ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:31
 

Κυπριανού: Τα δημόσια νοσηλευτήρια νοσούν πολύ βαριά

Χρειάζεται να ληφθούν άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Τα νοσοκομεία της Κύπρου νοσούν πολύ βαριά, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, απευθύνοντας για ακόμα μια φορά έκκληση στην κυβέρνηση να δώσει τα απαραίτητα χρήματα για τον τομέα της υγείας.
 
Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «στόχος της επίσκεψης είναι να διαγνώσουμε ποια είναι η κατάσταση του δημόσιου τομέα της υγείας και ιδιαίτερα η κατάσταση στα νοσοκομεία. Σήμερα έχουμε επιβεβαιώσει για ακόμα μια φορά ότι ο δημόσιος τομέας της υγείας και τα νοσοκομεία μας δυστυχώς νοσούν πολύ βαριά και χρειάζεται να ληφθούν άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».
 
Πρόσθεσε ότι «εάν επιχειρηθεί η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων με την κατάσταση που υπάρχει σε αυτά σήμερα, νομίζω ότι θα καταρρεύσουν από τη πρώτη στιγμή, δεν θα αντέξουν τον ανταγωνισμό που θα προκύψει. Χρειάζεται να ενισχυθούν οικονομικά για να μπορέσουν να στελεχώσουν τις διάφορες κλινικές, να φέρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και ό,τι άλλο χρειάζεται έτσι ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν».
 
Αφού ανέφερε ότι «όλα αυτά χρειάζεται να προηγηθούν για να προχωρήσουμε στην αυτονόμηση» ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «λυπούμαι να παρατηρήσω πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως διάθεση να κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Τα τελευταία χρόνια έχουν αποκόψει από τις δημόσιες δαπάνες για τον δημόσιο τομέα της υγείας μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και αυτό εξηγεί το λόγο για τον οποίο υπάρχουν σήμερα τόσα πολλά προβλήματα στα δημόσια νοσηλευτήρια».
 
Αναφερόμενος στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου είπε πως «η κατάσταση είναι κατά πολύ χειρότερη, υπάρχουν πολλές κλινικές οι οποίες είναι υποστελεχωμένες, υπάρχουν άλλες που λειτουργούν πάνω σε λανθασμένη βάση, δηλαδή λειτουργεί μαζί η παθολογική και η καρδιολογική κλινική» και διερωτήθηκε πως μπορεί ένας παθολόγος να κάνει τον καρδιολόγο όταν θα είναι η δική του σειρά να εφημερεύει.
 
Σημείωσε ακόμα πως «δεν μπορούν να λειτουργούν τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο, αφού τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ασθενών. Γι’αυτό επαναλαμβάνουμε την έκκληση μας στην κυβέρνηση, επιτέλους να συνειδητοποιήσει τη σημασία που έχει ο τομέας της υγείας σε κάθε σύγχρονη κοινωνία, και στην κυπριακή, να δώσει τα απαραίτητα λεφτά αντί να παρουσιάζεται έτοιμη, να τα δώσει σε τομείς που δεν έχουν καμία σχέση με την ποιότητα της ζωής του πολίτη στην καθημερινότητα του».
 
Ο κ. Κυπριανού εξήγησε ότι «τα λέω αυτά γιατί ακούσαμε τον Υπουργό Οικονομικών να λέει ότι υποσχέθηκε στην κόρη του εάν κερδίσουμε τη Eurovision να ανοίξει τα ταμεία του κράτους για να δοθούν λεφτά, την ώρα που στον τομέα της υγείας δεν δίνονται λεφτά».  
 
Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή απεργία των κυβερνητικών γιατρών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «οι κυβερνητικοί γιατροί εργάζονται σε πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, με πολλούς κινδύνους και πολλούς περιορισμούς λόγω ακριβώς της οικονομικής στενότητας που υπάρχει, της υποστελέχωσης, της έλλειψης αναλωσίμων και πολλές φορές και του εξοπλισμού που απαιτείται να υπάρχει».
 
Πρόσθεσε πως «αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί βέβαια ιατρική αμέλεια. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, εκεί και όπου, υπάρχουν περιπτώσεις όπου συμβαίνουν αυτά, θα πρέπει να διερευνώνται και εκεί όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν ευθύνες, αυτές να απονεμηθούν. Πέραν τούτου όμως οι κυβερνητικοί γιατροί έχουν κατ’ επανάληψη εκφράσει μια κραυγή αγωνίας για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια και θεωρώ ότι είχαν κάθε δικαίωμα να ασκήσουν το δικαίωμα της απεργίας».
 
Σημείωσε ωστόσο πως «εάν η χρονική στιγμή που επιλέγηκε για να γίνει αυτή η απεργία ήταν η καταλληλότερη ή όχι, είναι άλλο θέμα» εκφράζοντας την εκτίμηση  «να μείνουμε στην ουσία του θέματος και να μην βλέπουμε κάποιες λεπτομέρειες».
 
Αναφερόμενος στο τραγικό συμβάν του θανάτου του 10χρονου μαθητή στη Λάρνακα, ο κ. Κυπριανού είπε πως η υπόθεση «έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης».    
 
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η σημερινή επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου αποτελεί συνέχεια αυτών που προηγήθηκαν στο Μακάριο Νοσοκομείο και στα Γενικά Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λάρνακας, σημειώνοντας πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στα Νοσοκομεία Λεμεσού και Πάφου.  

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Δύσκολη υπόθεση η προσωπική ευτυχία

«Αμα έχεις πίστη στο θεό και προσεύχεσε καθημερινα , βέβαια θα έχεις πρωσοπικη ευτυχία.»
Marios  |  20:51

#PoliticsBlog Το Συμβούλιο Αρχηγών και τα καυτά ερωτήματα στον Healthy

«Ο δημοσιογράφος που δήθεν διερωτάται ποιος διχάζει το λαό μάλλον σε άλλο πλανήτη ζούσε τα τελευταία ...»
leo  |  13:11

Τσαβούσογλου: Σύντομα στέλνουμε και τέταρτο πλοίο στην Αν. Μεσόγειο

«Τα ημίμετρα που ζήτησε η πλευρά μας (και έλαβε) έδωσαν το μήνυμα στην Τουρκία πως μπορεί να συνεχίσει ...»
Ένας Πολίτης  |  12:54

Ερντογάν: Κανείς δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία

«Ο μόνος που θα τη γονατίσει είσαι εσύ!!! »
ΑΚΑ  |  09:34

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X