ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:05
 

Με τις γνωστές θέσεις της στη Νέα Υόρκη η Τουρκία

Ζητά διάλογο στο Κυπριακό διατηρώντας τις θέσεις της η τουρκική πλευρά

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η Τουρκία συμμετάσχει στις νέες συνομιλίες που διεξάγονται στη Νέα Υόρκη, με διάθεση για διάλογο και διαπραγμάτευση αλλά διατηρώντας τις γνωστές θέσεις της, οι οποίες το προηγούμενο διάστημα δεν βρήκαν σύμφωνη την Αθήνα και την ε/κ ηγεσία. Αυτό υπογραμμίζουν καλά ενημερωμένες τουρκικές πηγές που αναλύουν από την σκοπιά της Άγκυρας τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Οι πηγές αναφέρονται στις τελευταίες δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί λίγο πριν την αναχώρηση του για τη Νέα Υόρκη, που βρίσκονται σε συμφωνία με την γραμμή της Άγκυρας. Όπως η Άγκυρα έτσι και ο κ. Ακιντζί επιθυμεί ειλικρινή διάλογο στο Κυπριακό για να ξεκαθαρίσουν το «τοπίο» και οι διαθέσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Παράλληλα, η τουρκική πλευρά αποδίδει μεγάλη σημασία σε σειρά ζητημάτων.

Χρονοδιάγραμμα και «δικλείδες ασφαλείας»

Ένα από τα ζητήματα είναι ο τρόπος που θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Σε αυτό το πεδίο η τουρκική πλευρά επιμένει για ένα χρονοδιάγραμμα, με προκαθορισμένα χρονικά περιθώρια. Επίσης, ζητά «δικλείδες ασφαλείας» για το τελικό καθεστώς των Τ/κ, στο τέλος της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων.

Εγγυήσεις και εδαφικό

Στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, η τουρκική πλευρά διατηρεί τις γνωστές θέσεις της, αναβάλλοντας την τελική απόσυρση των στρατευμάτων σε βάθος χρόνου, ύστερα από προσυμφωνημένο αριθμό θητειών προέδρων της νέας ομοσπονδίας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά δεν βιάζεται να ανοίξει τα χαρτιά της για το εδαφικό και αποφεύγει να τοποθετηθεί για το επίμαχο ζήτημα του χάρτη που έχει αποσυρθεί από τον κ. Ακιντζί το προηγούμενο διάστημα.

Η χρονική συγκυρία

Σε γενικές γραμμές, διατηρώντας τις γνωστές θέσεις της στο Κυπριακό, η τουρκική πλευρά εμφανίζεται ως η πλευρά που επιθυμεί τον διάλογο και αυτό κυρίως εξαιτίας των νέων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Άγκυρα στα πεδία της διπλωματίας και της οικονομίας.

Όλα δείχνουν ότι στην Άγκυρα οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης θεωρούν ότι ένα «διπλωματικό προφίλ» και όχι η σκληρή ρητορική σε ζητήματα όπως το Κυπριακό, ενισχύουν την θέση της χώρας κυρίως στις νέες συνομιλίες με την Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

«Ο Αντώνης τώρα μπορεί να κοιτάζει με τα ματάκια του το μέλλον»

«Ο Ιησούς Χριστος, η Πάναγία θεοτόκος και όλοι οι αγιοι να θεραπεύσουν τον μικρό αντώνη και να γίνει ...»
Μαριος  |  16:44

Η τοποθέτηση του OCCRP για τα περί λιβέλλου

«Γιατί δεν κινούνται νομικά εναντίον της OCCRP αφού νοιώθουν ότι διαβάλλονται παρά μόνο φωνασκούν και ...»
leo  |  14:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοηθήσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

«Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν το πλοίο ελλιμενιστεί στην Τουρκία. Άραγε ...»
Σοφούλης  |  11:55

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X