ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δημοσκόπηση «Κ»: Κούρσα για δύο με φόντο Κυπριακό και οικονομία

Βελτιωμένη εικόνα Αναστασιάδη, ο Νικόλας είναι στη δεύτερη θέση, «κλειδί» η εμπειρία του ΑΚΕΛ για μεγαλύτερη επιρροή Σπανού

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η ακτινογράφηση του πολιτικού σκηνικού, οκτώ μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2018, όπως αποτυπώνεται μέσα από τη δημοσκόπηση της Symmetron για την «Κ» αποκαλύπτει νέα δεδομένα και σημαντικές διαφοροποιήσεις από την αντίστοιχη εκλογική περίοδο του 2013.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πορεύεται στις εκλογές με αξιόλογη δυναμική και εκλογική επιρροή εμφανώς μεγαλύτερη από το ποσοστό του ΔΗΣΥ στις βουλευτικές εκλογές του 2016. Κλειδί για την πορεία του Προέδρου στις εκλογές είναι η διαχείριση του Κυπριακού και η εξέλιξη των συνομιλιών, χωρίς όμως να παραβλέπονται τα θέματα της οικονομίας που εξακολουθούν να προβληματίζουν τους πολίτες σε μέγιστο βαθμό.

Σε όλους τους δείκτες που εξέτασε η δημοσκόπηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταγράφει βελτιωμένη εικόνα, τόσο στην απόδοση της κυβέρνησής του όσο και στον δείκτη δημοτικότητας και έγκρισης.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει διασφαλίσει τουλάχιστον με τα ση- μερινά δεδομένα την πολυπόθητη δεύτερη θέση που οδηγεί στον δεύτερο γύρο. Η υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΚΟ είναι πολυσυλλεκτική και υπερβαίνει τα σύνορα των τριών κομμάτων που τον υποστηρίζουν, εξασφαλίζοντάς του ξεκάθαρη διαφορά από τους άλλους διεκδικητές.

Η υποψηφιότητα Μάικ Σπανού δεν καταγράφει ουσιώδη εκλογική επιρροή. Αντιθέτως, κυμαίνεται σε χαμηλό επίπεδο, παρόλο που στηρίζεται από το δεύτερο σε δύναμη κόμμα. Η συσσωρευμένη εμπειρία του ΑΚΕΛ σε προεκλογικές αναμετρήσεις και γενικά το ιστορικό απόθεμα του κόμματος οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η εκλογική επιρροή του υποψηφίου δύναται να βελτιωθεί ουσιαστικά

Οι παράγοντες

Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στο κοινωνικό περιβάλλον εξακολουθεί να είναι το μείζον θέμα που συζητούν σήμερα οι πολίτες σε ποσοστό 74%, καταγράφοντας όμως μείωση δέκα περίπου μονάδων σε σύγκριση με τον Μάιο του 2016.

Το κυπριακό πρόβλημα έχει μπει ξανά στην πολιτική ατζέντα, αφού απασχολεί 59% των πολιτών σε σύγκριση με μόλις 27% σε αντίστοιχη δημοσκόπηση τον Φεβρουάριο του 2015. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε τον Ιούνιο του 2012είναι προφανής η αλλαγή στις ανησυχίες των πολιτών, αφού η οικονομική κρίση ήταν σχεδόν το αποκλειστικό θέμα που απασχολούσε οι πολίτες, ενώ το Κυπριακό ήταν ήσσονος σημασίας. Η διαχείριση του Κυπριακού από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη εγκρίνεται από 38% των πολιτών, ενώ αντιθέτωςτο61% τάσσεται εναντίον.

Στον χώρο του ΔΗΣΥ, η υποστήριξη στους χειρισμούς του Προέδρου ανέρχεται στο 72% με το αντίστοιχο ποσοστό στο ΑΚΕΛ να κυμαίνεται στο 28% και στο ΔΗΚΟ στο 20%. Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2015 καταγράφεται μια σημαντική αύξηση στον βαθμό ικανοποίησης για τη διαχείριση του Κυπριακού κατά δέκα μονάδες.

Πρώτος Γύρος

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για την πρόθεση ψήφου, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα το προεκλογικό σκηνικό, είναι εμφανές ότι ευνοεί κατά κύριο λόγο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και κατά δεύτερο τον Νικόλα Παπαδόπουλο, παραχωρώντας και στους δύο ένα ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι των άλλων υποψηφίων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταγράφει ποσοστό πρόθεσης ψήφου της τάξης του 34%, δημιουργώντας ικανοποιητική απόσταση ασφαλείας δέκα μονάδων από τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Κύριο χαρακτηριστικό της υποψηφιότητας Αναστασιάδη είναι η ψηλή συσπείρωση για τα δεδομένα της χρονικής περιόδου στον ΔΗΣΥ που φτάνει στο 78%. Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος προσελκύει ψηφοφόρους από τον ενδιάμεσο χώρο και πιο ειδικά από την Αλληλεγγύη σε ποσοστό 29%, από το ΔΗΚΟ 15% και 11% από την ΕΔΕΚ. Αθροιστικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λαμβάνει ποσοστό 17% από τα κόμματα που υποστηρίζουν τον Ν. Παπαδόπουλο.

Επίσης, καταγράφει εισροές της τάξης του 9% από το αντίπαλο στρατόπεδο του ΑΚΕΛ και επιπλέον κερδίζει 20% από τους Οικολόγους και 27% από τους πολίτες που για διάφορους λόγους απείχαν από τις βουλευτικές εκλογές του 2016. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκκινεί από την ίδια αφετηρία, όπως και στις προηγούμενες εκλογές, όταν τον Ιούνιο του 2012 κατέγραφε 36%, έχοντας όμως τότε τη φημολογούμενη στήριξη από την ηγεσία του ΔΗΚΟ, που αργότερα φυσικά επισημοποιήθηκε.

Εξασφαλίζει ένα ποσοστό της τάξης του 34% που υπερβαίνει την εκλογική δύναμη του μόνου κόμματος που τον στηρίζει, του ΔΗΣΥ. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξασφαλίζει με άνεση τη δεύτερη θέση με ποσοστό 24%, υπερδιπλάσιο της εκλογικής επιρροής των Μάικ Σπανού και Γιώργου Λιλλήκα. Δύο είναι τα κρίσιμα ερωτήματα για την προοπτική της υποψηφιότητας Παπαδόπουλου.

Το πρώτο αφορά την οργανωτική και επικοινωνιακή διαχείριση της επίθεσης που θα σίγουρα θα αρχίσει να δέχεται τόσο από τον ΔΗΣΥ όσο και από το ΑΚΕΛ, αφού η υποψηφιότητά του απειλεί έμμεσα ή άμεσα και τους δύο και κατά δεύτερο λόγο η διατήρηση της συνοχής και συσπείρωσης των τριών κομμάτων που τον υποστηρίζουν.

Η εκλογική επιρροή του Μάικ Σπανού περιορίζεται στο 12% και δεν έχει ακόμη κατορθώσει να διεισδύσει αποτελεσματικά στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, αφού συσπειρώνει μόνο το 51%. Πρόσθετα, δεν κατορθώνει να προσελκύσει ικανοποιητικό αριθμό ψήφων από άλλους ιδεολογικούς χώρους.

Παρόμοια τάση αλλά όχι στο ίδιο μέγεθος αντιμετώπισε το ΑΚΕΛ και τον Ιούνιο του 2012, με την υποψηφιότητα Μαλά να καταγράφει τότε ποσοστό 17% και συσπείρωση 55%. Ασφαλώς είναι νωρίς για εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων για την εξέλιξη της υποψηφιότητας Σπανού, πλην όμως στην εκκίνηση φαίνεται να υστερεί σημαντικά από τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Για να μπορέσει να καλύψει τη διαφορά των δώδεκα μονάδων που τους χωρίζει σήμερα, δεν αρκεί η συσπείρωση του ΑΚΕΛ, που αργά ή γρήγορα θα επιτευχθεί στον επιθυμητό βαθμό, αλλά κυρίως είναι άκρως απαραίτητη η εισροή ψήφων από άλλους χώρους, κάτι που σήμερα τουλάχιστον φαίνεται απομακρυσμένο.

Οι εισροές προς τον Μάικ Σπανό από άλλους χώρους περιορίζονται σε ποσοστά 2%-8%.

Δεύτερος Γύρος

Ο δεύτερος γύρος είναι μια νέα εκλογική διαδικασία και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να αποτυπωθεί αντικειμενικά μέσα από μία δημοσκόπηση που εξετάζει την πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο, χωρίς να μπορεί να υπολογίσει τις ενδεχόμενες συνεργασίες που θα προκύψουν στην εβδομάδα που χωρίζει τον πρώτο από τον δεύτερο γύρο.

Όμως, όπως αποτυπώνονται σήμερα οι τάσεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξασφαλίζει την εκλογή του στον δεύτερο γύρο και στα τρία πιθανά σενάρια. Καταλυτικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές θα διαδραματίσουν οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Σημαντικό ρόλο εξακολουθεί να διαδραματίζει η οικονομία και οι επιπτώσεις της κρίσης στον κοινωνικό ιστό.

Παράλληλα, ουσιαστικό ρόλο στη δια- μόρφωση του τελικού αποτελέσματος θα διαδραματίσει η συσπείρωση του ΑΚΕΛ και η δυνατότητα ή όχι της ηγεσίας του να μεταφέρει τη μάζα των ψήφων του κόμματος στην υποψηφιότητα Μ. Σπανού, αλλά και η ικανότητα του υποψηφίου να προσελκύσει ψηφοφόρους από άλλους χώρους.

Τα δεδομένα σήμερα είναι σαφώς υπέρ των Αναστασιάδη και Παπαδόπουλου.

Ένα από τα βασικότερα ζητήματα που θα κρίνουν τις εκλογές είναι το εύρος της αποχής και ο βαθμός που θα επηρεάσει κάθε υποψήφιο ξεχωριστά. Η πρόθεση αποχής, με βάση το δημοσκοπικό εύρημα, κυμαίνεται στο 20%.

Ωστόσο, ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών, που απαξιώνει γενικά την πολιτική ζωή, πιστό στις πεποιθήσεις του, αρνείται να συμμετέχει σε δημοσκοπήσεις. Με αυτό το δεδομένο υπόψη, εκτιμάται ότι η αποχή θα ξεπεράσει το 17% του 2013, και πιθανότατα θα προσεγγίσει το 30%.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X