ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κλείνει εξέδρες για 2 γεωτρήσεις στο 10 η ExxonMobil

Ικανοποίηση στη Λευκωσία από του σχεδιασμούς που ανακοίνωσε ο αμερικανικός κολοσσός

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Χαμόγελα, κυρίως προς την κυβερνητική πλευρά, άφησε πίσω της η επίσημη πρώτη παρουσίαση των ερευνητικών δραστηριοτήτων της ExxonMobil στη κυπριακή ΑΟΖ.

Και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, αφού ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός έχει βάλει μπρος για δυο ερευνητικές γεωτρήσεις, στο τεμάχιο 10 το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Τα χαρτιά της εταιρείας για το κομμάτι που αφορά την Κύπρο άνοιξε, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας για την Ευρώπη, Tristan Aspray ένα μικρό κομμάτι της ομιλίας του οποίου, ήταν αρκετό για να προκαλέσει ικανοποίηση.

«Έχουμε ισχυρό και αληθινό όραμα για την Κύπρο» είπε το στέλεχος της ExxonMobil παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των ερευνών στην Κύπρο. Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της παρουσίασης επικεντρώθηκε στις διεθνείς δραστηριότητες της ExxonMobil, τα στοιχεία που δόθηκαν για το τεμάχιο 10 ήταν αρκετά για να εξαχθούν συμπεράσματα. Με βάση τα όσα παρουσιάσθηκαν η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία καθόδου στην περιοχή με εξοπλισμό για να πιάσει δουλειά.

Η Qatar Petroleum είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο

Τα επτά βήματα μέχρι τις γεωτρήσεις

Ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil αναφερόμενος στις έρευνες στο τεμάχιο 10, παρουσίασε τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει το δεύτερο μισό του 2018 σε δυο ερευνητικές γεωτρήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα και κινήσεις της εταιρείας στην περιοχή. Ένα σημαντικό κομμάτι των προετοιμασιών, που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι οι εξέδρες γεώτρησης και ο σχεδιασμός των φρεατίων, δυο ζητήματα που είναι στη φάση των συμβολαίων.

Αναφερόμενος στους κοινούς στόχους της εταιρείας από τη συνεργασία της με την Κύπρο ο κ. Aspray είπε ότι αυτοί είναι τα εισοδήματα από το έργο, η τόνωση της οικονομίας, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η ενεργειακή προμήθεια της Κύπρου και τα κέρδη από τις εξαγωγές. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπρόσθετα έσοδα από εξαγωγές για την Κύπρο, «αν μπορέσουμε να κτίσουμε ένα μεγάλο τερματικό υγροποίησης Φυσικού Αερίου κάτι στο οποίο ελπίζουμε».

Το προφίλ της Exxon

Η επίσημη πρώτη παρουσίαση της ExxonMobil, μετά την άδεια για έρευνες στο τεμάχιο 10, αφορούσε τις διεθνείς δραστηριότητες της εταιρείας. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο για την Ευρώπη, η εταιρεία έχει παρουσία στη Γηραιά Ήπειρο πάνω από 100 χρόνια, διαχειρίζεται το 14% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και ΦΑ για το 2016, διαθέτει τερματικά LNG ανοικτά της Ιταλίας και στο Ηνωμένο Βασίλειο, διυλιστήρια σε Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο και Γαλλία ενώ οι επενδύσεις στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια ανήλθαν στα 13,7 δισ. ευρώ. Η ExxonMobil έχει παρουσία σε 36 χώρες.

Η κοινοπραξία του 10

Η Qatar Petroleum, συνεργάτης της ExxonMobil στο τεμάχιο 10, είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο. Οι δυο εταιρείες συνεργάζονται στο μεγαλύτερο κοίτασμα ΦΑ «North Field» ενώ ο αμερικανικός κολοσσός είναι ο επικεφαλής διεθνής εταίρος σε 12 από τις 14 εγκαταστάσεις LNG του Κατάρ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Ολοκληρώθηκαν οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής για το Συνεργατισμό

«Αγαπητοί Επίτροποι, ετοιμαστείτε για το Εύγε ή για το Γιουχάϊσμα!!! »
ΑΚΑ  |  12:26

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2019

«ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ: οι ατυχήσαντες!»
ΑΚΑ  |  11:28

Αθώοι Ηλιάδης, Κυπρή στην υπόθεση της Τρ. Κύπρου

«Τέτοιο Κακουργιοδηκίο να τo χαιρόμαστε!!! »
ΑΚΑ  |  10:28

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση