ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μαλάς: Προτάσεις για τον τομέα δικαιοσύνης

«Ο τομέας της απονομής της δικαιοσύνης χρειάζεται εκσυγχρονισμό», ανέφερε.

ΚΥΠΕ

Την διαπίστωση ότι ο τομέας της απονομής της δικαιοσύνης χρειάζεται εκσυγχρονισμό, αλλά και την διαβεβαίωση ότι η μελλοντική του κυβέρνηση θα εργαστεί μεθοδικά για να δοθούν λύσεις και να ενισχυθεί το κράτος δικαίου, έδωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς.

Ο κ. Μαλάς παρουσίασε σήμερα στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα «Ο Τομέας της δικαιοσύνης στην Κύπρο. Προβλήματα, προκλήσεις και προοπτικές», στη Δημοσιογραφική Εστία, τις προτάσεις του για τον τομέα.

«Ο τομέας της απονομής της δικαιοσύνης χρειάζεται εκσυγχρονισμό», ανέφερε. Χρειάζεται, είπε, «στρατηγικό σχεδιασμό αλλά και άμεσες λύσεις σε φλέγοντα ζητήματα». «Στο πλαίσιο του αναγκαίου διαλόγου με τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, θα εργαστούμε μεθοδικά για να δώσουμε λύσεις, για να βελτιώσουμε διαδικασίες, για να ενισχύσουμε το κράτος δικαίου», πρόσθεσε. Μας ενώνει, ανέφερε, «η έγνοια για καλύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή δικαιοσύνης».

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας πρότεινε, μεταξύ άλλων, τον άμεσο εκσυγχρονισμό των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας, σε συνεργασία με τη Δικαστική εξουσία, την άμεση υλοποίηση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, την περαιτέρω προώθηση εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών όπως η διαμεσολάβηση και η διαιτησία, την ίδρυση Εμποροδικείου και Δικαστηρίου Απαιτήσεων Μικρής Κλίμακας για αποφόρτιση των Επαρχιακών Δικαστηρίων και την ριζική αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα.

Στις εισηγήσεις του περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία Δικαστηρίου Ανηλίκων με ταυτόχρονη θέσπιση ολοκληρωμένης σωφρονιστικής πολιτικής αποκλειστικά για ανήλικους παραβάτες, επέκταση και αποτελεσματική εφαρμογή του θεσμού της κοινοτικής εργασίας και ενίσχυση του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας για να καταστεί δυνατή η αναθεώρηση και ο εκσυγχρονισμός του δικαίου.

Πρότεινε ακόμη τη δημιουργία Κρατικής Βιβλιοθήκης Νομικής Πληροφόρησης, θεσμοθέτηση, σε συνεργασία με τη Δικαστική εξουσία, διαδικασιών επιμόρφωσης δικαστών, ενίσχυση της στελέχωσης των δικαστηρίων τόσο με δικαστές όσο και με διοικητικό προσωπικό και νομικούς λειτουργούς, περαιτέρω ενίσχυση και εκσυγχρονισμό της Νομικής Υπηρεσίας, που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ειδικού και ενοποιημένου Τμήματος Δημόσιου Κατήγορου και θεσμοθέτηση της Μόνιμης Επιτροπής Αναθεώρησης του Δικαίου.

«Δεν σας κρύβω ότι κάνουμε και άλλες σκέψεις και μελέτες, που αφορούν ευρύτερα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης καθώς και τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας», είπε. Η υλοποίηση των οποίων, πρόσθεσε, «εφόσον οι πολίτες μας τιμήσουν και μας εκλέξουν στην Προεδρία του κράτους, θα επιφέρει καινοτόμες και ριζοσπαστικές αλλαγές τόσο σε ό, τι αφορά την απονομή της δικαιοσύνης όσο και σε ό, τι αφορά τη δημόσια τάξη και ασφάλεια των πολιτών».

«Η δική μας διακυβέρνηση, με απόλυτο σεβασμό στο κράτος δικαίου και στο τεκμήριο της αθωότητας, θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για απονομή δικαιοσύνης σε οικονομικά εγκλήματα διαπλοκής, διαφθοράς, δωροδοκίας, δεκασμού, δωροληψίας και γενικά σε όλα εκείνα τα απαράδεκτα που πληγώνουν την εικόνα του κράτους μας διεθνώς και πλήττουν το περί δικαίου αίσθημα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «για εμάς όλοι θα είναι ίσοι έναντι του νόμου».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση