ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέρα Γκουτιέρες στη σκιά της αδιάλλακτης Τουρκίας

Σαν να μην κατέθεσε πρόταση για αποφυγή αδιεξόδου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τουρκία και τ/κ συνεχίζουν στο ίδιο τέμπο

Πολλά τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χθεσινή μέρα των διαπραγματεύσεων στο Κρανς Μοντάνα. Κυριότερο όλων, το βήμα που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, για να αποφευχθεί όπως και ο ίδιος τόνισε το προδιαγραφόμενο αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση. Κάτι που ήταν και το πιθανότερο να συμβεί, με την επίρριψη ευθυνών να απορρέει σε κάθε δήλωση του ΥΠΕΞ Μεβλουτ Τσαβοσογλου και τον Μουσταφά Ακιντζί να ακολουθεί κατά πόδας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε με την πρόταση αυτή να προλάβει εξελίξεις και να θέσει ένα νέο πλαίσιο συζήτησης, νοουμένης και της καθόδου του ΓΓ των ΗΕ στο Κρανς Μοντάνα. Παρόλα αυτά, η πρώτη αντίδραση Τουρκίας και τ/κ ήταν απογοητευτική, με τη δήλωση Ακιντζί και ενώ δεν υπήρχε αντιπρόταση από πλευράς τους, ότι η πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη έγινε για τα μάτια του κόσμου να δίνει το στίγμα.

Ωστόσο επί της ουσίας, η πρόταση κινείται μέσα στα πλαίσια που είχε θέσει σε άτυπο έγγραφο ως δικά του συμπεράσματα ο Αντόνιο Γκουτιέρες κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Ελβετία. Και αν μη τι άλλο, όπως λένε και οι πληροφορίες, δεν ήταν εύκολο να «περάσουν» από το Εθνικό όπου και καταγράφηκαν σωρεία αντιδράσεων. Ωστόσο τώρα έχει να δείξει μια πρόταση η ε/κ πλευρά, ως βήμα μπροστά όπως λένε πηγές, πάνω σε όσα άφησε πίσω του ο ΓΓ των ΗΕ και σε όσα θα συναντήσει μπροστά του εκ νέου ερχόμενος.

Η πρόταση

Σύμφωνα με την ουσία των όσων πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζεται από πηγές πως στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων «είμαστε απόλυτα εναρμονισμένοι με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Εκεί που έχουμε πρόβλημα είναι στα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής». Σημείο από το οποίο εκπηγάζει η πρόθεση κατάθεσης πρότασης ευθύς εξαρχής ώστε να υπάρξει πρόοδος στο τραπέζι 2 (εδαφικό, διακυβέρνηση, περιουσιακό) και να υπερκεραστούν τα εμπόδια και τα επιχειρήματα που συνεχώς από την πρώτη μέρα θέτει στο Κρανς Μοντάνα η Τουρκία και η τ/κ πλευρά. Αν μη τι άλλο όμως, κρίνεται συνολικά σαν μια κίνηση καλής θέλησης, με την αίρεση ότι θα ικανοποιηθούν στην ασφάλεια οι προϋποθέσεις που θέτει ο ΓΓ των ΗΕ με τα συμπεράσματά του, με τις πρώτες ενδείξεις πάντως από την άλλη πλευρά να μην είναι προς θετική κατεύθυνση. Αυτό που ζητάει σε αυτό το πλαίσιο η ε/κ πλευρά στην ασφάλεια και στις εγγυήσεις είναι:

• Κατάργηση επεμβατικών δικαιωμάτων, κατάργηση εγγυήσεων, αποχώρηση των στρατευμάτων σε συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα. Αντιπροτείνεται στο συγκεκριμένο κεφάλαιο: Πολυεθνική δύναμη με το 1/3 αυτής να προέρχεται από ξένες δυνάμεις (όχι τις εγγυήτριες). Στην αστυνομική δύναμη θα περιλαμβάνονται και Τούρκοι αστυνομικοί, θα εχει εμπλοκή η ΕΕ και στην Επιτροπής Παρακολούθησης (για εφαρμογής λύσης) να εξαιρεθεί η Τουρκία

•Υπό εξέταση η εκ περιτροπής Προεδρία

•Στο περιουσιακό να γίνει σεβαστό το συναισθηματικό δέσιμο, ο κανόνας του 1/3 και η σημαντική βελτίωση

• Στην ισότιμη μεταχείριση από ε/κ πλευράς δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με τους φοιτητές και τους εποχιακούς εργάτες αλλά είναι θέμα με τους μόνιμους κάτοικους όπου πρέπει να μπει αναλογία 4:1

• Οι τ/κ θέλουν περιορισμό στην αγορά περιουσίας από ε/κ. Να μπεί κάποιο όριο.

• Στην αποτελεσματική συμμετοχή, εξέταση μηχανισμών που θα δημιουργηθούν για να διαφανεί που θα χρειάζεται «θετική ψήφος».

Πρόοδος

Ένα από τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σήμερα, αφορά το αν θα αλλάξει στην παρουσία Γκουτιέρες η στάση και η ρητορική της Τουρκίας (τουλάχιστον η πρώτη είχε αλλάξει κατά την επίσκεψη του ΓΓ των ΗΕ) και αν συνολικά θα υπάρξει πρόοδος. Τέτοια που να δικαιολογεί σε κατοπινό στάδιο την άφιξη πρωθυπουργών Ελλάδας Τουρκίας Βρετανίας σε μια διασκεψη για το κυπριακό, εφόσον και στο πλαίσιο Γκουτιέρες υπάρχουν ζητήματα που και ο ίδιος θεωρεί πως η απόφαση επί αυτών θα πρέπει να παρθεί σε ανώτερο από το υφιστάμενο επίπεδο. Κάτι που διαρκώς, περί προόδου και ρεαλιστικής διαπραγμάτευσης στο τραπέζι από την Τουρκία και ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς. Στις διαπραγματεύσεις πάντως στο Κρανς Μοντάνα είναι δεδομένο πως κάποιοι, κάτω από τον ΓΓ, έχουν δείξει ιδιαίτερη σπουδή στο να υπάρξει τέτοιος πρόοδος που άμεσα θα φέρει νέες εξελίξεις. Σημείο στο οποίο οι αντιστάσεις Ελλάδας Κύπρου είναι δεδομένες, αυτή είναι και η άποψη όπως συνάγεται από τις επικοινωνίες Τσίπρα-Μέι και Τσίπρα-Γιλντιρίμ δεδομένη δεν είναι όμως η στάση της Τουρκίας, εφόσον εκείνη δεν δείχνει πρόθεση ουτε καν επικοινωνιακά να ανοίξει τα χαρτιά της στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Κρίση

Η οποία συνάγεται μέσω του blame game, των επικοινωνιακών παιγνίων από την πρώτη μέρα εκ μέρους της Τουρκίας. Το ερώτημα είναι, αν πράγματι είναι «όνειρο» η λύση χωρίς στρατό και εγγυήσεις ή αν αποτελεί πυροτέχνημα για την Τουρκία ώστε να κερδίσει οφέλη στο δεύτερο τραπέζι. Αυτό το γρίφο μόνο η παρουσία Γκουτιέρες μπορεί να τον λύσει. Αν και αυτή έχει ορισμένες δυνατότητες, εφόσον δύναται το επιχείρημα της Τουρκίας να είναι όντως πραγματικό και τότε δύσκολα ακόμη και ο ΓΓ των ΗΕ θα μπορέσει να πράξει τα δέοντα. Κι αυτό γιατί είναι δεδομένη η στάση της ε/κ πλευράς πάνω στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις, με ανταλλάγματα όπως η Μόρφου για παράδειγμα στο εδαφικό να μην είναι αρκετά εφόσον δεν συντίθεται το κεφάλαιο από μια και μόνη περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση θα λάβει χώρα το επιχείρημα πως έφτασε το κυπριακό όσο πιο κοντά μπορούσε σε λύση, με τη διαπραγμάτευση πάντως όπως εξελίσσεται να είναι από τις πλέον σύνθετες και πολύπλοκες στην πολύχρονη ιστορία του προβλήματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X