ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κασουλίδης: Αυστηρά ουδέτερη η Κυπριακή Προεδρία του ΣτΕ

28 Υπουργούς Εξωτερικών θα υποδεχτεί ο ΥΠΕΞ στην127η Υπουργική Σύνοδο που διεξάγεται την Παρασκευή

ΚΥΠΕ

Συνολικά 28 Υπουργούς Εξωτερικών, 8 Υφυπουργούς Εξωτερικών και 10 Μονίμους Αντιπροσώπους από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) θα υποδεχθεί ο Υπουργός Εξωτερικών και Προεδρεύων της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ, Ιωάννης Κασουλίδης, ενόψει της 127ης Υπουργικής Συνόδου που διεξάγεται την Παρασκευή στη Λευκωσία.

Μιλούσε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, στο Συνεδριακό Κέντρο, ενόψει της ολοκλήρωσης της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ. «Η Προεδρία μας ήταν αυστηρά ουδέτερη και λειτούργησε ως έντιμος μεσολαβητής» είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε εκμετάλλευση του γεγονότος. «Μην νομίζετε όμως ότι η επιτυχής Προεδρία, η προβολή που έτυχε η Κύπρος δεν εξυπηρετεί το εθνικό θέμα», υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης.

Ανέφερε επίσης ότι στη Σύνοδο θα παραστεί και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο Στρασβούργο. «Θα έρθει κανονικά από το αεροδρόμιο Λάρνακας και θα τύχει της γνωστής παραδοσιακής κυπριακής φιλοξενίας» είπε.

Εξάλλου, είπε ότι την Παρασκευή αναμένονται οι 6 πρώτες υπογραφές για τη Σύμβαση της Λευκωσίας για τα αδικήματα που σχετίζονται με τα πολιτιστικά αγαθά. Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, με τη Σύμβαση της Λευκωσίας για πρώτη φορά θα υπάρχει ποινικός κώδικας για τους παραβάτες που είτε καταστρέφουν, είτε κλέβουν, είτε διακινούν κλεμμένους θησαυρούς πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Έχουμε αυτή τη στιγμή δηλώσεις και αναμένουμε περίπου τις 6 πρώτες υπογραφές από Υπουργούς Εξωτερικών» είπε ο κ. Κασουλίδης. Εξέφρασε ακόμη την πεποίθησή του πως όλα τα κράτη μέλη θα συνυπογράψουν, καθώς «ομόφωνα συμφώνησαν το τελικό κείμενο».

Στη Σύμβαση καλούνται να προσχωρήσουν και τρίτες χώρες και όπως είπε ο κ. Κασουλίδης, ο Εκπρόσωπος του Μεξικού, μιας χώρας με καθεστώς παρατηρητή στο ΣτΕ, έχει πάρει οδηγίες από την Κυβέρνησή του να υπογράψει.

Διευκρίνισε ότι για να τεθεί σε εφαρμογή η Σύμβαση, απαιτείται η επικύρωση από 12 κράτη μέλη, ενώ δεν έχει αναδρομική ισχύ. Στάθηκε ιδιαίτερα στην καταστροφή πολιτιστικών αγαθών από το «Ισλαμικό Κράτος» και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, η πώληση των οποίων είπε ότι έχει αποφέρει περίπου 150 εκ. δολάρια.

«Αν δεν υπάρχουν αυτοί που τα αγοράζουν, δεν θα υπάρχουν αυτοί που λεηλατούν» είπε ο κ. Κασουλίδης, ενώ πρόσθεσε ότι πλέον το βάρος της απόδειξης θα πέφτει στους ώμους όσων αγοράζουν τέτοια αγαθά.

Επιβεβαίωσε ότι η Σύμβαση ήταν πρωτοβουλία της Κύπρου, επ’ ευκαιρίας της Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών, ενώ είπε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται μέχρις ότου έρθει μια ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας θα απαιτήσει και τα ποινικά μέτρα για αυτά τα θέματα».

Ανέφερε ακόμη ότι λόγω της μη αναδρομικής ισχύος, η Λευκωσία δεν θα μπορέσει να κάνει χρήση της Σύμβασης για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα. Συμπλήρωσε όμως ότι ως Κύπρος «κερδίζουμε πάρα πολλά» διαμηνύοντας ότι ως χώρα δεν θέλει να επαναληφθεί το ίδιο και αλλού, λόγω της εμπειρίας που είχε κατά το παρελθόν.

