ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καδής: η Κυβέρνηση στοχεύει στην ενίσχυση της αγροδιατροφικής αλυσίδας

Η Κυβέρνηση στοχεύει στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ενας από τους βασικούς στόχους της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης που θα οδηγήσει στην αύξηση του εισοδήματος του αγρότη, είναι η ενίσχυση της θέσης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής στην αγροδιατροφική αλυσίδα, ανέφερε χθες βράδυ ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Σε χαιρετισμό του στο 4ο Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ Πατάτας που άνοιξε χθες βράδυ τις πύλες του στο Ξυλοφάγου, ο Υπουργός ανέφερε ότι το Φεστιβάλ «διοργανώνεται ξανά, ύστερα από διακοπή 15 χρόνων. Η διεξαγωγή εκδηλώσεων που έχουν στόχο την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης του τόπου μας και την προβολή των κυπριακών αγροτικών προϊόντων είναι πολύ σημαντική».
 
Πρόσθεσε ότι «η καλλιέργεια της πατάτας έχει καθοριστική συμβολή τόσο στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής των Κοκκινοχωρίων όσο και στην οικονομία του τόπου γενικότερα. Η πατάτα είναι το σημαντικότερο εξαγωγικό φυτικό προϊόν της Κύπρου, με το σύνολο των εξαγωγών να ξεπερνούν τα 45 εκατομμύρια ευρώ ετησίως»».
 
Ο κ. Καδής ανέφερε ακόμα ότι «η εμπειρία και τεχνογνωσία των δύο και πλέον χιλιάδων πατατοπαραγωγών του νησιού μας, το πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία κοκκινόχωμα, το μεσογειακό κλίμα, αλλά και η παροχή στήριξης από το κράτος, είναι ανάμεσα στους παράγοντες που συμβάλλουν στην εξαιρετική ποιότητα των κυπριακών πατατών. Η γεωργία στον τόπο μας, αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου».
 
Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 243 εκατομμύρια ευρώ, συνέχισε «αποτελεί το κύριο μέσο άσκησης πολιτικής για την ανάπτυξη της κυπριακής υπαίθρου και για την ανάληψη δράσεων προς όφελος του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Μέσω του Προγράμματος, εκτός από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, επιδιώκεται και η ενίσχυση της καλλιέργειας της πατάτας με διάφορα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 1,7 εκατομμύρια ευρώ ετησίως».  

Σύμφωνα με τον Υπουργό «ένας από τους βασικούς στόχους της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης, που θα οδηγήσει και στην αύξηση του εισοδήματος του αγρότη, είναι η ενίσχυση της θέσης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής στην αγροδιατροφική αλυσίδα. Προς τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σχεδιάζει και λαμβάνει μέτρα που θα εξαλείψουν εμπορικές πρακτικές που χρησιμοποιούνται και δεν αντανακλούν στον κόπο, στις θυσίες και στα έξοδα του κάθε αγρότη-παραγωγού».
 
Ο Κώστας Καδής είπε ακόμα στο χαιρετισμό του ότι οι ακούραστοι αγρότες και αγρότισσες της περιοχής «με τον καθημερινό τους μόχθο κρατούν την ύπαιθρο ζωντανή, διατηρούν τις παραδόσεις μας και κάνουν γνωστά τα προϊόντα του τόπου μας σε όλο τον κόσμο».  

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Εξαγγελία και άλλων μέτρων για την ασφάλεια των μαθητών στα σχολεία από το ΥΠΠ

«Την τσαπατσουλιά στην τσαπατσουλιά οι άριστοι των αρίστων ονομάζουν …πρόσθετα μέτρα!!! »
Ai Em  |  11:53

Το απίστευτο θρίλερ με τον Τζαμάλ Κασόγκι

«Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο πιο βάρβαρο, απάνθρωπο καθεστώς από αυτό της Σαουδικής Αραβίας. Κάθε ...»
CGA  |  10:23

Ανεβαίνει η ένταση με αντεγκλήσεις, εν μέσω αναμονής, για κυπριακό

«Οσο και να θελει ο Ερντογαν και η τουρκικη ηγεσια να ξεφορτωθει το κυπριακο, μορει να το κανει μονο ...»
Γιωτας  |  03:57

Ξέμεινε από αξιωματικούς το τουρκικό πολεμικό ναυτικό

«Ενώ το δικό μας ναυτικό είναι πλήρες από αξιωματικούς που εισάγει 10 δοκίμους κάθε χρόνο και οι παραιτήσεις ...»
ΠολεμιστήςΤηςΚαρέκλας  |  16:49

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση