ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:04
 

Κυβέρνηση: Aναμένει εξελίξεις το Φθινόπωρο για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό

Η κ. Βασιλείου δήλωσε «ότι η κυβέρνηση δεν θα πάψει ποτέ να αγωνίζεται για την διακρίβωση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

 

Η κυβέρνηση αναμένει όπως το Φθινόπωρο, έρθουν εξελίξεις οι οποίες θα επιτρέψουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν και που θα φέρουν ουσιαστικές αλλαγές στις θέσεις της Τουρκίας στα ζητήματα της ασφάλειας και της λειτουργικότητας της λύσης.

Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου, η οποία είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα συμπεράσματα του Γενικού Γραμματέα από τις επαφές και τις διαβουλεύσεις της ειδικής απεσταλμένης του Τζέην Χολ Λουτ.

Στον επιμνημόσυνο λόγο της στο μνημόσυνο του ήρωα Ιωάννη Τσαγγάρη που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Δυμών, ανέφερε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο στόχο για επίτευξη μιας λύσης βασισμένης στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις συμφωνίες κορυφής, όπως και στις αρχές, τις αξίες και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ευχήθηκε, όπως με το Φθινόπωρο, έρθουν εξελίξεις οι οποίες θα επιτρέψουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν, εξελίξεις που θα φέρουν ουσιαστικές αλλαγές στις θέσεις της Τουρκίας στα ζητήματα κυρίως της ασφάλειας, αλλά ακόμη και της λειτουργικότητας της λύσης.

Είπε πως η Κύπρος, σύμφωνα και με τις παραμέτρους που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα κανονικό κράτος, σε ένα κράτος που να εξυπηρετεί μόνο τους πολίτες του και όχι τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της οποιασδήποτε τρίτης χώρας, πόσο μάλλον αυτής που παράνομα εισέβαλε και κατακρατεί το 37 τοις εκατό του κυπριακού εδάφους.

Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων στο νησί μας θα πρέπει δίχως άλλο είπε, να ανατραπεί με την επίτευξη μιας λύσης βασισμένης στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και τις συμφωνίες κορυφής, όπως και στις αρχές, τις αξίες και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Σε αυτό το στόχο είναι προσηλωμένη και επιμένει η πλευρά μας", και είναι σίγουρα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σημείωσε, “που αναμένουμε τα συμπεράσματα του Γενικού Γραμματέα από τις επαφές και τις διαβουλεύσεις της ειδικής απεσταλμένης του κυρίας Τζέην Χολ Λουτ”.

Εμείς είπε, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να επιμένουμε σε μια λύση που θα διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στον τόπο μας και θα είναι προς το συμφέρον και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, και μακριά οπωσδήποτε από παρεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών, αναχρονιστικές εγγυήσεις και στρατούς κατοχής.

Αγννοούμενοι

Η κ. Βασιλείου είπε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν θα πάψει ποτέ να αγωνίζεται για την διακρίβωση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου.

Ανέφερε πως επί του θέματος των αγνοουμένων οι ευθύνες της Τουρκίας είναι τεράστιες αφού αρνείται να συνεργασθεί στο βαθμό που επιβάλλεται για την επίλυση του προβλήματος, επιτρέπει μόνο μερικώς τις εκταφές στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες των κατεχομένων και όπου το επιτρέπει, το κάνει κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του κατοχικού στρατού.

Ταυτόχρονα συνέχισε, αρνείται την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού όπου με βεβαιότητα οι ερευνητές θα μπορέσουν να βρουν την άκρη για πολύ περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων. Επίσης αρνείται να δώσει στοιχεία για τις μετακινήσεις οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους που παραμένουν άγνωστοι.

Ακραίες οι θέσεις της Τουρκίας

Πρόσθεσε πως με την επιμονή της σε ακραίες θέσεις, η Τουρκία επιδιώκει να θέσει ουσιαστικά υπό τον έλεγχο της ολόκληρη την Κύπρο και να ποδηγετεί σε μόνιμη βάση τις τύχες του λαού μας. Στην επιμονή αυτή της Τουρκίας είπε, οφείλεται ξεκάθαρα το ναυάγιο της τελευταίας διάσκεψης στο Kραν Μοντανά.

Αναφερόμενη στον ήρωα Ιωάννη Τσαγγάρη είπε πως το τιμώμενο σήμερα παλικάρι των Δυμών, πρόσφερε τον εαυτό του στο θυσιαστήριο της κυπριακής ελευθερίας, δίνοντας το άπαν των δυνάμεων του για την απόκρουση της τουρκικής εισβολής, με όλο τον ενθουσιασμό και το σθένος που διέκρινε τότε τα στρατευμένα νιάτα της Κύπρου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Κόντρα για την Λάρα μεταξύ βουλευτή και τμήματος Αλιείας

«Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης: αμελητέα προσωπικότητα!»
ΑΚΑ  |  20:47

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Η τοποθέτηση του OCCRP για τα περί λιβέλλου

«Γιατί δεν κινούνται νομικά εναντίον της OCCRP αφού νοιώθουν ότι διαβάλλονται παρά μόνο φωνασκούν και ...»
leo  |  14:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοηθήσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

«Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν το πλοίο ελλιμενιστεί στην Τουρκία. Άραγε ...»
Σοφούλης  |  11:55

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X