ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καυγάς ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ για τις ευθύνες του ναυαγίου

Παλινωδίες Αναστασιάδη στο κυπριακό βλέπει το ΑΚΕΛ-Ευθυγράμμιση ΑΚΕΛ με το επιτελείο Νικόλα απαντά ο ΔΗΣΥ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ για το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα και για το ζήτημα των χειρισμών του Προέδρου Αναστασιάδη. Το ΑΚΕΛ δια του μέλους του πολιτικού γραφείου του Χρίστου Χριστοφίδη εξηγεί τους λόγους που διαφωνεί το κόμμα με τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη κάνοντας λόγο για αποτυχία αξιοποίησης του πλαισίου Γκουτιέρες αλλά και παλινωδίες του Προέδρου Αναστασιάδη στο κυπριακό. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου από την πλευρά του απαντά στις επικρίσεις ΑΚΕΛ επισημαίνοντας πως άλλα έλεγε χθες και άλλα σήμερα και αφήνει καθαρές αιχμές πως πλέον ταυτίζεται με το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου.

ΑΚΕΛ: Αποτύχαμε στους δύο βασικούς μας στόχους

«Μεταβήκαμε στο Κρανς Μοντάνα με βασικό στόχο τη σωστή λύση του κυπριακού. Η λύση όμως δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά κυρίως από την Τουρκία. Άρα δεύτερος στόχος ήταν, αν η Τουρκία θα εμπόδιζε ξανά μια σωστή λύση, αυτό να είναι ξεκάθαρο στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Για να φορτωθεί στην Τουρκία το ανάλογο κόστος. Δυστυχώς ούτε σε σωστή λύση φτάσαμε, αλλά ούτε και η Τουρκία είναι ο αποκλειστικός υπαίτιος στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Και οι δύο βασικοί μας στόχοι έχουν δυστυχώς αποτύχει. Όπως αποτύχαμε στο να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο Γκουντέρες προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρίστος Χριστοφίδης.

Ο πυρήνας της διαφωνίας

«Είναι τραγικό για τον τόπο, στην πιο κρίσιμη καμπή του κυπριακού, η στάση της Τουρκίας, να ήταν, όπως λέμε, απαράδεκτη και αντί επικρίσεων και πιέσεων, η κατοχική Τουρκία να δέχεται εύσημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοφίδης επισημαίνοτας πως «η σημερινή θλιβερή εικόνα του κυπριακού δεν είναι άσχετη με παλινωδίες στους χειρισμούς του κ. Αναστασιάδη τους τελευταίους μήνες».
«Η Τουρκία εφαρμόζει σχέδιο Β’ στο κυπριακό. Εμβαθύνει τη διχοτόμηση και την κατοχή. Την ίδια ώρα ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του ψάχνονται και αναλώνονται σε ψάξιμο των πρακτικών, αντιπαραθέσεις με τα ΗΕ και αμήχανες τοποθετήσεις. Είναι ξεκάθαρο ότι απέναντι στα σχέδια της Τουρκίας δεν έχουμε να αντιπαραβάλουμε προς το παρόν τίποτα. Κατανοούν άραγε ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του, τι σημαίνει για την Κύπρο και το λαό μας η εδραίωση της κατοχής και της διχοτόμησης από την Τουρκία, όταν μάλιστα η Τουρκία παραμένει στο απυρόβλητο;» διερωτήθηκε ο κ. Χριστοφίδης υποστηρίζοντας πως αυτή την ώρα χρειάζονται πρωτοβουλίες για ανατροπή της «ανησυχητικής εικόνας διεθνώς» των τουρκικών σχεδιασμών και όχι ώρα για προεκλογικές φιέστες.

ΔΗΣΥ: Το ΑΚΕΛ πίστευε ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη για λύση

Άμεση ήταν η απάντηση του ΔΗΣΥ δια του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Πρόδρομου Προδρόμου. Ο κ. Προδρόμου επεσήμανε πως χθες άλλα έλεγε το ΑΚΕΛ, εκτιμώντας ότι η Τουρκία θέλει λύση και σήμερα μιλά για τουρκική αδιάλλακτη στάση.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Χριστοφίδη και τους λόγους που το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι έχουμε αποτύχει ανέφερε τα εξής: «Ο πρώτος στόχος στον οποίο «έχουμε αποτύχει» ήταν η επίτευξη συμφωνίας για λύση του Κυπριακού. Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη και δεν εννοούσε συμφωνία με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, για το ΑΚΕΛ μεθερμηνεύεται σε «έχουμε αποτύχει». Την αδιάλλακτη τουρκική στάση και την επιθυμία της κατοχικής δύναμης να κρατήσει υπό τον έλεγχό της την Κύπρο ακόμα και μετά από λύση, το ΑΚΕΛ τη βλέπει ως δική μας αποτυχία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο δεύτερος στόχος για τον οποίο επικρίνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ότι δεν επιρρίπτονται ακόμα διεθνώς ευθύνες στην Τουρκία. Το ΑΚΕΛ όμως θα πρέπει να αποφασίσει τι από τα δυο εννοεί. Διότι μόλις μέχρι χτες ο γ.γ. του αμφισβητούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ισχυριζόταν ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη για λύση στο Κραν Μοντανά. Δεν ήταν το ΑΚΕΛ που κατέκρινε μέχρι χτες τον Πρόεδρο ότι δεν πήγε με πρόθεση να λύσει το Κυπριακό και έτσι χάθηκε η ευκαιρία αφού η Τουρκία ήταν έτοιμη, κατά τον ισχυρισμό τους, να δεχτεί συμφωνία για κατάργηση εγγυήσεων-αποχώρηση κατοχικού στρατού; Αν πράγματι το πίστευαν, πώς θέλουν τώρα να ελέγχουν τον Πρόεδρο διότι δεν επιρρίπτονται ευθύνες; Ποιός από τους δυο είναι τελικά ο ισχυρισμός του ΑΚΕΛ;» διερωτήθηκε ο κ. Προδρόμου.

«Είναι πάντως εκπληκτικό το ότι το ΑΚΕΛ επικρίνει τον Πρόεδρο και διότι δήθεν δεν αξιοποιήθηκε το πλαίσιο Γκουτέρες. Διότι γνωρίζουν ότι η ελληνκή κυπριακή πλευρά κατέθεσε συγκεκριμένες θέσεις αξιοποιώντας το πλαίσιο του γ.γ. των Η.Ε., κάτι που η Τουρκία δεν έκανε ποτέ. Γνωρίζουν ακόμα ότι και μετά τη διάσκεψη ο Πρόεδρος κάλεσε την τουρκική πλευρά εάν μπορεί να τοποθετηθεί θετικά στο «πλαίσιο Γκουτέρες» να συνεχιστεί αμέσως η διαπραγμάτευση» σημείωσε για να υποστηρίξει ότι «με αυτές τις κριτικές για το «σχέδιο Β’» το ΑΚΕΛ πάντως τείνει να ευθυγραμμίζεται ολοένα και περισσότερο με προσεγγίσεις του επιτελείου του υποψηφίου κ.Νικόλα Παπαδόπουλου».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση