ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μαλάς: Σε ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οδηγεί η πρόταση της Κυβέρνησης

Ο υποψήφιος πρόεδρος Κατέθεσε την δική του πρόταση

ΚΥΠΕ

Η πρόταση της Κυβέρνησης με την κατάθεση των νομοσχεδίων για τη μετοχοποίηση των ημικρατικών οργανισμών είναι το πρώτο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση, ανέφερε σήμερα ο Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς.

Κατέθεσε παράλληλα την δική του πρόταση για τους ημικρατικούς οργανισμούς, λέγοντας ότι δεν πρέπει να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και ο τρόπος διορισμού των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων. «Τέρμα στις κομματικές λίστες, θα επιλέγονται οι ικανότεροι στη βάση μιας διαφανούς διαδικασίας» είπε ο κ. Μαλάς.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, στο Κεντρικό Εκλογικό Επιτελείο, στη Λευκωσία, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας είπε ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί έχουν να επιτελέσουν ένα σημαντικό ρόλο στην οικονομία. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε εξαντλήσει όλα τα θεσμικά εργαλεία, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικοί, να λειτουργήσουν στο περιβάλλον της ελεύθερης οικονομίας και συνεχίσουν να δημιουργούν, πρόσθεσε.

«Δική μας πρόταση είναι ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ημικρατικών οργανισμών δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάξει» είπε. Συνέχισε, λέγοντας ότι έχει εισηγηθεί να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας σε ό,τι αφορά τον διορισμό των μελών του ΔΣ, αλλά και σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του προϋπολογισμού τους.

Δεν θα πρέπει να ανακατεύεται ούτε η πολιτική ούτε η Βουλή όσον αφορά τις επιμέρους πτυχές του αναπτυξιακού προϋπολογισμού των ημικρατικών οργανισμών, είπε ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να τους λύσουμε τα χέρια» ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να γίνονται τέτοιες πολιτικές παρεμβάσεις που να οδηγούν αυτούς του οργανισμούς στην πορεία των Κυπριακών Αερογραμμών, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν είναι εφικτό να μην υπάρχει εμπλοκή των κομμάτων στους ημικρατικούς, ο κ. Μαλάς απάντησε ότι «αυτό εξαρτάται σίγουρα από το ποιος είναι Πρόεδρος» και αν θα αποφασίσει να παραμείνουν οι ημικρατικοί στο δημόσιο.

Σε άλλη ερώτηση για την ανταγωνιστικότητα των οργανισμών αυτών στο πλαίσιο του δημοσίου, ο κ. Μαλάς έφερε το παράδειγμα του τομέα της υγείας, όπου είπε ότι αποδείχθηκε ότι είναι πιο φθηνή η εξυπηρέτηση στον δημόσιο παρά στον ιδιωτικό τομέα, αν και όπως είπε η δημόσια υγεία χρειάζεται εκσυγχρονισμό.

Αυτό αποδεικνύει ότι εντός του δημοσίου μπορεί να λειτουργήσει ένας οργανισμός σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, φτάνει να μην υπάρχει η «βραχυκύκλωση» από το θεσμικό πλαίσιο, όπως συμβαίνει σήμερα, συνέχισε.

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην έγκριση από τη Βουλή επιμέρους προϋπολογισμών ή την υλοποίηση αναπτυξιακών προϋπολογισμών. «Αυτά δεν είναι δουλειά της Βουλής, είναι δουλειά ενός Συμβουλίου στο οποίο θα συμμετέχουν εκτελεστικοί σύμβουλοι» οι οποίοι, όπως είπε, θα φέρουν την ευθύνη, αλλά θα έχουν και τη διάθεση να εργαστούν και τα κίνητρα να προσφέρουν σε τέτοιους οργανισμούς.

«Αν κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτοί οι οργανισμοί μπορούν να λειτουργήσουν και να παράξουν πλούτο» ανέφερε. Ερωτηθείς για την επιλογή μελών των ΔΣ, ο κ. Μαλάς αναφέρθηκε σε μια διαδικασία έκφρασης ενδιαφέροντος και αξιολόγησης των εδιαφερομένων από έναν ανεξάρτητο οίκο, ο οποίος θα παραδίδει μια λίστα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να γίνει η επιλογή από το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Δεν θέλουμε Διοικητικούς Συμβούλους οι οποίοι να είναι διακοσμητικά στοιχεία σε ένα ΔΣ ή να εξυπηρετούν την οποιαδήποτε σκοπιμότητα» αλλά να εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα ενός δημόσιου οργανισμού, κατέληξε ο κ. Μαλάς.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X