ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κάνει πίσω ο Πρύτανης για τις προεδρικές του 2018

Παρά την πρόθεση να δημοσιοποιήσει την απόσυρσή του την Πέμπτη εξέδωσε τελικώς ανακοίνωση

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης πήρε τον χρόνο του, έκανε τις επαφές, τις έρευνές του και αποφάσισε τελικώς να μην εξαγγείλει υποψηφιότητα για τις επικείμενες εκλογές. Την απόφασή του ανακοίνωσε μέσω επιστολής που απέστειλε, παρά τις σκέψεις για διάσκεψη τύπου την Πέμπτη, μετά και το ρεπορτάζ της Κ.

Η ανακοίνωση

"Ξέρω ότι πιθανόν να απογοητεύσω κάποιους συμπολίτες μου, ιδιαίτερα τους πλέον συνειδητοποιημένους πολίτες που νοιώθουν απέχθεια γι’ αυτό που εδώ και χρόνια αντιπροσωπεύει η πολιτική στην Κύπρο και οραματίζονται τη χώρα τους ως μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, και λυπάμαι πολύ γι’ αυτό. Αυτοί οι πολίτες χωρίς κομματικά δεσμά, οι νεότερες γενιές, θα ήθελαν πολύ μια σοβαρή ανεξάρτητη υποψηφιότητα να θέσει τις βάσεις για μια διαφορετική δημόσια ζωή", αναφέρει.

Ο Πρύτανης σημειώνει πως δεν θα είναι υποψήφιος γιατί διαπίστωσε ότι η επιθυμία δεν μεταφράζεται ακόμη σε απτή πολιτική αναζήτηση και ότι οι κομματικές δεσμεύσεις του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας παραμένουν ενεργές.

Υπενθυμίζει ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε πει ότι ο Κύπριος πολίτης νοιώθει παγιδευμένος, ψηφίζει παραδοσιακά πολιτικούς που βαθιά μέσα του δεν υπολήπτεται, ξέρει ότι του λένε ψέματα και ότι η κύρια έγνοια τους είναι το κομματικό, πελατειακό και ενίοτε το προσωπικό συμφέρον.

"Τη στιγμή που οι πολίτες κάνουν αυτήν τη νοητική αλλαγή μέσα τους – τη στιγμή, δηλαδή, που θα γυρίσει ο νοητικός τους διακόπτης - θα έχει ήδη μεταβληθεί ο πολιτικός χάρτης της χώρας. Ελπίζω και μοχθώ για να έρθει αυτή η στιγμή αλλά, νιώθω ότι δεν έχει έρθει ακόμα. Οι κομματικές ταυτίσεις παραμένουν ισχυρές. Όσο η πολιτική δεν είναι αγώνας προγραμμάτων και ιδεών αλλά σύγκρουση μηχανισμών, τα κριτήρια επιλογής δεν θα είναι ορθολογικά αλλά συμφεροντολογικά ή δογματικώς κομματικά", αναφέρει ο Πρύτανης.

Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρει ότι στους επόμενους 14 μήνες που απομένουν για να ολοκληρωθεί η θητεία του στην Πρυτανεία, σκοπεύει να ολοκληρώσει το έργο μου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου γιατί απομένουν να γίνουν πολλά για τον εκσυγχρονισμό του και σημειώνει πως δεν σταματά να αγωνιά για την πατρίδα του.

"Ξέρω ότι το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα είναι βαθιά αναχρονιστικό και αναποτελεσματικό - αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του σήμερα, δεν κατανοεί την οικονομία της γνώσης, ενεργεί με βάση τους πελατειακούς εθισμούς που καλλιέργησε επί δεκαετίες. Εύχομαι, όμως, ίσως και εξ αφορμής μου, να συζητηθούν με ορθολογισμό στην επικείμενη προεκλογική περίοδο τα μείζονα θέματα του τόπου. Εύχομαι οι συμπολίτες μου και τα ΜΜΕ να θέσουν στους υποψήφιους όλα εκείνα να σκληρά ερωτήματα που πρέπει να τεθούν και, κυρίως, να απαντηθούν πειστικά", αναφέρει.

Ο Πρύτανης διαβεβαιώνει πως πάντοτε θα επιδιώκει να προσφέρει στη χώρα του από όποια θέση και αν βρίσκεται.
"Γιατί η ζωή με έχει διδάξει ότι αν θα έχουμε μια ακμαία οικονομία, αν θα ζούμε σε ένα ελεύθερο, σοβαρό και δίκαιο κράτος, και δεν θα ξενιτεύονται τα παιδιά μας, όλα αυτά εξαρτώνται κυρίως και πρωτίστως από μας. Από τον κάθε έναν μας: ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του όσο πιο νούσιμα μπορεί, εφ ‘ω ετάχθη", καταλήγει.

Ψιθυρολογία και σκέψεις

Το όνομα του κ. Χριστοφίδη μπαίνει εδώ και καιρό σφήνα στην προεδρολογία, με τον ίδιο να παραδέχεται συχνά δημοσίως πως το σκέφτεται πολύ σοβαρά. Οι σκέψεις άρχισαν μετά και από τις παραινέσεις και πιέσεις μίας ομάδας πολιτών, τόσο από τη διασπορά, όσο και από την Κύπρο. Ομάδες ακαδημαϊκών τεχνοκρατών και νέων προσώπων συγκεκριμένα. Κάποιοι εξ αυτών έβλεπαν θετικά και το ενδεχόμενο να αποτελεί τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, χωρίς ωστόσο να γίνουν οι όποιες επίσημες διαβουλεύσεις των δύο μερών. Σε συνέντευξή του στην «Κ», επεσήμανε πως δεν τον ενδιαφέρει να τρέξει μία εκλογική μάχη για να πάρει 10-15% και να το ανταλλάξει στον β’ γύρο με κάποιο υπουργείο. Όπως εξήγησε, στόχος του και οι άξονες στους οποίους θα εκινείτο ήταν μία Κύπρος βασισμένη στην αριστεία, την αξιοκρατία, την καινοτομία και την οικονομία της γνώσης, με όραμά του η Κύπρος να καταστεί η Δανία της ανατολικής Μεσογείου. Στην πρώτη του τηλεοπτική παρέμβαση, μετά και τη φημολογία περί εξαγγελίας, ο κ. Χριστοφίδης είχε τοποθετηθεί και για το Κυπριακό, θεωρώντας τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως ιστορικό συμβιβασμό από τον οποίο δε μπορούμε να εξέλθουμε, ενώ διαφώνησε κάθετα με την εκ περιτροπής προεδρία.

Οι δημοσκοπήσεις

Ήδη το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του φαίνεται να αγκαλιάστηκε από μία μερίδα πολιτών, καθώς σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν, ο ίδιος φαίνεται να λαμβάνει 8-9%, προτού καν εξαγγείλει υποψηφιότητα. Ένα ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο δεδομένου και του ότι ο ίδιος δεν έχει κομματικές πλάτες. Παρά τα αισιόδοξα ποσοστά φαίνεται να αντιλαμβάνεται τη δύναμη που εξακολουθεί να έχουν οι κομματικοί μηχανισμοί για τη διεξαγωγή εκλογών, αλλά και το μεγάλο οικονομικό κονδύλι που πρέπει να υπάρχει για να τρέξει μία εκλογική καμπάνια. Αυτό φαίνεται να συνέβαλε δραστικά στην τελική απόφασή του. Δεν είναι τυχαίο ότι στη συνέντευξή του στην «Κ» έθεσε προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητάς του. Όπως εξήγησε, μία υποψηφιότητα που να ξεφεύγει από το κομματικό κατεστημένο, χρειάζεται 3.000 εθελοντές με την προεκλογική εκστρατεία να βασίζεται σε crowdfunding. Οι τοποθετήσεις του περί 3.000 εθελοντών που θα στηρίξουν την καμπάνια, ενεργοποίησε αυτόβουλα εκστρατεία συλλογής υπογραφών για την υποψηφιότητα Χριστοφίδη μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα Αvaaz η οποία επί του παρόντος συνέλλεξε λίγο παραπάνω από 100 ψήφους.

Τα βήματά του

Το ερώτημα είναι πώς θα κινηθεί από δω και μπρος. Ήδη σε συνέντευξή του στην «Κ» ξεκαθάρισε πως η υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές δεν αποτελεί τη μοναδική διέξοδό του, καθώς έχει τα δικά του ακαδημαϊκά πλάνα. «Τελειώνω τον Δεκέμβριο του 2018 τη θητεία μου. Για τον Ιανουάριο του 2019 μου έχει προσφερθεί διετής υποτροφία για το Πανεπιστήμιο του Berkeley στο Σαν Φρανσίσκο, σε ένα κέντρο ενεργειακών και γεωπολιτικών μελετών. Στη συνέχεια θα πάω στο Παρίσι για να εργαστώ σε ένα κέντρο γεωπολιτικής και τεχνολογίας. Ο στόχος είναι να ετοιμάσουμε ένα πλάνο για τη δημιουργία ενός κέντρου γεωπολιτικών ενεργειακών τεχνολογικών μελετών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Αν υλοποιηθεί αυτό το πλάνο, θα επιστρέψω στην Κύπρο τον Ιανουάριο του 2022, με στόχο τη δημιουργία αυτού του ευρωπαϊκού κέντρου αριστείας, που θα αποσκοπεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής γεωπολιτικής στην περιοχή μας. Συνεπώς, δεν αποτελεί μοναδική μου διέξοδο το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας. Έχω πολλά και δημιουργικά πράγματα να κάνω στη ζωή μου», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην «Κ».

Ποιον θα στηρίξει;

Το ερώτημα που αναμένεται να προβληματίσει τους υποψηφίους και τα κομματικά πηγαδάκια, είναι αν θα τοποθετηθεί και αν θα παίξει ρόλο στις επικείμενες εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι το 2008, είχε στηρίξει τον Γιαννάκη Κασουλίδη, ενώ το 2013 τον Νίκο Αναστασιάδη,όχι επειδή τον θεωρούσε τον πιο σύγχρονο πολιτικό, όπως είπε στο κρατικό κανάλι, αλλά επειδή όπως ανέφερε μετά από την πενταετία Χριστόφια, ήταν η πιο καλή επιλογή. Είναι συνεπώς γρίφος το ποιον θα στηρίξει έστω και σιωπηλά στις προεδρικές εκλογές. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως βάσει της δημοσκόπησης NOVERNA, την οποία δημοσιοποίησε η εφημερίδα «Πολίτης», ο κ. Χριστοφίδης φαίνεται να έχει εισροές, από όλους τους χώρους και ιδιαίτερα από τον ΔΗΣΥ (λαμβάνοντας το 6%) αλλά και από το ΔΗΚΟ (λαμβάνοντας το 15% των Δηκοϊκών ψηφοφόρων).

Η αλλαγή της προεκλογικής ατζέντας

Πάντως, το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Πρύτανη έφερε στο προσκήνιο και το ενδεχόμενο αλλαγής της προεκλογικής ατζέντας από τα στεγανά της οικονομίας και του Κυπριακού. Μάλιστα, αυτό ήταν κάτι που έβλεπαν μάλλον με ανησυχία κύκλοι πέριξ της Πινδάρου και του Προεδρικού. Καθόλου τυχαίο ότι ένα 15% του εκλογικού σώματος βάσει δημοσκοπήσεων ενδιαφέρεται για αλλαγή της προεκλογικής ατζέντας και έμφαση σε μία σειρά άλλων θεματικών, όπως τη μεταρρύθμιση, την καινοτομία και την πάταξη της διαφθοράς, που έθεσε στον άτυπο προεκλογικό του ρόλο ο κ. Χριστοφίδης. Αναμένεται να διαφανεί αν οι υποψήφιοι θα το αξιοποιήσουν υπέρ τους αναδιαμορφώνοντας έτσι και την προεκλογική ατζέντα των επικείμενων εκλογών.

Διαβάστε το ρεπορτάζ της  Μαρίνας Οικονομίδου στην Οικονομική «Κ» της Τετάρτης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση