ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:51
 

Σε 75 μέρες τα αποτελέσματα της γεώτρησης

Ανακοινώθηκε και επίσημα η έναρξη των εργασιών στο τεμάχιο 11

Newsroom K

Σε 75 μέρες θα διαφανεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας εάν το τεμάχιο 11 θα διαφοροποιήσει το ενεργειακό δυναμικό της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας η γεώτρηση της κοινοπραξίας TOTAL-ENI η οποία βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών θα ολοκληρωθεί σε 75 μέρες οπότε και θα καταδειχτεί στην πράξη το κατά πόσο το ενεργειακό δυναμικό του τεμαχίου είναι παρόμοιο με αυτό του μεγάλου κοιτάσματος «Ζόρ» της αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Το Υπουργείο Ενέρεγιας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Onesiphoros West 1» στο Τεμάχιο 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία Total E&P Cyprus B.V./Eni Cyprus Limited, η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω Τεμάχιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΝ το πλοίο - γεωτρύπανο «West Capella», που θα χρησιμοποιηθεί στις γεωτρητικές εργασίες, βρίσκεται ήδη από σήμερα και ώρα 1:30 π.μ., στο σημείο της γεώτρησης, όπου, αφού σταθεροποιηθεί, θα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους και δοκιμές του εξοπλισμού του και θα εφοδιαστεί με τα αναγκαία υλικά, όργανα και μηχανήματα. Η γεώτρηση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 75 περίπου ημερών, με μέγιστο γεωτρητικό βάθος τα 4.250 μέτρα περίπου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και βάθος νερού στη θέση της γεώτρησης τα 1.698 μέτρα.

Μετά από 11 χρόνια τα κέρδη από το φυσικό αέριο

Το δοκιμαστικό μέρος της γεώτρησης που αφορά τον εξοπλισμό στο τεμάχιο 11 άρχισε, ενώ η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 16 Ιουλίου, εξέλιξη που προκαλεί χαμόγελα ικανοποίησης στη Λευκωσία η οποία ωστόσο επιλέγει να κρατεί χαμηλούς τόνους για το θέμα.

Την ίδια ώρα το εμπορικό κομμάτι των ενεργειακών σχεδιασμών αναμένεται να επηρεαστεί από την εικόνα που υπάρχει στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου, η οποία διαμορφώνεται από τρεις συγκυρίες:

  • Η απόφαση του Κατάρ να αυξήσει την παραγωγή υγροποιημένου ΦΑ (LNG) κατά 30%
  • Οι νέες άδειες LNG και πωλήσεις άνθρακα από τις ΗΠΑ
  • Αύξηση ΑΠΕ στην Ευρώπη

Αυτό συνεπάγεται με αφθονία ενεργειακών πόρων η οποία σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές, αναμένεται να δυσκολέψει την υπογραφή συμβολαίων πώλησης και ενδεχομένως να μετατοπίσει για μετά το 2028 τα οφέλη για τα κρατικά ταμεία.

Απαγορευμένη η περιοχή της γεώτρησης

Στο μεταξύ, οι τουρκικές απειλές για την γεώτρηση παραμένουν σε λεκτικό επίπεδο καθώς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι στην περιοχή και σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων δεν καταγράφεται κίνηση πλωτών μέσων, αν και υπήρξαν αναφορές για τουρκικά πτητικά μέσα τα οποία πέρασαν πάνω από το West Capella χωρίς ωστόσο να παρενοχλήσουν το γεωτρύπανο.

Σημειώνεται ότι ο χώρος της γεώτρησης αποτελεί ήδη απαγορευμένη περιοχή για κάθε είδους δραστηριότητα, σε θάλασσα και αέρα. Με βάση τις προεργασίες που έχουν γίνει, έχουν στηθεί δυο ζώνες. Μια σε απόσταση πεντακοσίων μέτρων, περιοχή ευθύνης της κοινοπραξίας και με στάτους παρόμοιο με αυτό που ισχύει σε έδαφος της Δημοκρατίας. Η δεύτερη ζώνη που είχε στηθεί με την έκδοση της σχετικής NAVTEX, είναι περιοχή επιτήρησης. Εκτείνεται σε περίμετρο εννέα ναυτικών μιλίων, στην οποία απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα σε θάλασσα και αέρα με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) να εκτρέπει πλοία και πτητικά μέσα που κινούνται πλησίον της περιμέτρου. Το ΚΣΕΔ έχει θέσει σε ισχύ τις σχετικές NOTAM και NAVTEXμε τις οποίες δεσμεύεται η περιοχή στην οποία θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση από το West Capella από τις 10 Ιουλίου 2017 μέχρι 15 Οκτωβρίου του 2017.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Κλείνουν 15 καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου

«Αυτη η εξαγγελια σημαινει περιπου 400 απολυσεις . Για ποιους κτυπα η καμπανα; ...και να μην ξεχνουμε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  21:51

Κλείνουν 15 καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου

«Αυτη η εξαγγελια σημαινει περιπου 400 απολυσεις . Για ποιους κτυπα η καμπανα; ...και να μην ξεχνουμε ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  21:51

Εγκρίθηκαν τα Συμβούλια των Ημικρατικών

«Στα πιάτα κτυπά πολύ άσχημα το καρίκευμα του συναγερμισμού και του νεποτισμού, και δυσκολεύεσαι να το ...»
Ai Em  |  08:46

Σοφία Νικολάτου: Δεν πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στην Τρ.Κύπρου

«Οι νικολατου και οι δικηγοροι τους να αφησουν τις δικηγοριστικες εξυπναδες διοτι ναι μεν δεν υπογραψεν ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:12

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X