ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μόλερ: Μέρος της λύσης του Κυπριακού η αποχώρηση των εγγυητριών δυνάμεων

«Υπάρχουν διαχειρίσιμες και λογικές λύσεις για το πρόβλημα...μιλάμε για ένα νησί περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων»

ΑΜΠΕ

Η αποχώρηση των εγγυητριών δυνάμεων είναι μέρος της λύσης του Κυπριακού, καθότι οι λόγοι που έγιναν εγγυήτριες δυνάμεις δεν θα υφίστανται πλέον, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του γραφείου του ΟΗΕ στη Γενεύη, Μάικλ Μόλερ, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ που μεταδόθηκε χθες, προσθέτοντας πως η τελευταία δέσμη διαπραγματεύσεων αποτελεί «καλή βάση» για τη συνέχιση των συνομιλιών.

«Υπάρχουν διαχειρίσιμες και λογικές λύσεις για το πρόβλημα. Μιλάμε για ένα νησί περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων. Δεν πρόκειται για πυρηνική φυσική», δήλωσε ο κ. Μόλερ ο οποίος διατέλεσε ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο από το 2006 έως το 2008.

Ερωτηθείς αν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα επαναληφθούν και ποια μαθήματα μπορούμε να αντληθούν από το παρελθόν, ο Δανός διπλωμάτης είπε πως η τελευταία δέσμη διαπραγματεύσεων προχώρησε περισσότερο και έφερε τις δύο πλευρές πολύ πιο κοντά απ΄ ό,τι στο παρελθόν.

«Υπάρχει λοιπόν μια αρκετά καλή βάση για να προχωρήσουν ξανά μπροστά. Νομίζω ότι υπήρξε πάλι μια χαμένη ευκαιρία. Οι δύο πλευρές πρέπει να χτίσουν πάνω σε αυτό. Θα ήταν καλό να κάνουμε έναν απολογισμό για να δούμε πού βρισκόμαστε σήμερα στον κόσμο», πρόσθεσε.

«Πρώτα απ΄ όλα, κοιτάξτε γύρω σας στην περιοχή και δείτε τα αποτελέσματα που μπορούν να έχουν οι χαμένες ευκαιρίες. Από αυτό μπορούμε να διδαχθούμε μερικά μαθήματα. Ιδιαίτερα σε ένα νησί που, όπως και να το δεις, ζει ειρηνικά», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης σε μελέτες που έγιναν στο παρελθόν, οι οποίες δείχνουν πολύ καθαρά ότι τα οικονομικά οφέλη της επανένωσης θα είναι τεράστια για το νησί και την περιοχή.

«Ιδιαίτερα σε ένα νησί που το επίπεδο μόρφωσης των κατοίκων του είναι υψηλό, έχει εξαιρετικά καλά αναπτυγμένες υποδομές, μια σημαντική γεωγραφική θέση και μπορεί να γίνει κάτι σαν κέντρο υπηρεσιών της νότιας Μεσογείου. Υπάρχουν τόσα πολλά πλεονεκτήματα για την Κύπρο, που εξακολουθεί να είναι ένα μυστήριο γιατί παραμένει το πρόβλημα και δεν έχει επιλυθεί», τόνισε.

Σε ερώτηση αν στον 21ο αιώνα μπορούμε να μιλήσουμε για εγγυήτριες δυνάμεις ενός ανεξάρτητου κράτους του ΟΗΕ και της ΕΕ, με ξένα στρατεύματα, ο κ. Μόλερ σημείωσε πως ολόκληρη η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, καθώς όπως είπε, το κοινοτικό κεκτημένο έχει ανασταλεί στο βορρά μέχρι να γίνει η ενοποίηση.

«Ας βάλουμε λοιπόν εμπρός την ενοποίηση. Δεν μιλώ για άλλες δυνάμεις. Μιλώ για τους ίδιους τους Κύπριους. Και νομίζω ότι πρακτικά όλοι θα τους στηρίξουν αν αποφασίσουν τελικά να το πράξουν. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και πολύ καιρό», τόνισε.

Ερωτηθείς τέλος, αν η λύση πρέπει να περιλαμβάνει τις εγγυήτριες δυνάμεις, ο κ. Μόλερ απάντησε λέγοντας ασφαλώς, αφού «έτσι προβλέπεται από το δίκαιο».

«Ωστόσο, μέρος της λύσης είναι επίσης ότι όταν η λύση επιτευχθεί και υπογραφεί, οι εγγυήτριες δυνάμεις αποχωρούν επειδή οι λόγοι για τους οποίους έγιναν εγγυήτριες δυνάμεις δεν υφίστανται πλέον», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X