ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

39 ονόματα δημ. υπαλλήλων με κομματικά αξιώματα έδωσε ο ΥΠΟΙΚ

Έτοιμος για διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας ο ΥΠΟΙΚ εάν κριθεί σκόπιμο από Γ. Εισαγγελέα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Νέα διάσταση στην κόντρα με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη δίνει ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης για το θέμα που έχει προκύψει μετά την καταγγελία της Λειτουργού του υπουργείου Οικονομικών Σάβιας Ορφανίδου για κατοχή κομματικού αξιώματος και παραβίαση του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμων.

Ο Χάρης Γεωργιάδης έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα λίστα 39 υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα οι οποίοι κατέχουν μέχρι σήμερα κομματικά αξιώματα. Κίνηση η οποία ενισχύει την επιχειρηματολογία που έχει αναπτύξει ο ΥΠΟΙΚ ότι οι πρόνοιες του σχετικού νόμου μέχρι το 2013 είχαν περιπέσει σε αχρησία.

Στην λίστα συμπεριλαμβάνονται τέσσερα πρόσωπα από το ΑΚΕΛ μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Νίκος Κέττηρος, 30 από το ΔΗΚΟ, δύο της ΕΔΕΚ, δύο του ΔΗΣΥ και ένα του ΕΛΑΜ. Η σχετική λίστα απεστάλη στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη με σχετική συνοδευτική επιστολή του ΥΠΟΙΚ.

Σε αυτή ο κ. Γεωργιάδης θεωρεί ότι η επαγγελματική θέση της Σάββιας Ορφανίδου σε συγκρούεται με το κομματικό της αξίωμα. Ο κ. Γεωργιάδης στην επιστολή του υποστηρίζει ότι μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων κατείχε κομματικά αξιώματα κάτι που ήταν γνωστό και γινόταν ανεκτό.

Ο ΥΠΟΙΚ κάνει λόγο για νομοθετική αντίφαση αφού από την μία απαγορεύεται η ενεργό ανάμειξη στα κομματικά και από την άλλη επέτρεπε σε δημόσιο υπάλληλο να είναι υποψήφιος κάτι που συνεπάγεται ότι συμμετείχε ενεργά στις κομματικές δράσεις. Ο ΥΠΟΙΚ στην επιστολή του  επικαλείται την τελευταία τροποποίηση του σχετικού νόμου ο οποίος δεν έχει αναδρομική ισχύ. Ο Χάρης Γεωργιάδης πληροφορεί τον Γενικό Εισαγγελέα ότι αφού έλαβε υπόψη του διοικητική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα « ότι στο παρόν στάδιο δεν συντρέχουν λόγοι για διορισμό Εξερευνώντος Λειτουργού για να διεξάγει έρευνα για πιθανή διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων» εκ μέρους της Σάββιας Ορφανίδου. Το αντίθετο υποστηρίζει ο Χάρης Γεωργιάδης θα αποτελούσε συνέχιση της στοχοποίησης  ενός δημοσίου υπαλλήλου από τους πολλούς που παράτυπα κατείχαν κομματική θέση.

Ωστόσο ο κ. Γεωργιάδης εμφανίζεται έτοιμος να αναθεωρήσει την απόφασή του σε περίπτωση που ο Γενικός Εισαγγελέας θεωρήσει ότι η νομοθεσία επιβάλει την διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας τονίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση  θα πρέπει να εντοπισθούν οι περιπτώσεις οι Δημοσίων Υπαλλήλων που «παράτυπα κατείχαν κομματική θέση στην περίοδο 1991-2015.

Επιστολή Χάρη Γεωργιάδη προς Κώστα Κληρίδη και λίστα με τους Δημοσίους Υπαλλήλους

Επιστολή Χάρη Γεωργιάδη προς Οδυσσέα Μιχαηλίδη

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση