ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην Ελβετία και οι πολιτικοί αρχηγοί, κατάθεση εγγράφου τριών κομμάτων

Κοινή πρόταση με ΕΔΕΚ Αλληλεγγύη και ζητούν να υιοθετηθεί ως πρόταση της ε/κ πλευράς

Newsroom K

Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου με τους πολιτικούς αρχηγούς να εκφράζουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους ενόψει της νέας μετάβασης στην Ελβετία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, πέραν της ενημέρωσης, κάλεσε τους αρχηγούς να τον συνοδεύσουν στην Ελβετία, με την πρόσκληση να γίνεται αποδεκτή.  

Αυτή την ώρα βρίσκεται για ενημέρωση στο Προεδρικό ο πρέσβης της Ρωσίας. 

Οι καταληκτικές δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εθνικού, έγιναν από τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο.

Με τη συνοδία των αρχηγών

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συνοδεύεται στις συνομιλίες στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τους οποίους σήμερα ενημέρωσε ενδελεχώς για όλες τις εξελίξεις που έχουν προκύψει, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εκτελεστεί κανονικά, διαψεύδοντας δήλωση του Γιώργου Περδίκη πως με βάση τη σημερινή ενημέρωση είναι θέμα των εταιρειών.

Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως κατά τη συνεδρία τα κόμματα έδωσαν τις θέσεις και τις απόψεις τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενόψει των συνομιλιών της Ελβετίας. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «τα κόμματα αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να τον συνοδεύσουν στις συνομιλίες που θα γίνουν στο Κρανς Μοντάνα στην Ελβετία».

Αβέρωφ: Εθνικός στόχος η απαλλαγή από την εθνική συμφορά του 74

Χωρίς πρόοδο στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, δεν μπορεί να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού και να προχωρήσουμε σε συνολική συμφωνία, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Νεοφύτου είπε επίσης ότι η ε/κ κοινότητα πρέπει να αφήσει κατά μέρους «το απόλυτο» και να προετοιμαστεί και για το ενδεχόμενο, η Τουρκία να κάνει κάποια κίνηση.

Για τον ενεργειακό σχεδιασμό, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι υπάρχουν συμβατικές υποχρεώσεις των εταιρειών.

Δεν πηγαίνουμε στη Γενεύη ως Κυβέρνηση και κόμματα, αλλά ως ε/κ κοινότητα με έναν εθνικό στόχο, να απαλλαγούμε από αυτά που οδήγησαν τον τόπο στις εθνικές συμφορές που βιώνει από το 1974, είπε ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος αναφέρθηκε στα μονομερή δικαιώματα επέμβασης που «χρησιμοποίησαν κάποιοι ως άλλοθι για να εισβάλουν στην Κύπρο».

Στόχος μας, συνέχισε, είναι να απαλλαγούμε από τις κατάρες που συνόδευαν την Κυπριακή Δημοκρατία του 1960. Αναφέρθηκε σε μια ενωμένη Ευρωπαϊκή Κύπρο, χωρίς ξένους εγγυητές με δικαιώματα μονομερούς επέμβασης και με απαλλαγή των κατοχικών στρατευμάτων.

Η δική μας πλευρά πηγαίνει αποφασισμένη, η πρόοδος θα εξαρτηθεί από το αν η Τουρκία επιτέλους αντιληφθεί πως αναχρονιστικές αντιλήψεις όσον αφορά τα συστήματα ασφάλεια θα πρέπει να εγκαταλειφθούν, συμπλήρωσε.

Έκκληση για ενότητα έκανε προς τους αρχηγούς ο γ.γ του ΑΚΕΛ 

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να παρουσιαστούν ενωμένοι στη διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα για να ενισχυθεί η προσπάθεια την οποία καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η νέα διάσκεψη θα είναι ίσως η πιο καθοριστική όλων των συναντήσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια και είπε ότι θα πρέπει να είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι.

Ο κ. Κυπριανού, σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε ότι ενημερώθηκαν από τον ΠτΔ για το τι συζητείται αναφορικά με τη μετάβαση στο Κρανς Μοντάνα. "Δεν αποτελούν έκπληξη για μας οι εξελίξεις, είχαμε προβλέψει ότι τελικά τα πράγματα θα εξελίσσονταν με το συγκεκριμένο τρόπο", σημείωσε.

"Θεωρούμε ότι αυτή η συνάντηση", είπε, «θα είναι ίσως η πιο καθοριστική όλων των συναντήσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Εχει τεράστια σημασία λοιπόν να πάμε επαρκώς προετοιμασμένοι και ταυτόχρονα έχει άλλη τόση τεράστια σημασία να είμαστε όσον το δυνατό πιο ενωμένοι ή τουλάχιστον να επιδιώξουμε να παρουσιάσουμε ένα πρόσωπο διαφορετικό από ό,τι στις προηγούμενες περιπτώσεις».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι έχει «απευθύνει μια έκκληση, δεν ζητούμε από κανένα να εγκαταλείψει τις θέσεις τις οποίες έχει και τις οποίες θα διατυπώσει στο Κυπριακό. Εμείς έχουμε πει επιτέλους ας βάλουμε μια φορά πάνω από όλα τα συμφέροντα της Κύπρου και όχι τα κομματικά. Ζητήσαμε από τα πολιτικά κόμματα να κάνουμε μια εκεχειρία, μιαν αποχή από τις δηλώσεις ιδιαίτερα την περίοδο που θα είμαστε εκεί στο Κρανς Μοντάνα. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούμε ότι θα ενισχυθεί η προσπάθεια την οποία θα καταβάλει ο κ. Αναστασιάδης, θα ενισχυθεί δηλαδή η διαπραγματευτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ίδια στιγμή θα μας δώσει τη δυνατότητα, μέσα σε ένα καλύτερο κλίμα, να συζητούμε στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει να συνεδριάζει συνεχώς».

Με πρόταση για ασφάλεια ο Νικόλας

Κοινή πρόταση για το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων κατέθεσαν κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και το Κίνημα της Αλληλεγγύης.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως τα τρία κόμματα κατέθεσαν το κοινό έγγραφο που περιλαμβάνει συγκεκριμένες εισηγήσεις, τις οποίες ελπίζουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τις λάβει υπόψη στη διαμόρφωση των θέσεων της δικής μας πλευράς στο κεφάλαιο της ασφάλειας και τη συζήτηση για την κατάργηση των εγγυήσεων.

«Ευελπιστούμε και ευχόμαστε ότι αυτές οι θέσεις θα περιλαμβάνονται κατά το μέγιστο στο έγγραφο του κ. Έιντε ή κατά το ελάχιστο, αυτές θα είναι οι θέσεις που θα προωθηθούν από τη δική μας πλευρά», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως το περιεχόμενο και οι λεπτομέρειες της πρότασης θα παρουσιαστούν αύριο σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

Ερωτηθείς αν η φιλοσοφία αφορά «μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατός», ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Φυσικότατα».

Σιζόπουλος: Να μείνει σταθερός ο ΠτΔ σε κάποιες θέσεις

Η ενότητα αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για τη διαμόρφωση μιας κοινής εθνικής γραμμής, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να παραμείνει σταθερός σε κάποιες θέσεις.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού εισέρχεται σε μια πάρα πολύ κρίσιμη βάση και γι’ αυτό θα πρέπει, με κάθε τρόπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να θωρακιστεί, αλλά και να ενισχυθεί η διαπραγματευτική του ικανότητα και δυνατότητα.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η ενότητα θα συμβάλει επίσης στη διαμόρφωση μιας συλλογικής διαχείρισης του εθνικού προβλήματος. «Γι αυτό από την πλευρά τη δική μας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση σε μια προσπάθεια ενίσχυσης αυτής της προσπάθειας, αλλά ο καθένας θα πρέπει να αντιληφθεί ότι για να μπορέσει αυτό να καρποφορήσει, για να γίνει υλοποιήσιμη αυτή η προσπάθεια, θα πρέπει τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και οι σύμβουλοι του να παραμείνουν σταθεροί σε κάποιες θέσεις», είπε

Παύση προεκλογικής εισηγήθηκε ο Λιλλήκας

Ελλοχεύει ο κίνδυνος κήρυξης ενός αδιεξόδου από τον ΓΓ με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι το κόμμα του κατέθεσε επιστολή για ομόφωνες αποφάσεις από το Εθνικό Συμβούλιο, η οποία ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι εκτιμούμε ότι από την ώρα που η Τουρκία δεν έχει δεχθεί να γίνει πραγματικά κατάλληλη προετοιμασία σε ένα διάλογο υψηλού επιπέδου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, αυτή η εξέλιξη μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η Τουρκία δεν θα κάνει ουσιαστικές μεταβολές στις ακραίες τοποθετήσεις της. Αυτό, είπε, δεν αποκλείει βέβαια η Τουρκία να κάνει κινήσεις τακτικής για να πετύχει άλλους, επιμέρους, στόχους. Ελλοχεύει βεβαίως ο κίνδυνος κήρυξης ενός αδιεξόδου από τον ΓΓ με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σημείωσε.

Στη σημερινή συνεδρία, είπε, καταθέσαμε μια επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣ, εισηγηθήκαμε όπως ληφθεί ομόφωνη απόφαση σήμερα η οποία, κατά την άποψή μας, θα μπορούσε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση του ΠτΔ.

«Δεν έγινε αποδεκτή η εισήγησή μας, έτσι δεν υπήρξε καμία ομόφωνη απόφαση σήμερα. Εμείς θέλουμε να συνοδεύσουμε τον ΠτΔ στη Γενεύη. Ούτε στην προηγούμενη Διάσκεψη της Γενεύης είχαμε προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης. Είχα μάλιστα εκδώσει και γραπτή δήλωση τότε ότι μέχρι να τελειώσει η Διάσκεψη δεν θα υπήρχαν δηλώσεις από μέρους μου. Θέλω να δηλώσω σήμερα ότι ενόσω διαρκεί η Διάσκεψη θα ανασταλούν οι όποιες δραστηριότητες προεκλογικού χαρακτήρα, το θεωρώ ως το ελάχιστον,» πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας.

Ταυτόχρονα, είπε, θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρχει σωστή και πλήρης διαβούλευση και ενημέρωση έτσι ώστε να μπορέσουμε και εμείς να βοηθήσουμε με τα δικά μας σχόλια αλλά και τις δικές μας εναλλακτικές προτάσεις.

Περδίκης: Κάποιοι έχουν χαμηλό πήχη

"Φοβάμαι οτι κάποιοι προσπαθούν να χαμηλώσουν τον πήχη ενόψει Ελβετίας φοβάμαι οτι τελικά ούτε με τον χαμηλομένη πήχη θα περάσουν από πάνω", ανέφερε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο Γιώργος Περδίκης εκ μέρους των Οικολόγων, σημειώνοντας οτι έχουν ήδη γίνει μεγάλες υποχωρήσεις. 

Περί του εγγράφου των κομμάτων

Κοινό έγγραφο με ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την Προεδρία Νικόλας Παπαδόπουλος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου. Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, το έγγραφο αφορά το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και ζητούν όπως αυτή η πρόταση είναι αυτή που θα υιοθετήσει η ε/κ πλευρά.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ζήτημα τέθηκε γύρω από το αν θα συνοδεύσουν οι πολιτικοί αρχηγοί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Crans Montana, με την Ελένη Θεοχάρους να δηλώνει πως δεν επιθυμεί να συνοδεύσει τον Πρόεδρο. Το κατά πόσο ωστόσο θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο ή όχι είναι ένα ζήτημα που παραμένει ανοικτό.

Ανοικτό βέβαια παραμένει και η διάρκεια της διάσκεψης, με πληροφορίες να θέλουν την τουρκική πλευρά να επιδιώκει να πάει όσο το δυνατόν περισσότερο και τη δική μας να ετοιμάζεται να φύγει αν δεν φανεί από τις πρώτες μέρες κάτι σχετικό. 

Το Εθνικό Συμβούλιο πραγματοποιείται από τις εννέα το πρωί και εκεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει τα μέλη του για τις εξελίξεις στο κυπριακό, ενόψει και της διάσκεψης στο Crans Montana.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Ερχιουρμάν: Θέλουμε λόγο στους υδρογονάνθρακες, όχι μόνο μερίδιο

«Ας του δωσουμε αυτά που θελει! Έλα παρτα: ο!ο»
Μπιχτης  |  23:53

«Ας πάμε στο λαό» δήλωσε για τη βουλευτική έδρα της Λεμεσού o Αβέρωφ

«Οριζόντια ψήφος τώρα. Τέρμα στην κομματοκρατία »
Ευάγγελος Αναστασιάδης  |  17:17

Ανοικτή επιστολή Χριστόφια προς Πρόεδρο Αναστασιάδη

«Τώρα θα αρχίσουν τα αλαλάζοντα τύμπανα και οι γκρανκάσες της ακροδεξιάς και του ούτω καλούμενου ενδιάμεσου ...»
Ai Em  |  10:42

Ανοικτή επιστολή Χριστόφια προς Πρόεδρο Αναστασιάδη

«Όλα τα ψυχολογικά αυτού του ανθρώπου εμπεριέχονται στην τελευταία του πρόταση "Υ.Γ.: Επιφυλάσσω στον ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:26

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση