ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μείζον ζήτημα της ΚΔ με ΕΝΙ και Ρώμη

Με μεσολάβηση της Τουρκίας προς την Ιταλία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Οζερσάι με εκπρόσωπο της εταιρείας.

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Μετά από ένα επικοινωνιακό παιγνίδι 48 ωρών στο επίκεντρο του οποίου ήταν η «αμφιλεγόμενη» συνάντηση του λεγόμενου ΥΠΕΞ των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι με εκπρόσωπο της εταιρείας ΕΝΙ και κυρίως η προσπάθεια της εταιρείας για συσκότιση, η δήλωση Οζερσάι στην «Κ» το βράδυ της Τετάρτης ότι, «Ναι, είχα επαφές με ενεργειακή εταιρεία», ήταν αρκετή για θα θέσει το ζήτημα σε διαφορετική προοπτική για την ΚΔ.

Κι αυτό γιατί η ΕΝΙ αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της Κυπριακής Δημοκρατίας με την οποία έχει συμβατικές υποχρεώσεις σε έξι τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ και ενήργησε χωρίς να ενημερώσει τη Λευκωσία. Την ίδια ώρα τίθεται ζήτημα και για τη Ρώμη καθώς η ΕΝΙ είναι κρατική εταιρεία και πραγματοποίησε συνάντηση με «αξιωματούχο» μιας παράνομης οντότητας η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την κατοχική Τουρκία.

Το γεγονός μάλιστα ότι πληροφορίες της «Κ» από τουρκικές πηγές αναφέρονται μετά βεβαιότητας σε συνάντηση Οζερσάι-Pistelli στην Ιταλία μετά από μεσολάβηση της Άγκυρας προς τη Ρώμη, τότε το ζήτημα αγγίζει βάσιμα και τις σχέσεις μεταξύ ευρωπαϊκών εταίρων.

Τα ζητήματα αυτά προφανώς και θα τεθούν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενώπιον του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ωστόσο δημιουργούν μείζον ζήτημα πρωτίστως για την ΕΝΙ η οποία βρίσκεται σε 6 «οικόπεδα» στην κυπριακή ΑΟΖ, σε ένα μόνη, δύο σε κοινοπραξία με την γαλλική TOTAL και σε άλλα τρία με την KOGAS.
Είναι σαφές ότι η εταιρεία –αποφεύγοντας να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα μετά τη γνωστοποίηση της συνάντηση εκπροσώπου της με τον Οζερσάι, επιχείρησε να συσκοτίσει την κατάσταση δίνοντας διαβεβαιώσεις προς τη Λευκωσία μέσω διπλωματικής οδού, ακολουθώντας μια κοινή πρακτική των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, δηλαδή οι πλευρές να είναι δεσμευμένες σε διάψευση από τυχόν διαρροή.

Ο Οζερσάι μίλησε

Ενώ το ένα μετά το άλλο τα τουρκικά ΜΜΕ άλλαζαν αφήγημα από το πρωί της Τετάρτης μέχρι το απόγευμα, μεταδίδοντας αρχικά ότι ο Οζερσάι συναντήθηκε με τον με τον CEO της ΕΝΙ Claudio Descalzi και στη συνέχεια με τον δεύτερο στην ιεραρχία της εταιρείας Lapo Pistelli, οι δηλώσεις του ίδιου του Οζερσάι, το βράδυ της Τετάρτης στην «Κ» έλυσαν τρόπον τινά τον γρίφο: «Ναι, είχα επαφές με ενεργειακή εταιρεία», είπε στο συνάδελφο Νίκο Στέλγια, αρνούμενος ωστόσο να την κατονομάσει. Είπε ότι πραγματοποίησε επαφές με διεθνείς παράγοντες για το ζήτημα της ΑΟΖ, ωστόσο σημείωσε ότι δεν έχει δώσει στην δημοσιότητα την όποια ονομασία, είτε χώρας είτε εταιρείας, θυμίζοντας τη λαϊκή ρήση, «τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια.

Να σημειώσουμε ότι προηγουμένως το ΚΥΠΕ είχε μεταδώσει ότι, «σύμφωνα με ενημέρωση που είχε η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρώμη από την ιταλική εταιρεία ENI δεν έγινε συνάντηση του «ΥΠΕΞ» στα κατεχόμενα Κουντρέτ Οζερσάι με τον CEO της ΕΝΙ Claudio Descalzi και άλλα στελέχη της εταιρείας, όπως είπε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία, κληθείσα να σχολιάσει σχετικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τουρκικά και τ/κ μέσα ενημέρωσης. Εξάλλου εκπρόσωπος της εταιρείας ΕΝΙ, κληθείς επίσης από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές ανέφερε πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο».

Τα 7 ερωτήματα

Με βάσει τα πιο πάνω δεδομένα προκύπτει συναφώς μείζον ζήτημα αρχικά για την ΕΝΙ και τη συνέχιση της συνεργασίας της ΚΔ με την εταιρεία, ενώπιον της οποίας εγείρονται πλέον σοβαρά ερωτήματα:

1. Ευσταθούν ή όχι οι ισχυρισμοί της τ/κ πλευράς ότι η πρόσκληση για μετάβαση του κ. Οζερσάϊ στη Ρώμη έγινε από το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας;

2. Ευσταθούν οι ισχυρισμοί από τ/κ πλευράς ότι το ιταλικό ΥΠΕΞ επικοινώνησε με τον λεγόμενο ΥΠΕΞ των κατεχομένων μετά από υπόδειξη της Άγκυρας;

3. Με ποια ιδιότητα ο επικεφαλής της ENI συνάντησε τον λεγόμενο ΥΠΕΞ των κατεχομένων.

4. Τη συνάντηση ζήτησε η τ/κ πλευρά ή η εταιρεία;

5. Η ΕΝΙ γιατί δέχθηκε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με ένα λεγόμενο αξιωματούχο μιας παράνομης οντότητας η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την κατοχική Τουρκία

6. Η ΕΝΙ ενημέρωσε, ως όφειλε, τον στρατηγικό της συνεργάτη που είναι η Κυπριακή Δημοκρατίας με την οποία έχει συμβατικές υποχρεώσεις σε έξι τεμάχια της ΑΟΖ;

7. Ισχύουν οι πληροφορίες πως στην μυστική συνάντηση η ΕΝΙ έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα προχωρήσει προτού βρεθεί διπλωματική λύση;

Πάντως είναι φανερό ότι η Λευκωσία, η οποία στην ουσία μέχρι στιγμής τηρεί σιγήν ιχθύος, έχει ενώπιον της ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα να επιλύσει κι αυτό άπτεται πλέον των εμποδίων που εγείρει η Τουρκία δια της ισχύος των όπλων και στη θάλασσα, στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ!

Πού πάμε;;;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

#PoliticsBlog Η σύσκεψη στο Προεδρικό, η Λουτ και οι απώλειες

«Και ξαφνικά ο Πρόεδρος σταμάτησε να είναι Healthy… Και για σας! Που όλο αυτό τον καιρό τον στηρίζατε ...»
Yiannos  |  10:03

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Στην Κύπρο ψηφίζουμε κυβέρνηση με δημοκρατικές διαδικασίες εκλογών και πλειοψηφία, για να κυβερνάει ...»
Ανώνυμος  |  22:52

Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες στην περιοχή του Κάτω Πύργου

«Στείλετε πίσω όλους αυτούς που αποδεδειγμένα είναι ψεύτες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και αυ ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση