίζεται επίσης μεταξύ άλλων στην πρόταση που κατέθεσε ο Γιώργος Λιλλήκας.

Επισημαίνεται επίσης ότι ο πάγιος στρατηγικός στόχος της Τουρκίας για κατάλυση της κυπριακής Δημοκρατίας και ενίσχυση ή τουλάχιστον διατήρηση του γεωπολιτικού ελέγχου της επί της νήσου, θα πρέπει πλέον να καταστεί καθολικά αντιληπτός. Επίσης στην πρόταση γίνεται λόγος για παραμέτρους που αγνοήθηκαν η και υποτιμήθηκαν πολλές φορές από πλείστους όσους κλήθηκαν να εγγυηθούν των διαπραγματεύσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Τα μέρη

Η πρόταση χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο είναι η αξιολόγηση των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα και της τελευταίας διάσκεψης στην Ελβετία συμπεριλαμβανομένης. Το δεύτερο μέρος έχει τον τίτλο “Πως ανατρέπουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς” και εδώ χωρίζεται σε ορισμένα μέρη με πρώτο να είναι η απόσυρση των προτάσεων του προέδρου της Δημοκρατίας όπως αυτές κατατέθηκαν στην Ελβετία κάτι το οποίο λέει η πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών πρέπει να γίνει γραπτώς προς το γενικό γραμματέα των ΗΕ.

Δεύτερον γίνεται λόγος για επικαιροποίηση ομόφωνων αποφάσεων του εθνικού συμβουλίου, δηλαδή να συγκεκριμενοποιηθούν στη βάση των αρχών που θα διέπουν διαχρονικά πλέον την επιδίωξη λύσης στο κυπριακό. Οι αρχές από αυτές να διέπονται βάσει της πρότασης από έναν κοινά αποδεκτό στρατηγικό στόχο δηλαδή την απελευθέρωση, τον τερματισμό της Κατοχής και της διχοτόμησης, τη συνέχιση της κυπριακής Δημοκρατίας, την κατάργηση των εγγυήσεων και δικαιωμάτων επέμβασης, την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων, την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της κυπριακής Δημοκρατίας, την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους νόμιμους πολίτες του κράτους, την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις, και την αποχώρήση των εποικων.

Το τρίτο μέρος της πρότασης αφορά ένα σχέδιο δράσης το οποίο όπως προτείνεται θα πρέπει να αναπτυχθεί από κοινού με την Ελλάδα με βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα με τα στοιχεία του σχεδίου δράσης να είναι:

Η σύσταση συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, σύσταση συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής, τρίτον κοινές συναντήσεις ανά εξάμηνο μεταξύ των δύο συμβουλίων για κοινούς βηματισμούς και τακτική στο πολιτικό διπλωματικό επίπεδο. Αναφέρεται δε και η τακτική λήψη εμπειρογνωμοσύνης του εθνικού συμβουλίου της κυπριακής Δημοκρατίας από το επιστημονικό συμβούλιο του ελλαδικού ΥΠΕΞ στην Κύπρο για τα θέματα.

Επίσης τονίζεται ότι εντός του πλαισίου των ΗΕ θα πρέπει να υπάρξει άμεση κινητοποίηση ώστε να αποτραπεί η επικύρωση του διαπραγματευτικού κεκτημένου ή του πακέτου Γκουτιέρες στο επικείμενο ψήφισμα για αννανεωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τη βοήθεια φίλων χωρών μόνιμων μελών του συμβουλίου ασφαλείας των ΗΕ όπως η Γαλλία η Ρωσία και Κίνα.

Σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης προτείνεται συντονισμός και κινητοποίηση σε πολιτικό διπλωματικό επίπεδο με την Ελλάδα ώστε να αναδειχθούν και να τύχουν υποστήριξης οι ενστάσεις της πλευράς μας έναντι της τουρκικής στάσης, να παρεμποδίσουμε αναφέρεται σχετικά την Τουρκία από το να συνεχίσει ανενόχλητη να απολαμβάνει τις ευμενούς αντιμετώπισης από θεσμικά όργανα της ευρωπαϊκής ένωσης.

Μεσοπρόθεσμα μέτρα

Ανάμεσα στα μεσοπρόθεσμα μέτρα που προτείνει η Συμμαχία Πολιτών αναφέρεται και σε διακρατικο συμβουλιο ενεργειακής πολιτικής, ένα ενιαίο ενεργειακό δόγμα μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, ενίσχυση τριμερων σχηματισμών, και διπλωματική κινητοποιήσης της ευρωπαΐκής ένωσης ώστε να επιτευχθεί απόφαση για εφαρμογή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας και αυτόματη παύση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ευρωπαΐκή ένωση στην περίπτωση που προχωρήσει: σε προσάρτηση των κατεχομένων, σε επιθετικές ενέργειες ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου και Ελλάδας ή και πρόκληση θερμού επεισοδίου.Τελος προτείνεται η σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας με όρους εντολής την παραγωγή προτάσεων και την ανάληψη πρωτοβουλιών

Νέα στρατηγική λύσης του κυπριακο

Για τον Αποτελεσματικό σχεδιασμό και εφαρμογή μίας στρατηγικής και ευρύτερα για την ασφάλεια, την επιβίωση και ενίσχυση της κυπριακής Δημοκρατίας, είναι σημαντική η συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων επί των ακόλουθων λέει η πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών.

Πρώτον, η μη λύση του κυπριακού οφείλεται αποκλειστικά στην τουρκική αδιαλλαξία και τους στόχους που η Τουρκία θέλει να πετύχει μέσα από την λύςη.

Δεύτερον η ακολουθούμενη πολιτική οδήγησε σε νέο αδιέξοδο.

Τρίτον η Τουρκία δεν κόπτεται για συμβιβασμούς στην Κύπρο οπότε βασικές προϋποθέσεις μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής ασφαλείας θα περιλαμβάνουν θεσμοθετημένους στρατηγικούς σχεδιασμούς, Ανάπτυξη για διεύρυνση των συμμαχιών με ισχυρότερα κράτη, αξιοποίηση της ιδιότητας του κράτους μέλους της ευρωπαϊκής ένωσης, πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, επιτάχυνση της αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ και των ενεργειακών υποδομών, θεσμική ενίσχυση διεύρυνση των τριμερων συνεργασιών στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Τέλος προτείνει η Συμμαχία αξιοποιηση στο μέγιστο της στρατηγικής θέσης της Κύπρου σε συνεργασία και με άλλες χώρες ενώ καταλήγει με το ότι δεδομένου ότι τα αίτια της μη λύσης του κυπριακού είναι η τουρκική αδιαλλαξία για να ανοίξουν δρόμοι για δίκαιη λύση θα πρέπει να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση