ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κυπριανού: Αντιφατική η πολιτική του Προέδρου Αναστασιάδη

Έχουμε φτάσει σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο στο Κυπριακό, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ

ΚΥΠΕ

Την αρνητική εικόνα που υπάρχει στην κοινωνία για την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ στο Κυπριακό, το θέμα του Συνεργατισμού, την Ασφάλεια, την Υγεία και την Παιδεία, προσπάθησε να ανατρέψει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κάνοντας λόγο για αντιφατική και παλινδρομική πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό.

Επιχείρησε να καλύψει τις αντιλαϊκές του πολιτικές, τις αντιφάσεις και παλινδρομήσεις με ανακρίβειες, διαστρεβλώσεις, μισές αλήθειες, είπε ο Άντρος Κυπριανού και πρόσθεσε ότι είναι η μοναδική κυβέρνηση που έχει "μια μοναδική ικανότητα μεταμόρφωσης".

«Όταν είναι στην αντιπολίτευση για τα πάντα φταίει ο Πρόεδρος, το Υπουργικό του Συμβούλιο και οι θεσμοί που διορίζει. Όταν είναι στην εξουσία φταίνε μόνο οι υπηρεσιακοί, ούτε ο Πρόεδρος, ούτε οι Υπουργοί έχουν την οποιαδήποτε ευθύνη για όσα τραγικά και αρνητικά συμβαίνουν στην κυπριακή κοινωνία», είπε.

"Ο μόνος πολιτικός αρχηγός που δέχθηκε εγγυητικά δικαιώματα"

Για το Κυπριακό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «ένα έγγραφο Γκουτέρες υπάρχει, δεν υπάρχουν δύο. Το έγγραφο αυτό είναι ημερομηνίας 30 Ιουνίου. Το λέει ο ίδιος ο ΓΓ στην έκθεσή του που κυκλοφόρησε μετά το Κραν Μοντανά, το λέει ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης στην επιστολή του, ημερομηνίας 17 Ιουλίου, που απέστειλε στον ΓΓ. Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης σε εκείνη του την επιστολή κάνει αναφορά στο έγγραφο της 30ης Ιουνίου».

Σήμερα επιχειρεί να περάσει το μήνυμα ότι υπάρχει άλλο έγγραφο, ημερομηνίας 4 Ιουλίου, συνεχίζει ο κ. Κυπριανού λέγοντας ότι το κάνει αυτό «για να συγχύσει την κοινωνία και να δικαιολογήσει τη στάση του. Μια στάση αντιφατική, παλινδρομική, που σίγουρα δεν διακρίνεται για τη συνέπειά της».

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποβάλλει προσβλητικές προς το ΑΚΕΛ ερωτήσεις για τα θέματα ασφάλειας. Ο πρώτος ηγέτης, τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που έθεσε θέμα κατάργησης των εγγυήσεων, ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας που έπεισε τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή να πει ότι η χώρα του δεν θέλει να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια δύναμη και η συνέχιση της συνθήκης εγγύησης αποτελεί αναχρονισμό, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Ο μόνος πολιτικός αρχηγός στην Κύπρο που δέχθηκε εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης. Κανένας άλλος. Γι’ αυτό το λιγότερο που έχει να κάνει ο κ. Αναστασιάδης είναι να ρωτά το ΑΚΕΛ αν αποδέχεται τη συνέχιση της συνθήκης εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων». Το ΑΚΕΛ, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, επικρίνει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη γιατί στο Κραν Μοντανά είχε τη δυνατότητα να πετύχει την κατάργηση της συνθήκης εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων ή να εκθέσει την Τουρκία. «Ούτε το ένα πέτυχε, ούτε το άλλο».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, στο έγγραφο της 30ης Ιουνίου 2017 γράφει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων και πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι άλλο που θα λαμβάνει τις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. Επίσης, αναφέρει ο ΓΓ ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα και «επιχείρησε να καταθέσει το άτυπο έγγραφο για τον μηχανισμό παρακολούθησης της εφαρμογής της λύσης, όπου οι σημερινές εγγυήτριες δυνάμεις δεν θα είχαν κανέναν απολύτως ρόλο. Και δεν του επιτρέψαμε να καταθέσει αυτό το έγγραφο για να συζητηθεί».

Τα χειρότερα δεδομένα που είχαμε ποτέ στο Κυπριακό

Είχαμε τον ΓΓ του ΟΗΕ με το μέρος μας για την συνθήκη κατάργησης εγγυήσεων, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, όπως και την Ελλάδα, την Βρετανία, την ΕΕ και την Κύπρο, «απέμενε μόνο η Τουρκία». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, δεν κατάφερε είτε να καταργηθεί η συνθήκη εγγυήσεων είτε να επιρριφθούν ευθύνες στην Τουρκία για την αδιάλλακτη στάση της.

Το πιο σημαντικό όμως, συνέχισε, είναι πού βρισκόμαστε σήμερα με τους χειρισμούς στους οποίους έχει προβεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Κραν Μοντάνα και μέχρι σήμερα. Εχουμε μια κατάσταση παρατεταμένου αδιεξόδου, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, «η χειρότερη που είχαμε ποτέ για τη συζήτηση επίλυσης του Κυπριακού. Αυτό το παρατεταμένο αδιέξοδο διευκολύνει την Τουρκία να θέτει στο τραπέζι και να πιέζει την τ/κ ηγεσία να αποδεχθεί λύση δύο κρατών». Είναι θετικό, είπε, που η τ/κ ηγεσία αντιστέκεται προς το παρόν «και δεν υπάρχει αντίδραση της διεθνούς κοινότητας σε αυτές τις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας».

Διευκολύνεται επίσης η Τουρκία να παρενοχλεί τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και να παρεμποδίζει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς πάλι να αντιδρά διεθνής οργανισμός ή άλλη χώρα, όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. «Και αυτά είναι τα χειρότερα δεδομένα που είχαμε ποτέ στο Κυπριακό».

Αυτή η κατάσταση θα μας φέρνει σταδιακά ολοένα πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση που θα είναι καταστροφική και για την Κύπρο και για τον κυπριακό λαό, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Μετά τη απόρριψη της πρότασης Ακιντζί, συνέχισε, άρχισε να διαμορφώνεται ένα αρνητικό σε βάρος μας κλίμα στην διεθνή κοινότητα για το ποιες είναι οι πραγματικές μας προθέσεις.

Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, τηρούσε πάντοτε υπεύθυνη, σοβαρή και πατριωτική στάση λέγοντας ότι κάποτε γι’ αυτή του τη στάση εγκωμίαζαν το κόμμα ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου και για την επιμονή στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό που θα βασίζεται στις διαχρονικές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και όχι σε άλλη βάση.

«Ως κόμμα πατριωτικό και υπεύθυνο λοιπόν, έχουμε την ευθύνη να κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για το πού οδηγούν οι χειρισμοί του κ. Αναστασιάδη. Ήδη βλέπουμε αποτελέσματα αυτών των χειρισμών πολύ αρνητικά για τη δική μας την πλευρά και αν δεν το συνειδητοποιήσει το συντομότερο δυνατόν αυτό ο κ. Αναστασιάδης πολύ φοβούμαι ότι θα διολισθήσουμε προς κατευθύνσεις, οι οποίες θα είναι αρνητικότατες για το μέλλον και την προοπτική και της χώρας μας, αλλά κυρίως του λαού στη γη που τον γέννησε».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι μέχρι τις εκλογές στη Τουρκία, αλλά μπορεί να προετοιμαστεί το έδαφος ώστε αμέσως μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου και τον σχηματισμό κυβέρνησης, να αρχίσουν οι διερευνητικές προσπάθειες και οι διαπραγματεύσεις. Με την τακτική του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, όχι μόνο δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις επανέναρξης διαπραγματεύσεων, αλλά δημιουργεί τις προϋποθέσεις να υπάρχει έντονη προκατάληψη στην κοινωνία, όταν και εφόσον επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. «Με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό οι όποιες προσπάθειες για λύση στο Κυπριακό».

Σχολιάζοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει δηλώσει πως δεν μπορούσε να αποδεχθεί τις προφορικές μόνο προθέσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ στο Κραν Μοντανά για τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι εάν καταλήγαμε εκεί σε μια συμφωνία, αυτή θα ήταν γραπτή. «και αυτό θα έπρεπε να επιδιώξει ο κ. Αναστασιάδης. Εμείς του ασκούμε κριτική γιατί δεν επεδίωξε να συνεχίσει αυτή την συζήτηση μέχρι τέλους και εκεί να διαφανεί ποιες ήταν οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας».

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, έχει δηλώσει ότι ο καθένας κρίνεται από τα αποτελέσματα των πολιτικών του, «εμείς τον κρίνουμε από τα αποτελέσματα των πολιτικών του μέχρι στιγμής».

Ερωτηθείς εάν το πλαίσιο Γκουτέρες κατατέθηκε γραπτώς και όχι προφορικώς, και πως αυτό που έχει λεχθεί είναι πως επρόκειτο για προτάσεις που αναπτύχθηκαν προφορικά και λόγω διαφορετικών σημειώσεων από τις πλευρές, ο Εσπεν Μπαρθ Έιντε επικοινώνησε με τον ΓΓ του ΟΗΕ και έδωσε διευκρινίσεις στις 4 Ιουλίου, ο Αντρος Κυπριανού είπε ότι αυτά τα έχει ακούσει μόνο από τη δική μας κυβέρνηση. «Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι υπήρχε έγγραφο που κατατέθηκε στις 30 Ιουνίου, ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεσή του κάνει αναφορά σε αυτό το έγγραφο και ο κ. Αναστασιάδης στις επιστολές του που απευθύνει στον ΓΓ – σας ανέφερα μία (επιστολή) στις 17 Ιουλίου – κάνει αναφορά στο έγγραφο στις 30 Ιουνίου. Δεν κάνει αναφορά σε έγγραφο στις 4 Ιουλίου».

Να μας πει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης γιατί στα γραπτά του κείμενα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται σε έγγραφο στις 30 Ιουνίου και όταν μιλά στην Κύπρο αναφέρεται σε έγγραφο στις 4 Ιουλίου.

Σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν μιλά για έγγραφο στις 4 Ιουλίου αλλά ότι τότε ο κ. Έιντε επικοινώνησε με τον ΓΓ και ξεκαθάρισε τί ήταν αυτό που κατέγραψε λάθος ο συνεργάτης του κ. Έιντε στις 30 Ιουνίου, ο κ. Κυπριανού, λέγοντας ότι «η λογική μας αντέχει μέχρι ενός σημείου» είπε ότι εάν αυτό έγινε στις 4 Ιουλίου, γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην επιστολή του προς τον κ. Γκουτέρες στις 17 Ιουλίου, κάνει αναφορά στο έγγραφο Γκουτέρες στις 30 Ιουνίου.

Επανέλαβε ότι η ουσία είναι πως έχουμε φτάσει σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο στο Κυπριακό, η Τουρκία φλερτάρει με άλλες λύσεις, εμείς δεν δείχνουμε διάθεση να κάνουμε κινήσεις για να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και υπάρχει ο κίνδυνος διολίσθησης σε δύο χωριστά κράτη. «Εμείς θεωρούμε ότι είναι προδοτικό να πάμε σε δύο χωριστά κράτη. Η Κύπρος μία πρέπει να είναι, ενωμένη και όχι δύο χωριστά κράτη».

Ένα έγγραφο υπάρχει, δεν ξέρω ποιος έχει το δεύτερο έγγραφο (στις 4 Ιουλίου) και ποιος το ανακάλυψε, είπε ο κ. Κυπριανού. «Αυτό ανακαλύφθηκε για να συγχυστούν τα πράγματα». Εάν κάποιος έχει έγγραφο της 4ης Ιουλίου να μας το φέρει να το δούμε, δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση