ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:37
 

Λιλλήκας: Διακομματικός διάλογος για το ταμείο υδρογονανθράκων

Μέσω επιστολής στον Πρόεδρο, εκφράζει ανησυχίες για τις εξελίξεις γύρω από το ταμείο.

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Τις ανησυχίες του για διάφορες πτυχές που αφορούν το νομοσχέδιο του ταμείου υδρογονανθράκων εκφράζει μέσω επιστολής του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Με δεδομένη την δεκαπενθήμερη αναβολή για ψήφιση του νομοσχεδίου, ο κ. Λιλλήκας προτείνει να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος, όπου ο Πρόεδρος θα αναλάβει την πρωτοβουλία για διακομματικό διάλογο με τη συμμετοχή και του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρει «διαθέτουμε τον χρόνο και την ωριμότητα να καταλήξουμε σε ένα κοινά αποδεκτό Νομοσχέδιο για ένα τόσο σημαντικό και σοβαρό θέμα. Η ομοφωνία θα στείλει και τα σωστά πολιτικά μηνύματα για τα οποία μας ζητήσατε να επισπεύσουμε την ψήφιση του».

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή

Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας
Κύριο Νίκο Αναστασιάδη
18 Φεβρουαρίου 2019

Συζητούμε εδώ και εβδομάδες το Νομοσχέδιο που αφορά την σύσταση και λειτουργία του Ταμείου Υδρογονανθράκων (Ταμείου Επενδύσεων). Οι έντονες δημόσιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις δεν βοηθούν στο να αναπτυχθεί ένας νηφάλιος εποικοδομητικός διάλογος, έτσι ώστε να καταλήξουμε στο καλύτερο μοντέλο (βάση των βέλτιστων πρακτικών), που να εξυπηρετεί το παρών και το μέλλον της Πατρίδας μας και των μελλοντικών γενιών.

Αγαπητέ Πρόεδρε

Έχω καταθέσει τις ανησυχίες μου για διάφορες πτυχές του Νομοσχεδίου με ιδιαίτερη έμφαση στη φιλοσοφία διαχείρισης των εσόδων του Ταμείου, την χρηστή διοίκηση, τον έλεγχο και την αναγκαία διαφάνεια.
Πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε πως πρόκειται για ένα Ταμείο, που αν όλα πάνε κατ’ ευχή στο ενεργειακό μας πρόγραμμα, στα επόμενα λίγα χρόνια θα έχει να διαχειριστεί πολύ περισσότερα κεφάλαια από τον Κρατικό προϋπολογισμό.

Θεωρώ πως τα όσα έλαβαν χώρα στην Ολομέλεια της Βουλής θα πρέπει να μας προβληματίσουν.

Το γεγονός ότι συμφωνήθηκε αναβολή 15 ημερών για την ψήφιση του Νομοσχεδίου, μας δίνει την ευκαιρία για ένα ουσιαστικό διάλογο ο οποίος μπορεί να καταλήξει σε ένα τελικό κείμενο ικανό να εξασφαλίσει την ποθητή ομοφωνία, τουλάχιστον στις ουσιώδης πτυχές.
Εκτιμώ πως μέσα από τον δημόσιο διάλογο που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες, έχει αναδειχθεί η ανάγκη για αποσύνδεση του Ταμείου από την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, η ενσωμάτωση της αρχής της Προσωπικής Αστικής Ευθύνης των μελών του ΔΣ καθώς επίσης και της ενσωμάτωσης προνοιών που θα διασφαλίζουν την διαφάνεια και αποτελεσματικό μηχανισμό εσωτερικού ελέγχου.

Κύριε Πρόεδρε,
Θεωρώ πως επιβάλλεται η ανάληψη πρωτοβουλίας από μέρους σας για διακομματικό διάλογο με τη συμμετοχή και του Υπουργείου Οικονομικών. Διαθέτουμε τον χρόνο και την ωριμότητα να καταλήξουμε σε ένα κοινά αποδεκτό Νομοσχέδιο για ένα τόσο σημαντικό και σοβαρό θέμα. Η ομοφωνία θα στείλει και τα σωστά πολιτικά μηνύματα για τα οποία μας ζητήσατε να επισπεύσουμε την ψήφιση του.
Παραμένω στην διάθεση σας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να συγχαρω για την έγκαιρη ΦΤΩΧΗ πληροφόρησή και ενημέρωση των γεγονότων. Η ...»
Christos  |  21:55

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X