Την Υπουργική Σύνοδο θα προσφωνήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, η βουλευτής Στέλα Κυριακίδου εκ μέρους του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ Guido Raimondi, η Πρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών Αρχών Gudrun Mosler-Törnström και η Πρόεδρος της Διάσκεψης των ΜΚΟ Anna Rurka. Θα συμμετέχει επίσης εκ μέρους της ΕΕ ο Ειδικός Αντιπρόσωπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Σταύρος Λαμπρινίδης.

Όσον αφορά το πρόγραμμα της Συνόδου, έχουν ήδη συμφωνηθεί και θα τεθούν προς έγκριση σειρά αποφάσεων, όπως η μεταρρύθμιση για επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης από το ΕΔΑΔ, η προστασία των θυμάτων τρομοκρατίας, αλλά και τα δικαιώματα των ανηλίκων ασυνόδευτων προσφύγων.

Το μεσημέρι της Παρασκευής θα παρατεθεί γεύμα στο Συνεδριακό Κέντρο, όπου θα συζητηθούν θέματα τρομοκρατίας. Όπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, υπάρχει «η ανάγκη να αποδείξουμε ως κοινωνίες ότι δεν υποκύπτουμε στους τρομοκράτες» και οι ελευθερίες των πολιτών δεν χρειάζεται να περιοριστούν.

Θα προηγηθεί την Πέμπτη δείπνο στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, στην αίθουσα που φιλοξενείται ο πίνακας του Αδαμάντιου Διαμαντή «Ο κόσμος της Κύπρου», με θέμα την αντιμετώπιση του λαϊκισμού στον ευρωπαϊκό χώρο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας θα αναλάβει από τον κ. Κασουλίδη την Προεδρία του ΣτΕ, κατά τη διάρκεια συνεδρίας το απόγευμα της Παρασκευής.

Συνολικά, ο Κασουλίδης αναμένεται να έχει χωριστές επαφές στο περιθώριο της Συνόδου με 14 Υπουργούς Εξωτερικών κατά το διήμερο της 18ης και 19ης Μαΐου.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του ΣτΕ και στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το περασμένο εξάμηνο. Όπως είπε, η Προεδρία είχε να επιληφθεί δύσκολα θέματα, ενώ έχουν καλυφθεί όλοι οι στόχοι που έθεσε. Συμπλήρωσε ότι τα κράτη μέλη του ΣτΕ είναι ευχαριστημένα καθώς «όλοι μας έχουν δώσει εύσημα».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Τουρκία, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «τα συντάγματα κατοχυρώνουν τα δικαιώματα της μειοψηφίας» και συμπλήρωσε ότι «ο πλουραλισμός είναι δημοκρατία».

Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα αποπομπής της Τουρκίας από το ΣτΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η ΚΣΣΕ έχει επιληφθεί του θέματος και έχει επαναφέρει το καθεστώς επιτήρησης.

Συμπλήρωσε ότι η Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ υπήρξε το μόνο Σώμα που στήριξε τον Γενικό Γραμματέα του οργανισμού στις προσπάθειές του να αναζητήσει μαζί με την Τουρκία μέτρα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Αποτέλεσμα του διαλόγου, είπε ο κ. Κασουλίδης, είναι ο καθορισμός ανεξάρτητου εσωτερικού ένδικου μέσου, υπό την παρακολούθηση του ΣτΕ, στο οποίο θα μπορεί να προσφύγει κάθε Τούρκος πολίτης που θεωρεί ότι έχει αδικηθεί, προτού απευθυνθεί στο ΕΔΑΔ. Είπε τέλος ότι πρόκειται για πέραν των 50 χιλιάδων πολιτών που έχουν συλληφθεί, αποπεμφθεί ή διωχθεί στη χώρα.

Παρόντες στη δημοσιογραφική διάσκεψη ήταν επίσης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ζήνων, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στο Στρασβούργο Θεοδώρα Κωνσταντινίδου και ο Επικεφαλής της Γραμματείας της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΥ του ΣτΕ Σταύρος Χατζηγιάννης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση