ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μ. Κύρκος: H σχέση Τουρκίας-ΕΕ θα διαμορφωθει μετά τις εκλογές

«Εάν οι συνταγματικές αλλαγές εφαρμοστούν στην Τουρκία, τότε οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να σταματήσουν»

ΚΥΠΕ

Σε αναμονή των εκλογών στην Τουρκία τον Ιούνιο, βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ποια πολιτική θα ακολουθηθεί μετά όσον αφορά τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας του ΕΚ, Μιλτιάδης Κύρκος σημειώνοντας ότι σύμφωνα με την Συνθήκη της Βιέννης, οι μεταρρυθμίσεις καταργούν την διάκριση των εξουσιών και ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα έχει στα χέρια του όλη την εξουσία.

Μιλώντας σε Κύπριους δημοσιογράφους, Ε/κ και Τ/κ, που βρίσκονται στις Βρυξέλλες για σεμινάριο με θέμα «Η κατάσταση των ΜΜΕ και της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία», ο κ. Κύρκος είπε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων και δεν ήταν πολύ εποικοδομητική η συνεδρία που είχε για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια στις Βρυξέλλες η Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα.

Συνταγματικές αλλαγές στην Τουρκία

Ο Μιλτιάδης Κύρκος θύμισε ότι το ΕΚ στο τελευταίο του ψήφισμα δήλωσε πως εάν οι τελευταίες συνταγματικές αλλαγές όπως εγκρίθηκαν μέσω του δημοψηφίσματος, εφαρμοστούν, τότε οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα πρέπει να σταματήσουν. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι τόσο σκληρό και η Κομισιόν συζητεί το ζήτημα, πρόσθεσε ο κ. Κύρκος.

Για την ελευθερία της έκφρασης, ο κ. Κύρκος ανέφερε ότι η κατάσταση στην Τουρκία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι κανένας δημοσιογράφος δεν βρίσκεται στην φυλακή επειδή εξέφρασε την άποψή του, αλλά γιατί παραβίασαν τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Σημείωσε ότι εάν κάποιος δημοσιογράφος υποστηρίξει έστω και λίγο τους Κούρδους, μπορεί να συρθεί στη φυλακή, όχι γιατί εξέφρασε την άποψή του, αλλά γιατί παραβίασε την νομοθεσία.

Διάσταση απόψεων

Ερωτηθείς για τη συνεδρία της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, την οποία χαρακτήρισε μη εποικοδομητική, ο κ. Κύρκος είπε ότι υπήρχε διάσταση απόψεων, αλλά οι Τούρκοι Βουλευτές ομόφωνα είπαν ότι θέλουν η ιδέα της Ευρώπης να είναι ζωντανή στους πολίτες και να οδηγήσει τελικά στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και αυτό το θεωρεί σημαντικό. Από μέρους των Ευρωβουλευτών, είπε, κάποιοι εξέφρασαν πλήρη άρνηση για τη συνέχιση της διαδικασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ενώ από την πλευρά της Κομισιόν, υπήρχε δισταγμός.

Ο ίδιος, ανέφερε ο κ. Κύρκος, πιστεύει ότι η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων πρέπει να διατηρηθεί ανοικτή γιατί αποτελεί ένα εργαλείο για να παρεμβαίνουν στα της Τουρκίας. «Δεν έχουμε άλλα εργαλεία. Όταν κάτι γίνει βλέπετε ότι λέμε πως θα σταματήσουμε τη διαδικασία. Δεν έχουμε άλλα εργαλεία να τους απειλήσουμε».

Έχουν διαφορετικές απόψεις, πρόσθεσε, με τους Τούρκους Βουλευτές για το θέμα της Κύπρου, με τους Κύπριους Ευρωβουλευτές να θέτουν την εφαρμογή από την Τουρκία των υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην αντιπροσωπεία από την Τουρκία, εξήγησε, ήταν 11 Βουλευτές, ένας από το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, πέντε από το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και άλλοι τόσο από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα.

Παρέμβαση του Σενέρ Λεβέντ

Σε παρέμβασή του ο Τ/κ δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ μίλησε για φασιστική Τουρκία, με τον Έλληνα Ευρωβουλευτή και Συμπρόεδρο της Μεικτής Επιτροπής να δηλώνει ότι ως μέλη του ΕΚ θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους πηγαίνοντας στην ουσία του ζητήματος και η δική του άποψη είναι ότι η Τουρκία δεν είναι ένα φασιστικό κράτος, αλλά ένα ολιγαρχικό καθεστώς. Εάν και όταν εφαρμοστούν οι συνταγματικές ρυθμίσεις θα μετατραπεί η Τουρκία σε «χώρα που κυβερνάται από έναν», λέγοντας ότι τώρα υπάρχουν εκλογές, στις οποίες συμμετέχει η αντιπολίτευση και μπορεί να κερδίσει.

Ο Σενέρ Λεβέντ διαφωνώντας είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 70.000 φοιτητές και μαθητές Λυκείου στις φυλακές, δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει Τύπος, αλλά ένα ολοκληρωτικό καθεστώς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το τι περιμένουν να συμβεί μετά τις εκλογές στην Τουρκία, ο κ. Κύρκος είπε ότι εάν δεν εκλεγεί ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένουν να σταματήσει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, την απελευθέρωση δημοσιογράφων και να σταματήσει η δίωξη Γκιουλενιστών και Κούρδων.

Σε περίπτωση εκλογής του κ. Ερντογάν, ο Μιλτιάδης Κύρκος είπε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αλλάζει συνεχώς και θεωρεί ότι για τον Τούρκο Πρόεδρο ο δρόμος προς την ΕΕ είναι μονόδρομος και δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι για το άμεσο μέλλον δεν βλέπει ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υποστηρίξουμε την κάθε δημοκρατική φωνή που ακούγεται στην Τουρκία και να καταλάβουμε την ρητορική, είπε ο Συμπρόεδρος της Μεικτής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος είναι από την Ελλάδα «και ο κ. Κιλιτσντάρογλου κάθε πρωί τα νησιά μας». Αυτό, εκτίμησε, είναι και στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας στην οποία βρίσκεται η Τουρκία, αλλά και επειδή το τουρκικό ακροατήριο αυτή τη στιγμή αρέσκεται σε εθνικιστικές ρητορικές.

Για το προσφυγικό

Σε αναφορά για το προσφυγικό, ο κ. Κύρκος έδωσε ως παράδειγμα ότι στην Ελλάδα δόθηκε 1,6 δισ. ευρώ για 40.000 πρόσφυγες, που όμως έχει 800.000 διερχόμενους πρόσφυγες τον χρόνο, και 3 δισ. σε ΜΚΟ για 3,5 εκ. Σύριους πρόσφυγες που ζουν μόνιμα στην Τουρκία, το 1/10 αυτών στους καταυλισμούς και οι υπόλοιποι εκτός.

Το κόστος για την Τουρκία όσον αφορά την ένταξή της στην ΕΕ είναι 6 δις ευρώ ενώ η ίδια η χώρα έχει ένα ΑΕΠ της τάξης των 720 εκ. ευρώ.

Ο κ. Κύρκος εξέφρασε την άποψη ότι κάποια ενταξιακά κεφάλαια, όπως αυτό για τη Δικαιοσύνη, που έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, θα μπορούσε να ανοίξει προς διαπραγμάτευση. Σημείωσε επίσης ότι ένα εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν είναι η διαφάνεια των δημοσίων προσφορών μέσω της Τελωνειακής Ένωσης που θα αφαιρέσει την εργαλειοποίηση της κατοχύρωσης δημοσίων έργων από την κυβέρνηση του ΑΚΡ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X