ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Τουρκία συζητά το μοντέλο Γιβραλτάρ για τα Κατεχόμενα

Το μοντέλο απασχολεί έντονα και τους κύκλους της τ/κ Δεξιάς

«Ο «Υπουργός Εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δήλωσε ότι από τώρα και στο εξής θα μπορούσε να συζητηθεί το μοντέλο της συνομοσπονδίας και όχι της ομοσπονδίας. Η τ/κ πλευρά θα μπορούσε να καταβάλλει προσπάθεια για την διεθνή αναγνώριση της ΤΔΒΚ. Μια δεύτερη επιλογή είναι και η αυτόνομη δημοκρατία. Όπως το μοντέλο Γαλλίας-Μονακό.

Πως προσεγγίζει η Τουρκία αυτή την προοπτική;» Απαντώντας σε αυτή την ερώτηση της Μιλλιγιέτ, ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας και αρμόδιος υπουργός για θέματα Κύπρου δίνει μια αξιοσημείωτη απάντηση: «Θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο».

Μιλώντας στον τουρκικό τύπο σχετικά με το μέλλον του Κυπριακού και τα εναλλακτικά μοντέλα της τ/κ πλευράς, ο Ρετζέπ Άκνταγ σημειώνει τα εξής: «Αυτό το μοντέλο ανακοινώθηκε ως μια ιδέα. Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ θα καθίσει και θα συζητήσει αυτές και παρόμοιες ιδέες και θα αποφασίσει για μια πολιτική λύση».

Συνεργασία Τουρκίας με την τ/κ κοινότητα
Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Άκνταγ αναφέρεται και σε θέματα που αφορούν την μελλοντική συνεργασία της Τουρκίας με την τ/κ κοινότητα. Ο ίδιος αναφέρεται σε πληροφορίες που θέλουν το νερό που φτάνει από την Ανατολία στο νησί να καταλήγει στην θάλασσα. Ο κ. Άκνταγ απορρίπτει αυτόν τον ισχυρισμό και αναφέρει ότι το νερό χρησιμοποιείται από μεγάλες μερίδες της τ/κ κοινότητας. Επίσης, αναφέρεται στην σημασία του εκσυγχρονισμού των υποδομών της ύδρευσης των Κατεχομένων. Ακόμη, δηλώνει ότι μελλοντικά ξεκινά η χρήση του νερού Ανατολίας για τις ανάγκες του αγροτικού τομέα στην Μεσαορία και στην Μόρφου.

Ο κ. Άκνταγ αναφέρει ότι μελλοντικά, σε περίπτωση συμφωνίας, η Τουρκία είναι έτοιμη να παρέχει νερό και στις ελεύθερες περιοχές. Επίσης, αναφέρεται στην συμφωνίας για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από Τουρκία στα Κατεχόμενα.

Το περίφημο μοντέλο του Γιβραλτάρ
Στο περίφημο μοντέλο του Γιβραλτάρ ή Μονακό εστίασε σε προηγούμενα δημοσιεύματα της η «Κ», με βάση τις πληροφορίες της από την τ/κ κοινότητα. Το μοντέλο απασχολεί τους κύκλους της τ/κ Δεξιάς από την περίοδο των διασκέψεων για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο μοντέλο, στο μέλλον, η τ/κ πλευρά θα παραχωρήσει τα χαρτοφυλάκια των εξωτερικών σχέσεων και άμυνας στην Τουρκία. Στα άλλα πεδία της διακυβέρνησης, η τ/κ πλευρά θα διατηρήσει την αυτονομία των κινήσεων της. Με άλλα λόγια, στην νέα περίοδο, και τυπικά, η Τουρκία θα αναλάβει την άμυνα και την διπλωματική εκπροσώπηση των Κατεχομένων.

Η δήλωση του κ. Άκνταγ είναι βαρυσήμαντη καθώς για πρώτη φορά ένα μέλος της τουρκικής κυβέρνησης επιβεβαιώνει την διαβούλευση για αυτό το μοντέλο.

 

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση