ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:04
 

Καρογιάν: Δεν φοβόμαστε να συζητήσουμε προτάσεις που θα άρουν το αδιέξοδο

Φτάνει να διασφαλίζεται η μία κυριαρχία, μία διεθνής προσωπικότητα η μία ιθαγένεια και να είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Δε φοβόμαστε να συζητήσουμε προτάσεις ή ιδέες που ενδεχομένως να οδηγήσουν στην άρση του σημερινού αδιεξόδου, φτάνει, φυσικά με αυτές τις προτάσεις να διασφαλίζεται η μία και μόνη κυριαρχία, η μία διεθνής προσωπικότητα και η μία ιθαγένεια και να είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε σε ομιλία του στο εθνικό μνημόσυνο των Γιαννάκη Αεροπόρου και Βάνιου Σπανιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν.

Μιλώντας για τις εξελίξεις στο κυπριακό επεσήμανε πως καθήκον μας είναι η άρνηση συμφιλίωσης με τα τετελεσμένα της κατοχής.

«Και μιλώντας για τετελεσμένα, τονίζω για ακόμα μια φορά πως το σημερινό status quo, η κατάσταση αυτή στην πατρίδα μας είναι απαράδεκτη, παράνομη και σε καμία περίπτωση δεν την αποδεχόμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, «για εμάς η μη λύση δεν είναι λύση» προσθέτοντας πως «δεν θα ήθελα να διανοηθώ καν πως η παρούσα κατάσταση έχει βολέψει κάποιους ή εξυπηρετεί τα όποια συμφέροντα, ώστε να επιθυμούν την στασιμότητα στο κυπριακό».

Πρέπει να επιδιώξουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό.

Εμείς δεν φοβόμαστε τον διάλογο.

Ούτε φοβόμαστε να συζητήσουμε προτάσεις Γι’ αυτό, αντί να αντιπαλευόμαστε τους ίδιους τους εαυτούς μας, πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν και να βάλουμε τον «δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων».

Μιλώντας για την κάθοδο της ειδικής απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών επεσήμανε πως η συμφωνία των λεγόμενων «όρων αναφοράς» θα μας φέρει ενώπιον σοβαρών προκλήσεων.

«Ανάμεσα στους όρους αναφοράς είναι και το πλαίσιο του Γ.Γ του ΟΗΕ κ. Γκουντιέρες, το οποίο με όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, θεωρούμε πως αποτελεί καλή βάση συζήτησης για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση ΔΔΟ ομοσπονδίας» σημείωσε εκφράζοντας την εκτίμηση ότι επιβάλλεται ο καθορισμός των ορίων σε κάθε διαπραγματευτικό κεφάλαιο ξεχωριστά αλλά και συνολικά στα οποία θα μπορούσε να καταλήξει η πλευρά μας προκειμένου να επιτευχθεί λύση εντός των παραμέτρων των ΗΕ. 

«Η απουσία αυτών των ορίων έχει οδηγήσει ιστορικά σε ζημιογόνες παραχωρήσεις εκ μέρους της πλευράς μας τόσο κατά την διαπραγμάτευση επιμέρους κεφαλαίων όσο και επί σημαντικότερων θεμάτων αρχής (χάριν της επίτευξης «προόδου» είτε για αποφυγή «ναυαγίου» της εκάστοτε διαδικασίας) που αθροιστικά μας οδηγούν σε ένα σαφέστατα ετεροβαρές αποτέλεσμα εις βάρος της Ε/Κ πλευράς» σημείωσε υπογραμμίζοντας πως η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον σοβαρών διλημμάτων και κρίσιμων εξελίξεων. «Χρέος μας» όπως είπε «είναι να συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε συλλογικά, με νηφαλιότητα, με διεκδικητικό ρεαλισμό και με γνώμονα πάντα το συμφέρον της πατρίδας και του λαού μας».

«Πρέπει να συνεχίσουμε να αποτελούμε σταθερό ανάχωμα σε οποιανδήποτε προσπάθεια εκτροπής του κυπριακού αλλά και σε κάθε φωνή επικίνδυνου λαικισμού. Αυτό υπαγορεύει το χρέος μας προς την πατρίδα, τους ήρωες και τους μάρτυρές μας. Αυτό υπαγορεύει το χρέος μας προς τις επόμενες γενιές» ανέφερε ο Μάριος Καρογιάν.

«Το καλύτερο μνημόσυνο για τους ήρωές μας» κατέληξε «είναι να αγωνιστούμε όλοι μαζί, με ανιδιοτέλεια και λογισμό, για την ελευθερία και την επανένωση της πατρίδα μας, για την χαμένη αξιοπρέπεια του τόπου μας, για την προκοπή και την πρόοδο του λαού και των παιδιών μας».

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Προκλητικό ρεπορτάζ του CNN Turk από το Φατίχ

«Ναι ρε τσιακλή!!! »
ΑΚΑ  |  08:50

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X