ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κυπριανού: Δεν έληξε το θέμα της αποστολής εγγράφων

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την αποστολή εγγράφων από τον Πρόεδρο

ΚΥΠΕ

Το ΑΚΕΛ δεν θεωρεί λήξαν το θέμα της αποστολής εγγράφων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ του Κόμματος Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι το θέμα είναι κυρίως πολιτικό αλλά έχει και τη νομική πτυχή του.

Συγκρίνοντας το θέμα αυτό με την παύση του Υπαρχηγού Αστυνομίας από τον ίδιο τον Πρόεδρο για κατ’ ισχυρισμό διαρροή εγγράφων στα ΜΜΕ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «δεν μπορεί η Κυβέρνηση με τη μεγαλύτερη ευκολία να επιρρίπτει ευθύνες και να παύει ανθρώπους από πόστα με το επιχείρημα ότι διέρρευσαν τάχα έγγραφα, και την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος να δίνει έγγραφα, όχι να διαρρέει, να δίνει έγγραφα τα οποία ο ίδιος έχει διαβαθμίσει».

«Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να είναι αυστηρή με τους άλλους και με τον ίδιο της τον εαυτό να είναι τόσο απλόχερη», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη γραπτή δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει πει τίποτε νεότερο από όσα έχουν πει οι συνεργάτες του τις τελευταίες μέρες. Διερωτώμαι λοιπόν γιατί λέει ότι έκαμε υπομονή και ότι δεν ήθελε να προκαλέσει ένταση».

«Είναι γεγονός», πρόσθεσε, «πως σε ό,τι αφορά τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, τα συγκεκριμένα θέματα είναι γνωστά, αλλά προφορικά. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναγνώσει αποσπάσματα από τις σημειώσεις του κ. Μαυρογιάννη αναφορικά με το δείπνο, όπως επίσης έχει αναγνώσει και αποσπάσματα από την συνάντηση που είχε με τον κ. Έιντε κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου».

«Με αυτή την έννοια λοιπόν, στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αυτά τα ζητήματα είναι γνωστά, αλλά επαναλαμβάνω δίχως να έχουν τα έγγραφα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «ενώ τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου είχαν ζητήσει να έχουν τα έγγραφα δεν τα πήραν και αυτά απεστάλησαν δεν ξέρω σε πόσους και σε ποιους. Αυτό λοιπόν από μόνο του συνιστά πρόβλημα».

Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης ότι «συνιστά πρόβλημα και το ενδεχόμενο διαρροής των σημειώσεων από το δείπνο στο οποίο συμμετείχε ο ΓΓ του ΟΗΕ, καθότι είναι γνωστό ότι τέτοια δείπνα δεν δημοσιοποιείται το περιεχόμενο τους εκτός εάν ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ επιλέξει να το δημοσιοποιήσει».

Σε ό,τι αφορά την ουσία των ζητημάτων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης κάμνει αναφορές στα έγγραφα της τουρκικής πλευράς μέχρι τις 3 Ιουλίου. Εκείνο που είναι καθοριστικό για να κρίνει ο κάθε ένας το τί έχει συμβεί είναι το δείπνο της 6ης του Ιούλη που ολοκληρώθηκε στις 7 Ιουλίου».

Επανέλαβε ότι για το ΑΚΕΛ «την κύρια ευθύνη για τη μη λύση του Κυπριακού την έχει η Τουρκία. Εκείνο για το οποίο επικρίνουμε τον κ. Αναστασιάδη είναι ότι είχε τη δυνατότητα, με βάση τις επαφές που είχε κάνει ο ΓΓ του ΟΗΕ και τις θέσεις που διατύπωσε, το πλαίσιο δηλαδή του ΓΓ, είτε να σπρώξει τα πράγματα προς την κατεύθυνση της λύσης είτε εάν αυτό δεν επιτυγχανόταν να μείνει εκτεθειμένη η τουρκική πλευρά. Δεν το πέτυχε ο κ. Αναστασιάδης και είναι γι΄ αυτό που τον επικρίνουμε και δεν εξισώνουμε τις δικές του ευθύνες με τις ευθύνες της Τουρκίας».

Είπε επίσης ότι «η αποστολή των εγγράφων σε μένα έγινε δύο εβδομάδες μετά που στάληκαν στους υπόλοιπους και δεν ξέρω ποια ήταν η σκοπιμότητα να αποσταλούν αυτά τα έγγραφά σε μένα. Εγώ όπως σας είπα προηγουμένως τα γνώριζα αυτά τα ζητήματα λόγω της συμμετοχής μου στο Εθνικό Συμβούλιο. Έστω και προφορικά τα είχα ακούσει. Μπορεί να μην κατείχα τα έγγραφα αλλά τα είχα ακούσει. Δεν είναι στη βάση αυτών που εμείς διαμορφώσαμε άποψη».

«Είπα και στον ίδιο τον Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου ότι εμείς ως ΑΚΕΛ μεριμνήσαμε με τις επαφές που είχαμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη και σφαιρική εικόνα για το τί είχε συμβεί στο Κραν Μοντάνα. Δεν περίμενα αυτά τα έγγραφα για να διαμορφώσω άποψη και σίγουρα δεν με έχουν μεταπείσει αυτά τα έγγραφα», είπε.

Ερωτηθείς εάν για το ΑΚΕΛ θεωρείται λήξαν το θέμα μετά τη γραπτή δήλωση του Προέδρου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «σίγουρα όχι. Για μας το θέμα είναι πολιτικό κυρίως και έχει και τη νομική πτυχή με την έννοια ότι δεν μπορεί με την μεγαλύτερη ευκολία η Κυβέρνηση να επιρρίπτει ευθύνες και να παύει ανθρώπους από πόστα με το επιχείρημα ότι διέρρευσαν τάχα έγγραφα – που κανένας δεν ξέρει εάν αυτό έγινε-και την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος να δίνει έγγραφα, όχι να διαρρέει, να δίνει έγγραφα τα οποία ο ίδιος έχει διαβαθμίσει».

Όπως είπε, «το επιχείρημα που δεν δόθηκαν αυτά τα έγγραφα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ήταν ότι υπήρχε ο κίνδυνος διαρροής τους. Από αυτό ο κάθε ένας μπορεί να εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα».

Ερωτηθείς εάν το ΑΚΕΛ ζητά την παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «εμείς λέμε ότι το όλο ζήτημα θα πρέπει να διερευνηθεί και από αυτή την πτυχή. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν συμφωνούμε με την άποψη ότι πρέπει να ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή στον τόπο μας. Είμαστε ενάντια σε κάτι τέτοιο. Αλίμονο εάν ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή στον τόπο μας. Τέτοια ζητήματα όμως θα πρέπει να τα χειριζόμαστε με μεγαλύτερη υπευθυνότητα».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση