ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίκειται κάθοδος Φέλτμαν στην Κύπρο

Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση επιβεβλημένης περισυλλογής, ανέφερε ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης

ΚΥΠΕ

Πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται να έρθει στην Κύπρο ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν, αλλά ακόμη δεν έχει καθορισθεί ημερομηνία, ανέφερε ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, προσθέτοντας ότι το κλιμάκιο των ΗΕ για την αξιολόγηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα έρθει τις επόμενες ημέρες στην Κύπρο, στο πλαίσιο της στρατηγικής αναθεώρησης της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και αυτό δεν είναι κάτι που τους ανησυχεί «γιατί θεωρείται αναγκαία».

Ο κ. Μαυρογιάννης μιλούσε σε εκδήλωση με θέμα «Οι νέοι της Κύπρου συζητούν με τον Διαπραγματευτή της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας» στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και στην οποία υπήρξαν παρεμβάσεις και τοποθετήσεις από οργανώσεις νεολαίας και οργανωμένα σύνολα νέων.

Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση επιβεβλημένης περισυλλογής, ανέφερε ο Ε/κ διαπραγματευτής και εξέφρασε ανησυχία γιατί αυτή η περίοδος χρησιμοποιείται από την άλλη πλευρά για τη δημιουργία περαιτέρω τετελεσμένων επί του εδάφους «και πραγματικά εγώ διερωτώμαι εάν ο χρόνος που περνά θα βοηθήσει στην επανέναρξη ή κατά πόσο η συνέχιση της διαπραγμάτευσης θα καταστεί σιγά σιγά πιο δύσκολη».

Παρέπεμψε δε στις αναφορές του ΓΓ του ΟΗΕ στο τελευταίο δείπνο στη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά όπου είπε πως ήταν το τέλος της Διάσκεψης, όχι της διαδικασίας και πως η αποστολή των καλών του υπηρεσιών παραμένει στη διάθεση των μερών αναμένοντας σημάδια ότι είναι έτοιμες οι πλευρές να συνεχίσουν από εκεί που μείναμε. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πρόσθεσε ο κ. Μαυρογιάννης, εκείνη τη νύχτα είπε ότι για την τουρκική πλευρά ήταν το τέλος και της διαδικασίας, ενώ τις επόμενες ημέρες ακούστηκαν και από την τ/κ πλευρά δηλώσεις και αναφορές περί προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε την αρνητική στάση της τουρκικής πλευρές και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», είπε, κάνοντας μια χρονική ανασκόπηση από τα διαδραματισθέντα στο Κραν Μοντανά και εντεύθεν, με το ψήφισμα του Ιουλίου για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τη βολιδοσκόπηση από τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, την έκθεση Γκουτέρες κά.

Προσπαθούμε - και θα συνεχίσουμε – για να πείσουμε και άλλους παράγοντες, ιδιαίτερα τα Μόνιμα Μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, να συμβάλουν στη διατήρηση του πλαισίου των ΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού και τη συνέχιση της διαδικασίας, σημείωσε ο κ. Μαυρογιάννης χωρίς να έχει γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι στιγμής, όπως είπε. «Εκτός από το ότι τα ΗΕ προγραμματίζουν σε κάποιο στάδιο εντός αυτού του χρόνου επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ, προς το τέλος του χρόνου», πρόσθεσε.

Δεν βλέπει εναλλακτικές μεθόδους πέραν της διαπραγμάτευσης για να επιτευχθεί η επίλυση του Κυπριακού, υπέδειξε ο κ. Μαυρογιάννης, ο οποίος πρόσθεσε ότι χρειάζεται πιο εντατική ενημέρωση του διεθνούς παράγοντα, όπου υπάρχει η εντύπωση πως οι θέσεις της Τουρκίας, όπως κατατέθηκαν στη Διάσκεψη για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, θεωρούνται ως μεγάλες υποχωρήσεις. Όταν ο ΓΓ του ΟΗΕ έθεσε ως σημείο του την άμεση κατάργηση των εγγυήσεων γιατί εμείς να δεχθούμε επαναξιολόγηση σε 15 χρόνια, όπως θέλει η τουρκική πλευρά, διερωτήθηκε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, προσθέτοντας ότι η πρόταση της Τουρκίας για παραμονή ενός αριθμού στρατιωτών ήταν εσαεί.

«Δεν μπορεί να είναι λύση κάτι που δεν επιφέρει την επανένωση, που διατηρεί τα κατοχικά στρατεύματα, τα εγγυητικά δικαιώματα και δεν διαφυλάσσει το μέλλον» σημείωσε ο Ε/κ διαπραγματευτής, επισημαίνοντας ότι στις διαπραγματεύσεις έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις του σχεδίου Ανάν σε αρκετές πτυχές και με τους Ακιντζί και Ναμί υπάρχει συνεισφορά από τ/κ πλευράς στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιδέα. Η συμμετοχή της Κύπρου εντός της ΕΕ και εντός ευρωζώνης πρέπει να διαφυλαχθεί πάση θυσία, δήλωσε ο κ. Μαυρογιάννης, απαντώντας και σε σχόλια και τοποθετήσεις εκπροσώπων της οργανωμένης νεολαίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση