ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μετά τις αντιδράσεις, θέτει όρους για Σπανό το ΑΚΕΛ

Αναβάλλεται η συζήτηση στη βάση, μέχρι και την υπογραφή πολιτικού πλαισίου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η απόφαση του ΑΚΕΛ να προχωρήσει χωρίς εκ των προτέρων δημιουργία κοινής διακήρυξης με τον Μάικ Σπανό, μάλλον έπληξε το κόμμα, καθώς οι δηλώσεις του εν δυνάμει υποψηφίου, περί λιγότερου κράτους, περί εκμάθησης του κυπριακού αλλά και περί «κακοηθών κυττάρων αναφερόμενος στα πολιτικά κόμματα, πυροδότησαν σωρεία αντιδράσεων στη βάση του κόμματος.

Αποτέλεσμα αυτού, η ηγεσία να μελετά θορυβημένη και προβληματισμένη πλέον τα επόμενα βήματα, ένα τυχόν εναλλακτικό πλάνο, αλλά κυρίως τρόπους διαχείρισης της κρίσης που προκλήθηκε. Ήδη το Πολιτικό Γραφείο που συγκλήθηκε εκτάκτως το απόγευμα της Δευτέρας, αποφάσισε όπως αναβληθούν οι κομματικές ομάδες βάσεις που είχαν προγραμματιστεί γι’ αυτή τη βδομάδα, με στόχο τη συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές, μέχρις ότου συσταθεί ένα πολιτικό έγγραφο, μεταξύ των δύο μερών, το οποίο και θα καταγράφει τις συγκλίνουσες αρχές και θέσεις. Το αν θα βρεθεί τελικώς κοινό έδαφος μεταξύ ΑΚΕΛ και Μάικ Σπανού είναι ένα ζήτημα που παραμένει ανοικτό. Το σίγουρο είναι πως ο αρραβώνας, δεν έχει ξεκινήσει και με τις καλύτερες προδιαγραφές.

Χωρίς έγγραφο

Ήδη στο ΑΚΕΛ, αρκετά είναι τα στελέχη που εκφράζουν ανησυχίες για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Το κύριο ζήτημα το οποίο φάνηκε να είναι από την αρχή η αιτία του κακού, ήταν η απουσία πολιτικού εγγράφου. Όπως κατέγραψε η «Κ», το ΑΚΕΛ μπορεί και στο παρελθόν να προχωρούσε με υπερκομματικούς που ξέφευγαν από το πλαίσιο της αριστερής φιλοσοφίας, ωστόσο ήταν η πρώτη φορά που προχώρησαν σε συμφωνία, χωρίς την συγγραφή ενός κοινού πολιτικού εγγράφου.

Το πρόβλημα, φάνηκε άλλωστε, καθώς ενώ ο Άντρος Κυπριανού μιλώντας στην «Κ» για τις συγκλίσεις ΑΚΕΛ-Σπανού, επεσήμανε το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Σπανός στην πρώτη του συνέντευξη έκανε λόγο για λιγότερο κράτος. Μία εκ διαμέτρου αντίθετη θέση που πυροδότησε συζητήσεις αλλά και αντιδράσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί άλλωστε πως η απουσία ενός κοινού πολιτικού εγγράφου που να παρουσιάζονται οι θέσεις του κ. Σπανού ήταν και ο λόγος που πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής διαφώνησαν με την άνευ όρων στήριξη στον Μάικ Σπανό και ζήτησαν πρώτα σύγκλιση κοινής διακήρυξης.

Αντιδράσεις από βαθύ ΑΚΕΛ

Ήδη η ηγεσία θα προχωρήσει σε σύναψη πολιτικού εγγράφου με τον Μάικ Σπανό φιλοδοξώντας να ολοκληρωθεί εντός της βδομάδας για να ξεκινήσουν οι κομματικές ομάδες βάσης. Το ζήτημα είναι κατά πόσο μπορεί βρεθεί κοινή γραμμή πλέον. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως μία σειρά πρωτοκλασάτων στελεχών φαίνεται να διαφωνεί.

Πρώτα και κύρια, ο Δημήτρης Χριστόφιας και η οικογένειά του, με τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες να πείσει τον Κίκη Καζαμία να κατέλθει ως υποψήφιος. Ζήτημα για την υποψηφιότητα Μάικ Σπανού, φέρεται να έχει και ο τέως δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου ο οποίος διακριτικά μεν, προσπάθησε να διαχωρίσει τη θέση του εξηγώντας πως ο ίδιος είχε προτείνει τους Κίκη Καζαμία και Τάκη Χατζηγεωργίου για τις εκλογές του 2018. Όπως επισημαίνουν οι καλά γνωρίζοντες, στο ενδεχόμενο που συμφωνούσε με μία υποψηφιότητα Σπανού, δεν θα κατέφευγε σε τέτοια δήλωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση