ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Καρογιάν: Δεν είναι ώρα για νεότευκτες στρατηγικές σοφιστείες

Όσοι διαφωνούν με τη ΔΔΟ, να το δηλώσουν με τόλμη αντί να το υποβαθμίζουν σε ζήτημα ονοματολογίας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την πρώτη δημόσια αντίδραση για την πολιτική που ακολουθεί η ΔΗΚΟϊκή ηγεσία στο ζήτημα του κυπριακού, τόσο με τη Νέα Στρατηγική, όσο και με την απουσία ξεκάθαρης θέσης γύρω από το ζήτημα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, είχε ο τέως πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψή του για το κυπριακό ξεκαθαρίζοντας πως το κυπριακό θα πρέπει να μείνει μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες τον λαϊκισμό και τη συνθηματολογία, σημειώνοντας πως θα πρέπει να γυρίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών νοουμένου ότι πρώτα η Τουρκία αποδεχτεί την κατάργηση των εγγυήεων.

Μιλώντας στο μνημόσυνο των πεσόντων εθελοντών της Σιάς, ο κ. Καρογιάν ξεκαθάρισε πως η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ουδέποτε υπήρξε λάβαρο για το ΔΗΚΟ αλλά υπογράμμισε πως η όποια τυχόν λύση συμφωνηθεί θα πρέπει να είναι εντός του πλαισίου. Κάλεσε όσους διαφωνούν με την ΔΔΟ, να το δηλώσουν με εντιμότητα και παρρησία και να μην το υποβαθμίζουν σε ζήτημα ονοματολογίας, φωτογραφίζοντας ξεκάθαρα τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Την ίδια στιγμή δεν παρέλειψε να ψέξει τη νέα στρατηγική επισημαίνοντας πως δεν είναι ώρα για νεότευκτες στρατηγικές σοφιστείες αλλά ούτε για λογικές υποταγής στον Τούρκο κατακτητή.

«Η ΔΔΟ για μας ουδέποτε ήταν λάβαρο αγώνα, αλλά μέσα από την διαδρομή των πολύχρονων διαπραγματεύσεων είχε γίνει αποδεκτή κατ’ οικονομίαν ως οδυνηρός συμβιβασμός της πλευράς μας, προκειμένου να επιτευχθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού.Ωστόσο, το όνομα της λύσης δεν είναι δευτερευούσης σημασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μάριος Καρογιάν. Όπως εξήγησε, είναι το πλαίσιο λύσης που έχει τύχει της επιδοκιμασίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «στο οποίο, μέσα από την διαπραγμάτευση θα προστεθούν επιμέρους στοιχεία τα οποία στο σύνολο τους θα συνθέτουν το σχέδιο λύσης».

«Είναι γι’ αυτό το λόγο που η ΔΔΟ έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού όποια τυχόν λύση συμφωνηθεί θα πρέπει να είναι εντός αυτού του πλαισίου. Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι η ΔΔΟ δεν αποτελεί όρο σημειολογικό, αλλά πλαίσιο ουσιαστικό για τη συνολική επίλυση του κυπριακού σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσοι διαφωνούν με τη ΔΔΟ να το δηλώσουν χωρίς μισόλογα

«Εκείνοι που διαφωνούν με αυτό το πλαίσιο θα πρέπει έντιμα και με παρρησία να το δηλώσουν, αντί με μισόλογα, επικοινωνιακά τεχνάσματα και σοφιστείες να επιδιώκεται παραμερισμός του υποβιβάζοντας την ουσία σε επίπεδο ονοματολογίας» τόνισε φωτογραφίζοντας εν πολλοίς τον Ενδιάμεσο αλλά κυρίως τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο.Όπως συμπλήρωσε «μαζί με τη διαφωνία τους, καλό θα ήταν, βέβαια, να διατυπώσουν και μια εφικτή και ρεαλιστική αντιπρόταση, που θα τυγχάνει της έγκρισης του Συμβουλίου Ασφαλείας και της διεθνούς κοινότητας».

Δεν υπάρχει χώρος για ερασιτεχνισμούς

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχει πλέον χώρος και χρόνος για συναισθηματισμούς, ευσεβοποθισμούς και ερασιτεχνισμούς. Η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον σοβαρών διλημμάτων κι εξελίξεων. Θα πρέπει συλλογικά και με νηφαλιότητα, στη βάση του διεκδικητικού ρεαλισμού, να αξιολογηθούν τα δεδομένα, το διεθνές περιβάλλον και οι πραγματικότητες.Να σταθμιστούν με προσοχή οι δυνατότητες μας (από κοινού με την Ελλάδα), να επηρεάσουμε τις εξελίξεις και να εκτιμηθούν οι στρατηγικές επιλογές που έχουμε, προκειμένου να πετύχουμε τη λύση που θα εξασφαλίζει το μέλλον του τόπου μας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Καρογιάν εξέφρασε την εκτίμηση πως θα πρέπει να επιδιωχθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν, με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα αποδεχτεί πριν την επανέναρξή τους την κατάργηση των εγγυήσεων.

Ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΚΟ υπογράμμισε την ανάγκη για συλλογικότητα και ενότητα στο κυπριακό σημειώνοντας πως «η διαχείριση του εθνικού μας προβλήματος δεν πρέπει να θυσιάζεται στον βωμό μικροκομματικών ή προσωπικών σκοπιμοτήτων».
«Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα γινόμαστε καθημερινά, μάρτυρες ανώφελων και ανούσιων συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων που απλά γεμίζουν τον χρόνο στις τηλεοπτικές εκπομπές και που ελάχιστα προσφέρουν στην προώθηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων του λαού και της κοινωνίας μας. Η επανάληψη νοοτροπιών και συμπεριφορών που στο παρελθόν οδήγησαν τον τόπο στην καταστροφή, συνιστά εθνική αυτοχειρία» σημείωσε συμπληρώνοντας πως θα «πρέπει να κωφεύσουμε στις σειρήνες του διχασμού, του λαϊκισμού και της στείρας συνθηματολογίας».

Όπως σημείωσε θα πρέπει «να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι η ώρα για επικοινωνιακά παιχνίδια εντυπώσεων. Δεν είναι η ώρα για νεότευκτες στρατηγικές σοφιστείες, όπως ούτε για λογικές υποταγής στον τούρκο κατακτητή. Είναι η ώρα που το εγώ πρέπει να υποταχθεί στο εμείς. Στο συλλογικό καλό» κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