ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΚΕ: Σημαντικό το ενδιαφέρον ΗΠΑ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τη στήριξη των ΗΠΑ στη διαδικασία»

Newsroom K

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και αυτό δεν εξαντλείται μόνο στην επίσκεψη του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών Γουες Μίτσελ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο περιθώριο εκδήλωσης του ΚΟΑ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τη στήριξη των ΗΠΑ στη διαδικασία, αλλά επιπλέον είναι και ιδιαίτερα σημαντικό το ότι ακούσαμε ξανά τη θέση αρχών των ΗΠΑ για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για το ότι πρέπει να αφεθεί η Κύπρος να αξιοποιήσει – όπως κάθε κράτος στον κόσμο – τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους και τους ενεργειακούς πόρους».

Για τις συνομιλίες, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ στέλνουν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι «αυτό που πρέπει να γίνει στην Κύπρο για να βελτιωθούν τα πράγματα, για την εξομάλυνση της κατάστασης, είναι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, του πραγματικού προβλήματος, και όχι κάτι άλλο».

Αυτή, συνέχισε, είναι και η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, και εδώ εδράζεται η ετοιμότητα του Προέδρου για να ξεκινήσουμε ξανά και ενδεχομένως να φτάσουμε στη διαπραγμάτευση από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά.

Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί λέγοντας «κάτι άλλο», ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ακούγονται παρελκυστικές προσπάθειες, προτάσεις, ακούγονται σκέψεις που θα λειτουργούσαν αρνητικά για το ίδιο το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων και που θα μας έστρεφαν κάπου αλλού σαν αντιπερισπασμός».

Δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουμε τέτοιες συζητήσεις, συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφέροντας παράλληλα ότι ο Πρόεδρος επιμένει και είναι έτοιμος για διαπραγμάτευση όπως αυτή καθορίζεται από το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Κληθείς να σχολιάσει τη μετάβαση του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στα οδοφράγματα, στην πλευρά των κατεχομένων, για σκοπούς επιθεώρησης έργων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυβέρνηση από την αρχή έχει δείξει την προθυμία που χρειάζεται». «Δυστυχώς, προβλήματα είχαμε κυρίως από τις κατοχικές ‘αρχές’» συνέχισε.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι δεν χρειάζονται πολλά σχόλια, καθώς τα σχέδια, τα οποία έχουν αποφασιστεί βρίσκονται σε εξέλιξη και σε καμιά περίπτωση δεν είναι οι Αρχές της Δημοκρατίας που έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις.

Ανέφερε καταληκτικά ότι μαζί με αυτά τα μέτρα, τα οποία βελτιώνουν την κατάσταση και την επικοινωνία, αλλά και την επαφή των ανθρώπων «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κύριος στόχος είναι να διαπραγματευτούμε για να τελειώσει η κατοχή και η διαίρεση».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Αθώοι Ηλιάδης, Κυπρή στην υπόθεση της Τρ. Κύπρου

«Τέτοιο Κακουργιοδηκίο να τo χαιρόμαστε!!! »
ΑΚΑ  |  10:28

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Εφεση μετά τον σάλο για την ποινή-χάδι στον παιδεραστή

«Μπορειτε να μας πειτε ποια ειναι η μεγιστη δυνατη ποινη για τα αδικηματα που καταδικαστηκε;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:42

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Διερωτούμε πως η σύνταξη επιτρέπει στον ΑΚΑ να γράφει αυτές τις ηλιθιότητες σχεδόν κάθε μέρα.»
CGA  |  09:57

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση