ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:00
 

Στα χαμηλά οι αντιδράσεις των Τούρκων για το West Capella

Επιστρέφει το Barbaros και μια φρεγάτα για να παρακολουθεί τις εργασίες

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Την πεπατημένη της χαμηλής έντασης προκλήσεων επιλέγει και πάλι η Άγκυρα σε μια πρώτη αντίδραση για τις ερευνητικές εργασίες που διεξάγονται στο τεμάχιο 11 της ΑΟΖ από την κοινοπραξία TOTAL-ENI.

Πέρα από την παράβαση των κανόνων δέσμευσης περιοχών για ασκήσεις η Άγκυρα αποφεύγει συνειδητά να προβεί σε ενέργειες που συνιστούν παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο πνεύμα αυτό εκδηλώνονται ήδη οι πρώτες αντιδράσεις με την εδώ παρουσία ενός πολεμικού πλοίου και του συνήθη ύποπτου σε αυτές τις περιπτώσεις ερευνητικού σκάφους Barbaros.

Όπως μεταδόθηκε από το ΚΥΠΕ με τηλεγράφημα της ανταποκρίτριας του πρακτορείου το τουρκικό Γενικό Επιτελείο έστειλε στην περιοχή την φρεγάτα «Γκιοκτσέαντα» η οποία όπως υποστηρίζεται έχει οδηγίες να παρακολουθεί τις δραστηριότητες του γεωτρύπανου West Capella, στο τεμάχιο 11. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στις άλλες δυο γεωτρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν εντός της ΑΟΖ χωρίς να σημειωθεί οποιαδήποτε άλλη κίνηση.

Συγκεκριμένα στην γεώτρηση που πραγματοποιήθηκε το 2011 στο τεμάχιο 12 και τότε μια τουρκική φρεγάτα πραγματοποιούσε περιπολία πέριξ του σημείου γεώτρησης και έξω από την ζώνη ασφαλείας των εννέα ναυτικών μιλίων που είχε στηθεί. Πηγές που είχαν τότε εμπλοκή με την γεώτρηση μας έλεγαν ότι ουδέποτε οι Τούρκοι παραβίασαν την περίμετρο ασφαλείας και είχαν περιοριστεί στο να παρακολουθούν μέχρι να αποχωρήσουν από την περιοχή. Πηγές από τις οποίες ζητήσαμε να σχολιάσουν την αντίδραση των Τούρκων μας είπαν ότι αυτή ήταν αναμενόμενη.

Ταυτόχρονα τόσο η Δημοκρατία όσο και οι δυο εταιρείες συνεχίζουν το έργο τους κρατώντας χαμηλούς τόνους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη Νίκου Στέλγια στην περιοχή της Κύπρου και στην πλευρά των κατεχομένων επιστρέφει το ερευνητικό σκάφος Barbaros χωρίς να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τις εδώ κινήσεις του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Σοφία Νικολάτου: Δεν πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στην Τρ.Κύπρου

«Οι νικολατου και οι δικηγοροι τους να αφησουν τις δικηγοριστικες εξυπναδες διοτι ναι μεν δεν υπογραψεν ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:12

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«Κελαήδη πάλιν δεν πήρες τα χάπια σου.»
ΧΧΧ  |  08:01

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Τα είπε με Ακιντζί ο Άντρος

«....ατε, ατε, ατε...ακομα να ακουσουμε το κρα κρα του αντρου, δηλαδη την καταβαρθρωση της δικης μας ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:38

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X