ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:48
 

Μίτσιελ: Επιθυμία για επανέναρξη των συνομιλιών

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ΚΔ στο δικαίωμα της να αναπτύσσει τους φυσικούς της πόρους στην ΑΟΖ.

Newsroom K

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιο για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις κ. Γουές Μίτσιελ.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Μίτσιελ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είχα μια πολύ θερμή και εγκάρδια συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και ήταν σημαντικό για μένα σε ένα από τα πρώτα μου ταξίδια υπό αυτή μου την ιδιότητα να έρθω στην Κύπρο. Επανέλαβα στον Πρόεδρο την εκτίμηση μας για αυτή τη στρατηγική συνεργασία που έχουμε με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επίσης επανέλαβα την επιθυμία μας να δούμε την επανέναρξη συνομιλιών και (επανέλαβα) τη στήριξη μας για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Επανέλαβα ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία στο δικαίωμα της να αναπτύσσει τους φυσικούς της πόρους περιλαμβανομένων (των φυσικών πόρων) στην ΑΟΖ.

Θα έχω συζητήσεις κατά την εδώ παραμονή μου και με τις δύο κοινότητες, αργότερα σήμερα θα μιλήσω με τον κ. Ακκιντζί και χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι εδώ. Είμαστε πολύ υποστηρικτικοί προς την Κυπριακή Δημοκρατία, εκτιμούμε τη μακρόχρονη φιλία και προσβλέπω στο να ξανάρθω».

Άμεση επιστροφή στις συνομιλίες το μήνυμα Αναστασιάδη

Το μήνυμα ότι η Λευκωσία επιθυμεί άμεσα την επανέναρξη των συνομιλιών μετέφερε προς τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών Γουες Μίτσελ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, κατά τη σημερινή συνάντηση στο Προεδρικό έγινε πλήρης συζήτηση για το Κυπριακό, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εξηγεί στον Αμερικανό αξιωματούχο τους λόγους που οδήγησαν σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα. Ο Πρόεδρος επανέλαβε τα όσα έχει μεταφέρει στον ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά και δημόσια για την επανέναρξη των συνομιλιών και είπε ότι αναμένει την ανταπόκριση της άλλης πλευράς.

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, μεταφέρθηκαν στον κ. Μίτσελ οι ενέργειες της Λευκωσίας για τη δημιουργία Ταμείου Υδρογονανθράκων ενώ του υποδείχθηκε και το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, θέση που εκφράστηκε πρόσφατα και από την Πρέσβειρα των ΗΠΑ.

Από αμερικανικής πλευράς εκφράστηκε η διαβεβαίωση ότι θα είναι παρόντες, καθώς η Κύπρος αποτελεί μέρος της περιφερειακής εξίσωσης στα ενεργειακά και έχει ρόλο να διαδραματίσει. Εξάλλου, ο κ. Μίτσελ είχε την ευκαιρία να συζητήσει εκτεταμένα το θέμα με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα το πρωί.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση στο Προεδρικό αφορούσαν την Eιρηνευτική Δύναμη, την απόρριψη από τουρκικής πλευράς του απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς και τη στάση της Τουρκίας και του Προέδρου Ερντογάν για σειρά ζητημάτων, με τους Αμερικανούς να μην κρύβουν τον προβληματισμό τους.

Η Λευκωσία εμφανίζεται ικανοποιημένη από τις συζητήσεις με τον κ. Μίτσελ, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του στα κατεχόμενα με τον Τ/κ ηγέτη, ενώ το απόγευμα θα δει και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη. Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να τεθούν διμερή ζητήματα, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών θα αναφερθεί και στις επαφές του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, την Πέμπτη στη Ρώμη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Γ. Εισαγγελέας: Καμιά σχέση με συγκεκριμένη πώληση τεμαχίου στον Πωμό

«Κάτι μου λέει ότι δεν είναι τυχαία που άρχισε η υπόσκαψη του Γ.Ε. Μετά από διαφωνίες του με κάποιες ...»
CGA  |  09:36

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση