ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:57
 

Καταδίκη των τουρκικών ενεργειών ζήτησε ο Χριστοδουλίδης στην Σύνοδο

Ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Καταδίκη στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, ως προς τις απειλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, επηρεάζουν την ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και τα ίδια τα συμφέροντα της ΕΕ, ζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σε παρέμβασή του στις εργασίες της συνόδου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στις Βρυξέλλες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, σε συνέχεια της συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, έθεσε εκ νέου το θέμα των πρόσφατων ενεργειών της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητώντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ , μέσω της συμπερίληψης ειδικής αναφοράς στο κείμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά τη του παρέμβαση, ο Υπουργός υπενθύμισε στους ομολόγους του ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι σε πλήρη αντίθεση με τις υποχρεώσεις που ανέλαβε ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, για σχέσεις καλής γειτονίας και για ομαλοποίηση των σχέσεων της έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καταλήγοντας, αφού σημείωσε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και απειλούν τα συμφερόντων της ίδιας της ΕΕ, υπογράμμισε ότι μέσω των Συμπερασμάτων θα πρέπει η ΕΕ και το σύνολο των κρατών μελών της, να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα για άμεσο τερματισμό τέτοιου είδους συμπεριφορών και μη επανάληψή τους.

Το ζήτημα της Τουρκίας εξάλλου, έθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης και στην κατ` ιδία συνάντηση που είχε με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι. Αντικείμενο συζήτησης ήταν, επίσης, οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και πώς αυτές επηρεάζουν την ασφάλεια και ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Υπουργός και η Ύπατη Εκπρόσωπος συζήτησαν τις περιφερειακές εξελίξεις και αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με το ρόλο που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ως γέφυρα μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της ΕΕ.

Όπως έγινε γνωστό, προς αυτή την κατεύθυνση, συζήτησαν τρόπους αξιοποίησης των τριμερών μηχανισμών συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας με χώρες της περιοχής. Ταυτόχρονα, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε την κα Μογκερίνι για τις προσπάθειες της Λευκωσίας για επανέναρξη των συνομιλιών, νοουμένου ότι η Τουρκία θα τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες. Αντάλλαξαν, τέλος, απόψεις για θέματα ευρωπαϊκής άμυνας και για τις σχέσεις ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων.

Σημειώνεται ότι αργότερα σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση και με τον Επίτροπο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν με τον οποίο, μεταξύ άλλων, θα συζητήσουν θέματα που άπτονται των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο και υπό το φως της έκδοσης της επικείμενης Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη όπως η Έκθεση καταγράφει αντικειμενικά, τόσο την κατάσταση στη χώρα όσο και την έλλειψη προόδου σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις της ως υπό-ένταξη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των κυπρογενών της υποχρεώσεων. Θα συζητήσουν, επίσης, τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αθώοι Ηλιάδης, Κυπρή στην υπόθεση της Τρ. Κύπρου

«Τέτοιο Κακουργιοδηκίο να τo χαιρόμαστε!!! »
ΑΚΑ  |  10:28

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Εφεση μετά τον σάλο για την ποινή-χάδι στον παιδεραστή

«Μπορειτε να μας πειτε ποια ειναι η μεγιστη δυνατη ποινη για τα αδικηματα που καταδικαστηκε;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:42

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Διερωτούμε πως η σύνταξη επιτρέπει στον ΑΚΑ να γράφει αυτές τις ηλιθιότητες σχεδόν κάθε μέρα.»
CGA  |  09:57

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση