ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:20
 

Λιλλήκας: Δεν θα επιτρέψουμε να ανακοπεί η πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ

Προηγήθηκε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Κοινωνικής Συμμαχίας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το τρένο για την υλοποίηση του ΓεΣΥ έχει ξεκινήσει και σε κανένα δεν θα επιτρέψουμε να ανακόψει την πορεία του, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Κοινωνικής Συμμαχίας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Λιλλήκας τόνισε πως από την πρώτη στιγμή η Συμμαχία Πολιτών είναι ταγμένη να υπηρετήσει αυτή τη πολύ μεγάλη υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους Κύπριους ασθενείς. «Ενώνουμε δυνάμεις με την Κοινωνική Συμμαχία και με όποιους άλλους πολίτες ή οργανωμένα σύνολα πιστεύουν ότι η Κύπρος πρέπει να πάψει να είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που στερεί ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας στους πολίτες της», πρόσθεσε.

Ο κ. Λιλλήκας αναγνώρισε ότι η προσπάθεια είναι δύσκολη και ότι υπάρχουν προβλήματα, σημειώνοντας πως δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να αναμέναμε ένα τέλειο σχέδιο «το οποίο θα μπορούσαμε αυτόματα να το 'φορέσουμε καπέλο' στο υφιστάμενο σύστημα. Όμως», συνέχισε, «τα όποια προβλήματα ή αδυναμίες δεν μπορούν να αποτελέσουν για μας αιτία ή πρόσχημα για να αναβληθεί ή να ακυρωθεί το ΓεΣΥ».

Ανέφερε πως το ΓεΣΥ είναι ένα κοινωνικό αγαθό το οποίο θα έπρεπε ήδη η Πολιτεία να το είχε προσφέρει στους πολίτες εδώ και πάρα πολλά χρόνια. "Το τρένο έχει ξεκινήσει και σε κανένα δεν θα επιτρέψουμε να ανακόψει την πορεία του", είπε και κάλεσε τον ΠΙΣ τον οποίο θα συναντήσει εντός των επόμενων ημερών, αλλά και όλους τους λειτουργούς που εμπλέκονται στον τομέα της υγείας να δείξουν καλή θέληση, καλή διάθεση, πνεύμα συνεργασίας έτσι ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή του ΓεΣΥ με τον πλέον ομαλό τρόπο.

Όπως είπε οι όποιες αδυναμίες διαπιστωθούν, μπορούν να επανεξεταστούν και να διορθωθούν. Ούτως ή άλλως, ο νόμος που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή, προβλέπει επαναξιολόγηση του ΓεΣΥ σε ένα χρονικό πλαίσιο τριών χρόνων.

«Θέλω να πιστεύω ότι θα θέσουμε όλοι το κοινό συμφέρον, το συμφέρον των ασθενών πάνω από τα όποια άλλα συμφέροντα. Είναι το μεγαλύτερο εθνικό στοίχημα που τίθεται μπροστά μας από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με εξαίρεση το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αυτό το εθνικό στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε. Είναι υποχρέωση μας», είπε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κοινωνικής Συμμαχίας Μιχάλης Μιχαήλ εξέφρασε την πεποίθηση πως με πνεύμα καλής θέλησης και πάνω από όλα σοβαρότητα, θα κατορθώσουμε να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ.

«Σε αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα, έξι μήνες πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, η Κοινωνική Συμμαχία η οποία συστάθηκε για να προωθήσει τη μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας, δηλώνει παρούσα και βρίσκεται εδώ για να διασφαλίσει ότι το πολιτειακό μας σύστημα το οποίο ομόφωνα ψήφισε τη νομοθεσία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, θα παραμείνει προσηλωμένο σε αυτό το στόχο, έτσι που σε λίγους μήνες θα μπορέσουμε να προσφέρουμε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση σε όλους τους πολίτες», είπε.

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι η ώρα όλη η κοινωνία της Κύπρου, οι ασθενείς, οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας, να συνεργαστούν γιατί στην προσπάθεια επιτυχίας αυτής της μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι όλοι στην ίδια πλευρά. «Αυτό θα το αποδείξουμε αν την 1η Ιουνίου 2019 αποδώσουμε το ΓεΣΥ στην κοινωνία όπως καθορίζεται στην νομοθεσία που ομόφωνα υπερψηφίστηκε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον τους ανησυχούν οι αντιδράσεις των γιατρών, ο κ. Μιχαήλ είπε πως παρόλο που τους ανησυχούν, αυτοί παραμένουν προσηλωμένοι στον στόχο. «Υπάρχει ανοιχτή μια διαβούλευση και ένας διάλογος για τα ζητήματα που αφορούν τους παρόχους υγείας και θεωρώ ότι με πνεύμα καλής θέλησης και πάνω από όλα σοβαρότητα, πιστεύω ότι υπάρχει δυνατότητα να υπάρξει κατάληξη έτσι ώστε να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ».

Από την πλευρά του ο κ. Λιλλήκας σημείωσε πως συνήθως οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις προκαλούν ανησυχίες σε όλες τις κοινωνίες και η ανησυχία προέρχεται κυρίως από την ελλιπή ενημέρωση. «Θεωρώ ότι μέσα από τον διάλογο ο ΟΑΥ θα μεταφέρει τις σωστές πληροφορίες στους γιατρούς και σε όλους τους λειτουργούς υγείας και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα διαπιστώσουν ότι η τεράστια πλειοψηφία των γιατρών θα έχει και οικονομικό όφελος από την εφαρμογή του ΓεΣΥ», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

2002 αγιάτρευτες ιστορίες

«Τόσο σε σας όσο και στην Sevgul αξίζει η ευγνωμοσύνη όλου του Κυπριακού Λαού.»
Άσχετος  |  20:54

Άδειες οδηγών ηλικιωμένων και ο φαύλος κύκλος των δυστυχημάτων

«Τον γιατρό ποιός τον ελέγχει;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:01

Βροχές προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία

«Μήπως θα πρέπει, εκεί στην Σύνταξη, να αποφασίσετε : Η "Ελευθερίας" είναι Πλατεία ή...............γέφυρα ...»
Γιαννούλης Σολομωνίδης  |  10:35

Τσαβούσογλου: Θα προστατεύσω τα πλοία μου αν χρειαστεί

«Τί `έξυπνο` παλλικαρούι!!! »
ΑΚΑ  |  10:13

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X