ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λιλλήκας: Η Κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς δισταγμό στην εφαρμογή του ΓεΣΥ

Προτίθεται να καταθέσει πρόταση νόμου για φοροαπαλλαγή των Κύπριων πολιτών από τα ιατρικά έξοδα

ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ζήτησε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς κανένα δισταγμό στην εφαρμογή του ΓεΣΥ και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι προτίθεται να καταθέσει πρόταση νόμου για φοροαπαλλαγή των Κύπριων πολιτών από τα ιατρικά έξοδα μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ δεδομένου ότι θα καταθέτουν αποδείξεις στον φόρο εισοδήματος.

Σε δηλώσεις του μετά το Συμβούλιο Αρχηγών στο Προεδρικό ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει ομοφωνία για επιτάχυνση διαδικασιών για να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων το νομικό πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία του ταμείου υδρογονανθράκων, το οποίο θα διασφαλίζει μέσα από τη λύση του Κυπριακού και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Όσον αφορά το ΓεΣΥ, είπε ο κ. Λιλλήκας, «νομίζω ότι ήρθε η ώρα που θα αποκαλυφθούμε όλοι για τις πραγματικές μας προθέσεις, για το αν θέλουμε να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ όπως ομόφωνα το αποφασίσαμε και το ψηφίσαμε στην Βουλή ή κατά πόσο προφασιζόμενοι τα διάφορα προβλήματα, τις διαφωνίες μιας μερίδας των γιατρών και άλλα ενδεχόμενα ή μελλοντικά προβλήματα θα το ακυρώσουμε». Αυτή, σημείωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, «είναι η ουσία της όλης συζήτησης».

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος κατέθεσε πρόταση στη σύσκεψη για να εκδοθεί μια ομόφωνη απόφαση που θα επαναβεβαιώνει την προηγούμενη μας ομόφωνη απόφαση ότι το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί όπως έχει ψηφιστεί. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα ήταν ένα ηχηρό μήνυμα και προς τους γιατρούς, προς την ηγεσία του ΠΙΣ και προς την ΟΕΒ, που με διάφορα προσχήματα επιχειρούν την αναστολή και στην ουσία την κατάργηση του ΓεΣΥ για να πάμε στο πολυασφαλιστικό».

Δυστυχώς, ανέφερε, «η πρότασή μου δεν υιοθετήθηκε και δεν κατέστη δυνατόν να εκδοθεί μια ομόφωνη ανακοίνωση, που θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα».

«Θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει χωρίς κανένα δισταγμό στην υλοποίηση του ΓεΣΥ. Θεωρούμε ότι ο ΟΑΥ έχει κάνει αρκετές υποχωρήσεις και συμβιβασμούς που ικανοποιούν σοβαρά αιτήματα των ιδιωτών γιατρών», είπε.

Σύμφωνα με το Γιώργο Λιλλήκα «θα πρέπει η Κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατόν να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό ενίσχυσης των κρατικών νοσηλευτηρίων και σε επιστημονικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και σε υποδομές, με τη δημιουργία νέων υποδομών αλλά και σε εξοπλισμούς».

«Τα κρατικά νοσηλευτήρια μπορούν να σηκώσουν ένα μεγάλο μέρος της εφαρμογής του ΓεΣΥ από μόνα τους», είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν τα κρατικά νοσηλευτήρια με τρόπο που να μπορούν να ανταγωνιστούν τον ιδιωτικό τομέα και να μπορούν να προσφέρουν θέσεις εργασίας με συμβόλαιο με βάση τις πρόνοιες του ΓεΣΥ και σε νέους γιατρούς που δεν διαθέτουν δικά τους ιατρεία ή κλινικές. Με αυτό τον τρόπο είμαι σίγουρος ότι θα ενταχθούν πάρα πολλοί νέοι γιατροί στο ΓεΣΥ, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών συνέχισε λέγοντας πως στη σύσκεψη ζήτησε από την Κυβέρνηση όπως κατατεθεί το πρόγραμμα αυτό με χρονοδιαγράμματα και με συγκεκριμένους προϋπολογισμούς υλοποίησης του. Αυτό θα ήταν ένα πραγματικό ηχηρό μήνυμα προς όσους διαφωνούν με την εφαρμογή του ΓεΣΥ ότι «θα προχωρήσει ούτως ή άλλως», σημείωσε.

Υπενθύμισε ότι η Συμμαχία Πολιτών έχει καταθέσει πρόταση νόμου που «θα διευκολύνει την ένταξη και την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος και σε άλλους όπως το επιτρέπουν και οι ευρωπαϊκές οδηγίες και να ξεφύγει από την ομηρεία που διαθέτει η ηγεσία του ΠΙΣ, με την πλειοψηφία στο ιατρικό συμβούλιο που εκδίδει τις άδειες επαγγέλματος».

Ανέφερε ακόμη ότι η Συμμαχία ετοιμάζει πρόταση νόμου, η οποία θα προσφέρει φοροαπαλλαγή στους Κύπριους πολίτες για όλα τα ιατρικά τους έξοδα μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, δεδομένου ότι θα καταθέτουν αποδείξεις στον φόρο εισοδήματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο «χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα και πολιτική βούληση που δεν υπάρχει από όλους για να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ».

«Όσοι επικαλούνται αδυναμίες, δυσκολίες, μελλοντικά ενδεχόμενα προβλήματα στην ουσία επιβεβαιώνουν την κυπριακή ρήση ‘απόν θέλει να πάει στο μύλο, πέντε μέρες κοσκινίζει’», είπε.

«Όσον αφορά το ταμείο των υδρογονανθράκων νομίζω υπάρχει ομοφωνία στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για οριστική απόφαση», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

Μπορεί να επέλθουν τροπολογίες πάνω στο νομοσχέδιο - τουλάχιστον αυτή ήταν και η πρόθεση όπως εκφράστηκε από την Κυβέρνηση – έτσι ώστε με βάση τη φιλοσοφία του νορβηγικού μοντέλου να υιοθετηθεί το ταμείο υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με αυτή την φιλοσοφία, είπε, «ο ουσιαστικός όγκος των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες θα επενδύεται για τις μελλοντικές γενιές, μέσα από τη λύση του Κυπριακού οι Τουρκοκύπριοι όπως και οι υπόλοιποι νόμιμοι πολίτες της ΚΔ θα έχουν το ίδιο όφελος με τους Ε/κ χωρίς καμία διάκριση και δεν θα πρέπει να ανησυχούν ότι αυτά τα λεφτά θα χαθούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση