ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:45
 

Στα χαμηλά οι αντιδράσεις των Τούρκων για το West Capella

Επιστρέφει το Barbaros και μια φρεγάτα για να παρακολουθεί τις εργασίες

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Την πεπατημένη της χαμηλής έντασης προκλήσεων επιλέγει και πάλι η Άγκυρα σε μια πρώτη αντίδραση για τις ερευνητικές εργασίες που διεξάγονται στο τεμάχιο 11 της ΑΟΖ από την κοινοπραξία TOTAL-ENI.

Πέρα από την παράβαση των κανόνων δέσμευσης περιοχών για ασκήσεις η Άγκυρα αποφεύγει συνειδητά να προβεί σε ενέργειες που συνιστούν παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο πνεύμα αυτό εκδηλώνονται ήδη οι πρώτες αντιδράσεις με την εδώ παρουσία ενός πολεμικού πλοίου και του συνήθη ύποπτου σε αυτές τις περιπτώσεις ερευνητικού σκάφους Barbaros.

Όπως μεταδόθηκε από το ΚΥΠΕ με τηλεγράφημα της ανταποκρίτριας του πρακτορείου το τουρκικό Γενικό Επιτελείο έστειλε στην περιοχή την φρεγάτα «Γκιοκτσέαντα» η οποία όπως υποστηρίζεται έχει οδηγίες να παρακολουθεί τις δραστηριότητες του γεωτρύπανου West Capella, στο τεμάχιο 11. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στις άλλες δυο γεωτρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν εντός της ΑΟΖ χωρίς να σημειωθεί οποιαδήποτε άλλη κίνηση.

Συγκεκριμένα στην γεώτρηση που πραγματοποιήθηκε το 2011 στο τεμάχιο 12 και τότε μια τουρκική φρεγάτα πραγματοποιούσε περιπολία πέριξ του σημείου γεώτρησης και έξω από την ζώνη ασφαλείας των εννέα ναυτικών μιλίων που είχε στηθεί. Πηγές που είχαν τότε εμπλοκή με την γεώτρηση μας έλεγαν ότι ουδέποτε οι Τούρκοι παραβίασαν την περίμετρο ασφαλείας και είχαν περιοριστεί στο να παρακολουθούν μέχρι να αποχωρήσουν από την περιοχή. Πηγές από τις οποίες ζητήσαμε να σχολιάσουν την αντίδραση των Τούρκων μας είπαν ότι αυτή ήταν αναμενόμενη.

Ταυτόχρονα τόσο η Δημοκρατία όσο και οι δυο εταιρείες συνεχίζουν το έργο τους κρατώντας χαμηλούς τόνους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη Νίκου Στέλγια στην περιοχή της Κύπρου και στην πλευρά των κατεχομένων επιστρέφει το ερευνητικό σκάφος Barbaros χωρίς να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τις εδώ κινήσεις του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Τα ΜΕΔ των 7.5 δισ. ευρώ στον πυρήνα της έρευνας για ΣΚΤ

«ΠΡΟΣ Ai Em: ΣΟΥ ΈΦΤΑΙΞΕ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ!!!!! ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ: ΕΠΙ ΠΟΙΩΝ ...»
ΠΑΝΑΣΙΑΝΟΣ  |  15:52

Συμφωνούν επί της αρχής, δεν τα βρίσκουν στο μενού της έρευνας για ΣΚΤ

«Προς τί τόσο ντόρος για έρευνα; Η απάντηση είναι απλή: Φταίει ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ!!! …ένεν Πρόδρομε ...»
Ai Em  |  09:44

Τα ΜΕΔ των 7.5 δισ. ευρώ στον πυρήνα της έρευνας για ΣΚΤ

«Το ύφος «γκαίμπελς» δεν το αλλάζει με τίποτε!!! …όσο μαντάρα και αν τα κάνατε!! …ααα, ναι, φταίει ...»
Ai Em  |  09:39

«Σέβομαι το Σύνταγμα» δηλώνει ο Κ. Μπαρμπαρούσης

«Δεν το σώζεις χρυσέ μου.... Δεν το σώζεις..... Είσαι σαν βρεγμένο γατί τώρα, πριν 2 μέρες όμως εξωτερίκευσες ...»
Ανώνυμος  |  21:51

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση