ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κριτική Ακιντζί στους Ε/κ με αφορμή την επέτειο της 20ης Ιουλίου

«Ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια» και αλλαγή νοοτροπίας της ε/κ πλευράς, τα χαρακτηριστικά μηνύματά του

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Με αφορμή την επέτειο της 20ης Ιουλίου και την ομιλία του προς την κοινότητα του, ο Μουσταφά Ακιντζί ασκεί για μια ακόμη φορά κριτική στην ε/κ ηγεσία και στέλνει τα δικά του μηνύματα για την πορεία του Κυπριακού.

Στα πλαίσια της ομιλίας του για την επέτειο της 20ης Ιουλίου, ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρεται στο ιστορικό υπόβαθρο των γεγονότων που σημειώθηκαν σαν σήμερα το 1974. Αναφέρεται στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και προβάλλει την άποψη ότι δίχως την παρέμβαση της Τουρκίας, το πραξικόπημα είχε διεθνής νομιμοποίηση και δεν θα υπήρχαν περιθώρια για την επιστροφή της ε/κ ηγεσίας και των αξιωματούχων της στα καθήκοντα τους.

Ο κ. Ακιντζί έκανε λόγο για τις ευκαιρίες λύσεις που χάθηκαν από το 1974 μέχρι σήμερα. Με αναφορές σε θέσεις των κ. Κυπριανού και κ. Ρολάντη, ο Τ/κ ηγέτης μίλησε για τις ευθύνες της ε/κ πλευράς καθώς επίσης και στην περίπτωση του σχεδίου Ανάν και στο Κραν Μοντάνα. Σε αυτό το σημείο θεώρησε «αδικία» το γεγονός ότι σε εκθέσεις του ΟΗΕ η τ/κ πλευρά φέρει ίση ευθύνη με την ε/κ ηγεσία για το αποτέλεσμα της τελευταίας διάσκεψης.

Κριτική στην ε/κ ηγεσία

Με αναφορά τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ο κ. Ακιντζί άσκησε κριτική στην ε/κ ηγεσία και στην Ε.Ε. με τη λογική ότι εμποδίζει το έργο της Επιτροπής για την εναρμόνιση των Τ/κ με τους κανόνες του Ε.Ε. , αναφέρθηκε και στα ζητήματα της κινητής τηλεφωνίας και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κ. Ακιντζί επανέλαβε τη γνωστή θέση του περί αναγκαίας αλλαγής νοοτροπίας της ε/κ πλευράς. Ο ίδιος παρέχει παραδείγματα για το εμπόριο της πατάτας στην Πράσινη Γραμμή, την υπόθεση με τα τ/κ πλακάκια σε σχολείο της Λεμεσού, τη δημιουργία περιοριστικών μέτρων για την αγορά καυσίμων από το βόρειο τμήμα του νησιού, και την περίπτωση του επίμαχου γλωσσαρίου.

«Ισότητα, ελευθερία και ασφάλεια»

Στην συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στην επικείμενη άφιξη της νέας συνεργάτιδας του γ.γ. του ΟΗΕ στο νησί. Ισχυρίστηκε ότι η βούληση της τ/κ πλευράς για λύση παραμένει ζωντανή και είναι αποδεδειγμένη. «Έχει έρθει η στιγμή για να εξετάσει ο ΟΗΕ και όλες οι πλευρές τον λόγο για τον οποίο δεν αποδίδουν αποτέλεσμα οι αναζητήσεις για λύση των τελευταίων 50 ετών», τόνισε προβάλλοντας την άποψη ότι οι απομονώσεις των Τ/κ δεν αποδίδουν κανένα αποτέλεσμα.

Στη νέα περίοδο, η τ/κ πλευρά θα συνεχίσει την πορεία της δίχως παραχωρήσεις από τις αρχές της ισότητας, ελευθερίας και ασφάλειας. «Θεωρώ καθήκον μου να επισημάνω ότι αυτή η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί μέσα στο ίδιο πλαίσιο με ανοιχτή την άκρη, χωρίς καρπούς και χρονοδιάγραμμα. Δεν θα γίνουμε κομμάτι μιας τέτοιας διαδικασίας», τόνισε στην ομιλία του

Ζητά αλλαγή νοοτροπίας από τους Ε/κ

Ο κ. Ακιντζί προσθέτει και τα εξής: «Θα μείνουμε μακριά από προσεγγίσεις που έχουν ως μοναδικό αποτέλεσμα την διατήρηση του status quo και θα επιλέξουμε μια στρατηγική που θα προστατεύει με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα μας, η οποία θα συμβαδίζει και με στάση που τηρήσουμε μέχρι σήμερα», σημείωσε ο Μουσταφά Ακιντζί στην ομιλία του. «Φυσικά η στρατηγική μας επιλογή είναι λύση στην Κύπρο, ωστόσο αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Πρώτα απ ' όλα, η ελληνοκυπριακή πλευρά χρειάζεται μια σοβαρή αλλαγή νοοτροπίας. Όταν το λέω αυτό, υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται άβολα. Αλλά αυτό είναι γεγονός. Στο πλαίσιο αυτής της ομιλίας μου, είναι δυνατόν να δούμε πόσο σωστός είναι ο ισχυρισμός μου, εξετάζοντας μόνο την αρνητική στάση που τηρούν σε ό,τι αφορά το πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ελπίζω ότι στη νέα περίοδο θα επικρατήσει μια νέα αντίληψη στην ε/κ πλευρά και να μπορέσουμε να ανοίξουμε τον δρόμο της λύσης».

ΣΧΟΛΙΑ

Τελικά είναι με αυτόν τον κύριο που το ΑΚΕΛ ξηλαριντζίζεται για να αρχίσουν οι συνομιλίες?

knak

ΤΕΛΙΚΑ ΕΠΙΤΙΜΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ Τ.Δ. ΤΗΣ Β.ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΡΟΛΑΝΔΗΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ!!!!! ΚΑΛΑ ΑΚΚΙΝΤΖΙΗ ΜΟΥ Ο ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΡΝΑΡΙΤΗΣ ΠΟΥ ΠΑΝΕ???? ΤΟΥΣ ΞΕΧΑΣΕΣ ΚΑΛΕ?????

ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ

Θερμούς χαιρετισμούς στον Άντρο Κυπριανού!!!!!!!!

knak
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

#PoliticsBlog Η σύσκεψη στο Προεδρικό, η Λουτ και οι απώλειες

«Και ξαφνικά ο Πρόεδρος σταμάτησε να είναι Healthy… Και για σας! Που όλο αυτό τον καιρό τον στηρίζατε ...»
Yiannos  |  10:03

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Στην Κύπρο ψηφίζουμε κυβέρνηση με δημοκρατικές διαδικασίες εκλογών και πλειοψηφία, για να κυβερνάει ...»
Ανώνυμος  |  22:52

Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες στην περιοχή του Κάτω Πύργου

«Στείλετε πίσω όλους αυτούς που αποδεδειγμένα είναι ψεύτες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και αυ ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση