ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:45
 

Μνημόνιο για θέματα διασποράς υπέγραψαν Κύπρος-Ρουμανία

Yπέγραψαν ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, και η Υπουργός Διασποράς της Ρουμανίας, Natalia-Elena Intotero

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κύπρος και Ρουμανία υπέγραψαν σήμερα στο Βουκουρέστι Μνημόνιο Συναντίληψης για θέματα διασποράς. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, και η Υπουργός Διασποράς της Ρουμανίας, Natalia-Elena Intotero.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Φωτίου ανέφερε πως η υπογραφή του Μνημονίου ενδυναμώνει τις ήδη καλές σχέσεις Κύπρου – Ρουμανίας. Σημείωσε ακόμη πως η Ρουμανία, η οποία θα ασκεί την Προεδρία της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 προωθεί τη συζήτηση για πρώτη φορά θεμάτων διασποράς σε επίπεδο ΕΕ. Είπε επίσης πως το Βουκουρέστι αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο μιας τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Ρουμανία.

«Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η ίδια η ΕΕ μέσω της Προεδρίας της Ρουμανίας θα ασχοληθεί με θέματα διασποράς είναι μια σημαντική εξέλιξη. Για πρώτη φορά τα θέματα της διασποράς τίθενται σε επίπεδο ΕΕ», είπε ο κ. Φωτίου, επισημαίνοντας πως τον Μάρτη θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι σύνοδος των αρμοδίων για θέματα διασποράς των χωρών μελών της ΕΕ, στην οποία θα προσκληθούν και χώρες εκτός ΕΕ, όπως το Ισραήλ .

Ο κ. Φωτίου ανέφερε πως σήμερα ζουν στην Κύπρο γύρω στους 30 χιλιάδες Ρουμάνους και πως η Υπουργός Διασποράς της Ρουμανίας προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε μια πολιτιστική εκδήλωση με τη συμμετοχή της ρουμανικής κοινότητας, που θα πραγματοποιηθεί στον Αγρό.

Υπογράμμισε πως στόχος είναι να έλθουν κοντά οι παροικίες των δύο χωρών στο εξωτερικό και πως θα ενθαρρύνουν τη διοργάνωση μιας κοινής εκδήλωσης σε μια από τις χώρες όπου υπάρχει δυναμική παρουσία της ρουμανικής διασποράς, όπως στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βρετανία. Σημείωσε ακόμη πως η διασπορά της Ρουμανίας αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 8 – 9 εκατομμύρια.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Βουκουρέστι, ο Επίτροπος Προεδρίας, έγινε δεκτός από την σύμβουλο του Προέδρου της Ρουμανίας για θέματα Διασποράς, Sandra Pralong, με την οποία συζήτησαν μία σειρά διμερών θεμάτων όσον αφορά τη διασπορά.

Ο κ. Φωτίου ενημέρωσε την κ. Pralong για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Από την πλευρά της, η κ. Pralong επανέλαβε τις σταθερές θέσεις αρχών της Ρουμανίας στο Κυπριακό και τη στήριξη της χώρας της στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πρόσθετα, ο κ. Φωτίου επεσήμανε ότι οι Ρουμάνοι στην Κύπρο αποτελούν ακόμη μία επιβεβαίωση των στενών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Επίτροπος Προεδρίας είχε επίσης συνάντηση με μέλη της κυπριακής κοινότητας στη Ρουμανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Η τοποθέτηση του OCCRP για τα περί λιβέλλου

«Γιατί δεν κινούνται νομικά εναντίον της OCCRP αφού νοιώθουν ότι διαβάλλονται παρά μόνο φωνασκούν και ...»
leo  |  14:06

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε όσους βοηθήσουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο

«Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα κάνουν οι Αμερικανοί αν το πλοίο ελλιμενιστεί στην Τουρκία. Άραγε ...»
Σοφούλης  |  11:55

Πάει για κατάθεση στην αστυνομία ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Δίωξη κατά των 38 αυτόκλητων υπερασπιστών του σεβασμιότατου Μόρφου, θα πρέπει να εξασκήσει η Εισαγγελία ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:56

Μαχαλεπί και πρόβα τζενεράλε

«Τζαι τι θα γίνει με τους πύργους αν λυθεί το Κυπριακό τζαι τα διαβατήρια θα είναι πουμισιάρικα με τους ...»
Άσχετος  |  19:42

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X