ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ακιντζί: Όραμά μας να γίνουμε ίσος εταίρος σε μια ενωμένη Κύπρο

Ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας αναφέρεται στις εξελίξεις για το Κυπριακό με αφορμή την εισβολή

Είναι ξεκάθαρο το όραμά μας να γίνουμε ένας από τους ίσους εταίρους που με την λύση θα ενώσουμε μαζί την Κύπρο, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι είναι έτοιμοι να μετατραπούν σε μία από τις δύο ίσες συνιστώσες πολιτείες.

Στα πλαίσια της ομιλίας του για την επέτειο της αυριανής ημέρας, αναφέρεται στα όσα έλαβαν χώρα στις 15 Ιουλίου 1974 και επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα. Ισχυρίζεται ότι τότε η Τουρκία και η τ/κ πλευρά δεν είχαν την πολυτέλεια να τηρήσουν σιωπηλή στάση απέναντι στις εξελίξεις. Τονίζει ότι η Τουρκία υποχρεώθηκε να επέμβει στα εσωτερικά δρώμενα της Κύπρου έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την δημιουργία μιας νέας δομής, ενός νέου συνεταιρισμού ο οποίος θα στηριζόταν στην συνεργασία δυο ιδρυτικών κρατών.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι μόνο η τ/κ πλευρά και όχι η ε/κ πλευρά ή η Ελλάδα, άνοιξε τον δρόμο για να ξεκινήσει η συζήτηση γύρω από τις εγγυήσεις και την ασφάλεια.

Στο Κραν Μοντάνα, η Τουρκία και η τ/κ πλευρά προσέγγισαν την διαδικασία λύσης με εποικοδομητικό τρόπο και αυτή η στάση καταγράφηκε από τον διεθνή παράγοντα και τον ΟΗΕ. Παρά την θέληση της τ/κ πλευράς, στο Κραν Μοντάνα δεν σημειώθηκε επιτυχία. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί για αυτή την εξέλιξη ευθύνη δεν φέρει η τ/κ πλευρά.

Στη συνέχεια,χαρακτηρίζει την ύπαρξη ισότητας, ασφάλειας και ελευθερίας στις δυο κοινότητες, βασικά συστατικά της λύσης. Με τον όρο ασφάλεια αναφέρεται σε μια αρχή, η οποία δεν θα αποτελεί απειλή για μια από τις δυο πλευρές.

«Φυσικά δεν μπορούσαμε να υιοθετήσουμε την αρχή μηδέν στρατός μηδέν εγγυήσεις», αναφέρει. Υπενθυμίζει την εμπειρία των τ/κ από τα όσα συνέβησαν το 1963. Εφόσον η συμφωνία που θα εξασφαλιζόταν θα ήταν βιώσιμη στο βάθος του χρόνου, τότε θα ακολουθούσε η μείωση των στρατευμάτων.

Όσον αφορά το πεδίο της πολιτικής ισότητας ασκεί κριτική στην ε/κ πλευρά τονίζοντας ότι δεν επιδίωξε συμβιβαστικές λύσεις για την εκ περιτροπής προεδρία και την αποτελεσματική συμμετοχή των τ/κ στην ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, στο Κραν Μοντάνα η λύση δεν ήταν εφικτή, παρά το γεγονός ότι η τ/κ πλευρά και η Άγκυρα πραγματοποίησαν ανοίγματα στα πεδία του εδαφικού και των εγγυήσεων, εξαιτίας της στάσης που τήρησε η ε/κ πλευρά. «Η ε/κ πλευρά επιλέγει να εστιάσει σε κάποια σημεία του Σχεδίου Ανάν, αγνοώντας στοιχεία του σχεδίου, τα οποία δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της», προσθέτει.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι σε περίπτωση που οι πλευρές κατόρθωναν να έρθουν σε συμφωνία σε 8 με 10 θέματα, θα ήταν δυνατόν να εξασφαλιστεί ένα θετικό αποτέλεσμα.

Αναφερόμενος στο περιουσιακό, ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι έγινε αποδεκτή η αρχή ότι στις περιουσίες που θα επιστρεφόταν στους ιδιοκτήτες τους, ο κάτοχος της περιουσίας θα είχε προτεραιότητα για επιστροφή ενώ στις περιουσίες που θα παρέμεναν υπό τ/κ διοίκηση δεν θα παραβλεπόντουσαν τα δικαιώματα του χρήστη.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι η ε/κ πλευρά σε αυτό το πεδίο έφερε στο προσκήνιο προτάσεις που έθεταν σε κίνδυνο την οικονομία και τις κοινωνικές ισορροπίες στον βορρά του νησιού. Η ε/κ πλευρά δεν θέλησε να δει ότι η αποδοχή αυτών των όρων θα άνοιγε τον δρόμο για την ενίσχυση των ποσοστών του «όχι» στην τ/κ κοινότητα σε περίπτωση δημοψηφίσματος.

Την ίδια ώρα, στο ζήτημα των ελευθεριών των Τούρκων πολιτών, η ε/κ πλευρά επέλεξε τον δρόμο της προβοκάτσιας και της παραπληροφόρησης. Με ηθελημένο τρόπο διαδόθηκε η φήμη ότι 80 εκ. Τούρκοι πολίτες θα είχαν το δικαίωμα να εγκατασταθούν στην Κύπρο. Ο κ. Ακιντζί αναφέρει ότι από το 1974 μέχρι σήμερα στην Κύπρο έχουν εγκατασταθεί περίπου 30.000 Έλληνες πολίτες. Κατά την άποψη του, με μικρές τροποποιήσεις νόμων, θα μπορούσαν να ισχύσουν παρόμοια κριτήρια για τους πολίτες της Τουρκίας. Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. είχαν ξεκαθαρίσει ότι αυτό το εγχείρημα δεν θα αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα.

Στην συνέχεια, σχετικά με τις «φοβίες» της ε/κ πλευράς, τον στόχο της απελευθέρωσης της Κύπρου από την Τουρκία και τον φόβο περί εξύψωσης του status της τ/κ πλευράς, συμπεραίνει ότι δεν σημειώθηκε πρόοδος στο ζήτημα της ένωσης των δικτύων της κινητής τηλεφωνίας και του ηλεκτρισμού.

«Στο στάδιο που φτάσαμε έγινε αντιληπτό ότι η ε/κ πλευρά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε ότι αφορά τον καταμερισμό της διοίκησης στην βάση της αρχής της πολιτικής ισότητας», αναφέρει ο κ. Ακιντζί. Στην συνέχεια τονίζει το εξής: «Δεν είναι δίκαιο να παραμένει ο τ/κ λαός σε καθεστώς απομονώσεων επειδή η ε/κ πλευρά δεν παρουσιάζει θέληση για λύση. Εφόσον η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί λύση δεν πρόκειται να αναμένουμε την αλλαγή της άποψης τους».

Τέλος, σε ότι αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, επισημαίνει την σημασία της ανασυγκρότησης της «ΤΔΒΚ». Επίσης, αναφέρεται στην ειρηνική συμβίωση των δυο κοινοτήτων. Ακόμη προειδοποιεί ότι σε περίπτωση διαιώνισης του αδιεξόδου στο Κυπριακού η διχοτόμηση του νησιού θα λάβει διαστάσεις.

Την επόμενη περίοδο η τ/κ πλευρά θα συζητήσει τις εξελίξεις με ψύχραιμο τρόπο με την Τουρκία. Οι αρχές της ισότητας, ελευθερίας και ασφάλειας θα συνεχίσουν να αποτελούν τον μπούσουλα της τ/κ ηγεσίας υπό

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση