ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κασουλίδης: Δεν είναι καταλύτης για λύση η ενταξη στην ΕΕ

Έπρεπε η ΕΕ και τα κράτη μέλη της ειλικρινά να έχουν πρόθεση να εντάξουν την Τουρκία

ΚΥΠΕ

Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, που ενώ αρχικά θεωρείτο ως καταλύτης για την επίλυση του Κυπριακού, αποδείχθηκε στην πορεία ότι δεν είναι καταλύτης, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε δηλώσεις του με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 14 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την 1η του Μάη το 2004.

Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί ότι η ένταξη λειτουργεί και σήμερα ως καταλύτης για επίλυση του Κυπριακού και άλλων προβλημάτων, είπε ότι αυτό δεν συμβαίνει και εξήγησε ότι «Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, που ενώ αρχικά θεωρείτο ως καταλύτης για την επίλυση του Κυπριακού, αποδείχθηκε στην πορεία ότι δεν είναι καταλύτης».

Πρόσθεσε ότι «για να ήταν καταλύτης έπρεπε η ΕΕ και τα κράτη μέλη της ειλικρινά να έχουν πρόθεση να εντάξουν την Τουρκία στην ΕΕ και δεύτερον ειλικρινά η Τουρκία να επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ και τότε ασφαλώς αυτός ο συνδυασμός μαζί με την ιδιότητά μας ως κράτος μέλος καταλυτικά θα οδηγούσε στη λύση του Κυπριακού».

Όμως, συνέχισε, «τα κράτη μέλη της ΕΕ αποδείχθηκε στην πορεία - όπως και η Τουρκία απεδείχθη στην πορεία - ότι ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος με ειλικρίνεια επιδιώκουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».

«Η Τουρκία, εάν την ενδιέφερε η ένταξη δεν θα ενεργούσε με τον τρόπο που ενεργεί όσον αφορά τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εξάλλου, ενώ στην αρχή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η θέση της Κομισιόν ήταν ότι η Τουρκία ανταποκρίνεται μερικώς στα κριτήρια της Κοπεγχάγης, σήμερα η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται καθόλου στα κριτήρια αυτά» επισήμανε ο κ. Κασουλίδης.

Σημειώνοντας ότι η ΕΕ δεν θα έρθει να μας προσφέρει την επίλυση του Κυπριακού, είπε ότι «από το 2004 και μετά, με το δημοψήφισμα - δεν κρίνω τους λόγους γιατί εμείς ψηφίσαμε εναντίον -, δεν είναι αυτό το θέμα, το θέμα είναι ότι προσφέραμε το άλλοθι που ζητούσε η διεθνής κοινότητα, τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, οι ΗΠΑ, όλοι που μετακινήθηκε το θέμα από θέμα επιδρομής και κατοχής από μια μεγάλη χώρα εναντίον μας μικρής σε θέμα που αφορά τις δύο κοινότητες για να το λύσουν».

«Και από αυτό βρήκαν το άλλοθι που ήθελαν για να απαλλαγούν από αυτή την ηθική ενοχή που είχαν για την κατάσταση στην Κύπρο και λένε πλέον ‘βρείτε τα και όταν τα βρείτε με μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, προχωράτε’. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα» υπογράμμισε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο τέως Υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κασουλίδης είπε όμως ότι υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι γιατί η Κύπρος έπρεπε να ανήκει στην ΕΕ.

Όπως είπε, σε μια παγκοσμιοποιημένη εποχή η πολυμέρεια και η διεθνής συνεργασία αποτελούν εχέγγυα για την επιβίωση των κρατών.

Επίσης, ανέφερε ότι σε μια εποχή κατά την οποία η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο, αποδεικνύεται ότι η Ένωση είναι ένα από τα σημερινά προπύργια της Δημοκρατίας, δηλαδή της φιλελεύθερης δημοκρατίας με πλήρη σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τον πλουραλισμό και τα δικαιώματα στην ιδιοκτησία την ατομική πρωτοβουλία κτλ.

Συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν χώρες οι οποίες επιτυγχάνουν οικονομική πρόοδο χωρίς να είναι δημοκρατίες, όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, ή υπάρχουν εντός της ΕΕ χώρες στις οποίες ευδοκιμεί ο λαϊκισμός και θέσεις που φεύγουν από την καλώς νοούμενη δημοκρατία.

«Επομένως, και τη δημοκρατία πρέπει να προστατεύσουμε και την ΕΕ να προστατεύσουμε για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας».

Εκτός από το ζήτημα της δημοκρατίας, ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε και στο αίσθημα ασφάλειας, σε θέματα περιβάλλοντος, θέματα υγείας, ασφάλειας τροφίμων, μετανάστευσης, ισότητας φύλων, προτύπων ασφάλειας στους χώρους εργασίας κτλ.

«Υπάρχει μια σειρά από θέματα που από μόνοι μας δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όπως το θέμα του κλίματος, της μετανάστευσης, της προστασίας του περιβάλλοντος, το επίπεδο της υγείας, των τροφίμων» είπε και υπέδειξε ότι μπορεί σήμερα να μην το συνειδητοποιούμε αλλά στις υπεραγορές τα διάφορα προϊόντα είναι ελεγμένα για να ανταποκρίνονται στα επίπεδα της ΕΕ που μας διασφαλίζουν υγιεινή διατροφή και επομένως την προσωπική μας υγεία.

«Αυτό είναι χάρη στην ένταξή μας στην ΕΕ. Επίσης, η ΕΕ μας προσφέρει ασφάλεια, ασφάλεια εξωτερική, ασφάλεια εσωτερική και όταν λέω εσωτερική εννοώ στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών. Για όλα αυτά ανήκουμε στην ΕΕ», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η ΕΕ ήταν «πάρα πολύ αυστηρή και σκληρή μαζί μας το 2013 με το κούρεμα».

Αλλά, υπέδειξε στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, «ήταν οι μόνοι που προσφέρθηκαν να μας βοηθήσουν, με τους όρους τους, με όρους σκληρούς, είναι γεγονός, αλλά και εμείς αγνοήσαμε τις προειδοποιήσεις τους και οδηγηθήκαμε στο σημείο που φθάσαμε».

Κληθείς να αναφέρει πώς βλέπει το μέλλον της Κύπρου στην ΕΕ, είπε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ένας ενεργός και αξιόπιστος εταίρος στην ΕΕ «διότι όσο πιο ενεργός και αξιόπιστος είσαι, τόσες περισσότερες αξιώσεις έχεις να είναι ισοδύναμος εταίρος, με τα ίδια δικαιώματα και ευθύνες που έχουν όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη».

«Εδώ βρίσκεται το μέλλον, να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις σημερινές προκλήσεις» κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση