ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με τις γνωστές θέσεις της στη Νέα Υόρκη η Τουρκία

Ζητά διάλογο στο Κυπριακό διατηρώντας τις θέσεις της η τουρκική πλευρά

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η Τουρκία συμμετάσχει στις νέες συνομιλίες που διεξάγονται στη Νέα Υόρκη, με διάθεση για διάλογο και διαπραγμάτευση αλλά διατηρώντας τις γνωστές θέσεις της, οι οποίες το προηγούμενο διάστημα δεν βρήκαν σύμφωνη την Αθήνα και την ε/κ ηγεσία. Αυτό υπογραμμίζουν καλά ενημερωμένες τουρκικές πηγές που αναλύουν από την σκοπιά της Άγκυρας τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Οι πηγές αναφέρονται στις τελευταίες δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί λίγο πριν την αναχώρηση του για τη Νέα Υόρκη, που βρίσκονται σε συμφωνία με την γραμμή της Άγκυρας. Όπως η Άγκυρα έτσι και ο κ. Ακιντζί επιθυμεί ειλικρινή διάλογο στο Κυπριακό για να ξεκαθαρίσουν το «τοπίο» και οι διαθέσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Παράλληλα, η τουρκική πλευρά αποδίδει μεγάλη σημασία σε σειρά ζητημάτων.

Χρονοδιάγραμμα και «δικλείδες ασφαλείας»

Ένα από τα ζητήματα είναι ο τρόπος που θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Σε αυτό το πεδίο η τουρκική πλευρά επιμένει για ένα χρονοδιάγραμμα, με προκαθορισμένα χρονικά περιθώρια. Επίσης, ζητά «δικλείδες ασφαλείας» για το τελικό καθεστώς των Τ/κ, στο τέλος της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων.

Εγγυήσεις και εδαφικό

Στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, η τουρκική πλευρά διατηρεί τις γνωστές θέσεις της, αναβάλλοντας την τελική απόσυρση των στρατευμάτων σε βάθος χρόνου, ύστερα από προσυμφωνημένο αριθμό θητειών προέδρων της νέας ομοσπονδίας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά δεν βιάζεται να ανοίξει τα χαρτιά της για το εδαφικό και αποφεύγει να τοποθετηθεί για το επίμαχο ζήτημα του χάρτη που έχει αποσυρθεί από τον κ. Ακιντζί το προηγούμενο διάστημα.

Η χρονική συγκυρία

Σε γενικές γραμμές, διατηρώντας τις γνωστές θέσεις της στο Κυπριακό, η τουρκική πλευρά εμφανίζεται ως η πλευρά που επιθυμεί τον διάλογο και αυτό κυρίως εξαιτίας των νέων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Άγκυρα στα πεδία της διπλωματίας και της οικονομίας.

Όλα δείχνουν ότι στην Άγκυρα οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης θεωρούν ότι ένα «διπλωματικό προφίλ» και όχι η σκληρή ρητορική σε ζητήματα όπως το Κυπριακό, ενισχύουν την θέση της χώρας κυρίως στις νέες συνομιλίες με την Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

#PoliticsBlog Η σύσκεψη στο Προεδρικό, η Λουτ και οι απώλειες

«Και ξαφνικά ο Πρόεδρος σταμάτησε να είναι Healthy… Και για σας! Που όλο αυτό τον καιρό τον στηρίζατε ...»
Yiannos  |  10:03

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Στην Κύπρο ψηφίζουμε κυβέρνηση με δημοκρατικές διαδικασίες εκλογών και πλειοψηφία, για να κυβερνάει ...»
Ανώνυμος  |  22:52

Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες στην περιοχή του Κάτω Πύργου

«Στείλετε πίσω όλους αυτούς που αποδεδειγμένα είναι ψεύτες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και αυ ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση