ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:42
 

Ικανοποιήση εκφράζει ο Ακκιντζί για την έκθεση του ΓΓ ΟΗΕ

Σε σχετικό ανακοινωθέν ο τ/κ ηγέτης αποδίδει έμφαση στην πολιτική ισότητα και στην αποτελεσματική εκπροσώπηση

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Την δική του οπτική γωνία για την νέα έκθεση του Γενικού γραμματέα του ΟΗΕ μοιράστηκε πριν από λίγη ώρα ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο Μουσταφά Ακιντζί εκφράζει ικανοποίηση για την αντικατόπτριση δικών θέσεως στην νέα έκθεση, κυρίως σε ότι αφορά την νέα διαπραγματευτική διαδικασία που θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη στο τελικό αποτέλεσμα και να ξεκινήσει με βάση μια στρατηγική προσέγγιση. Ο κ. Ακιντζί υπενθυμίζει ότι τον Σεπτέμβριο μεταβίβασε με αναλυτικό τρόπο στην Νέα Υόρκη στον ΓΓΟΗΕ αυτές τις απόψεις.Επίσης, πρόβαλε τις σχετικές απόψεις και στην νέα συνεργάτιδα του ΓΓΟΗΕ. 

Ο κ. Ακιντζί υπογραμμίζει ότι στην έκθεση του, ο ΓΓΟΗΕ τονίζει ότι το status quo στην Κύπρο δεν είναι βιώσιμο. Το νησί χρειάζεται μια βιώσιμη λύση. Επιπρόσθετα, τονίζει ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες που δεν έφεραν στο παρελθόν θετικό αποτέλεσμα. Η λύση θα πρέπει να είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και να επιτευχθεί στο εγγύς μέλλον.

Επίσης, η τ/κ ηγεσία αποδίδει σημασία στην αναφορά που γίνεται στην έκθεση στις νέες επαφές της κ. Λουτ με τις εμπλεκόμενες πλευρές. «Θα πρέπει να κινηθούν (οι πλευρές) γνωρίζοντας αυτό που επιθυμούν, όχι με μια διαδικασία δίχως τέλος, αλλά με μια διαδικασία που θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, με μια καλά δομημένη και στρατηγική νοοτροπία», τονίζει στο γραπτό ανακοινωθέν του ο κ. Ακιντζί.

Η τ/κ πλευρά τονίζει ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει εποικοδομητική προσπάθεια για λύση στις επικείμενες επαφές της με την κ. Λουτ.

Το ζήτημα της χαλαρής ομοσπονδίας

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ακιντζί αναφέρεται και στο ζήτημα της χαλαρής ομοσπονδίας. Ο κ. Ακιντζί επαναλαμβάνει στην επικείμενη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, η τ/κ πλευρά θα ζητήσει να πληροφορηθεί τις απόψεις της ε/κ πλευράς για το μέλλον του νησιού.
Ο ίδιος τονίζει το εξής: «Ωστόσο δεν πρέπει να αγνοηθεί το εξής σημαντικό σημείο: Στην λύση που θα βρεθεί, ανεξάρτητα από το επίθετο που θα φέρει, εφόσον θα είναι ένας ομοσπονδιακός συνεταιρισμός, η (αρχή της) αποτελεσματική συμμετοχή των πλευρών στις εξουσίες που θα δημιουργηθούν από κοινού, θα είναι αναπόφευκτη. Είναι ξεκάθαρο ότι η λύση θα βασίζεται σε δυο ιδρυτικά μέλη και η πολιτική ισότητα θα είναι μια από τις πιο σημαντικές αρχές της».

Τα δυο νέα οδοφράγματα

Τέλος, ο κ. Ακιντζί τονίζει: «Όταν θα συναντηθούμε με τον κ. Αναστασιάδη, ελπίζω ότι θα καθορίσουμε από κοινού την ημερομηνία του ανοίγματος των οδοφραγμάτων της Δερύνειας και του Απλικίου. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι ως τ/κ πλευρά επιθυμούμε το άνοιγμα και των δυο οδοφραγμάτων».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Επαναβεβαίωση θέσεων από το Foreign Office για το Κυπριακό

«Αυτοκλιτοι και εντεταλμένοι πρέπει να απομονωθούν και να εκτεθούν δημόσια .»
Στέλιος Στυλιανού  |  17:33

Κλείδωσε ο Μουσιούττας για το ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ

«Τί σου είναι αυτή η ...ΔΗΚΟϊκή πολιτική!!! ...ολα τα νούμερα κερδίζουν!!!»
Ai Em  |  09:39

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα επιστρέψει στην Κύπρο την Τετάρτη

Στις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΞ

O κ. Χριστοδουλίδης θα παρακαθίσει με τους ομολόγους του στην 22η Υπουργική Σύνοδο ΕΕ – Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας ...
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X