ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μονόδρομος η συνεργασία για ΑΟΖ, λέει η Άγκυρα

Η σημασία της συνεργασίας αποδίδεται στα όσα μετέδωσε ο τουρκικός Τύπου ότι διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Την άποψη ότι αργά ή γρήγορα οι εμπλεκόμενες πλευρές στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ θα κατανοήσουν τη σημασία της συνεργασίας, εξέφρασαν στην «Κ» πηγές από το τουρκικό Προεδρικό. Παράλληλα θεωρούν επίσης πως η ειρηνική επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στη Δύση δια μέσου της Κύπρου και της Τουρκίας αποτελεί μονόδρομο για όλες τις χώρες της περιοχής.

Τη σημασία της συνεργασίας, η τουρκική κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την αποδίδει στα όσα μετέδωσε ο τουρκικός Τύπος σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πληροφορίες περί παρενόχλησης του Μπαρμπαρός από την ελληνική φρεγάτα.

Τουρκικές πηγές υπενθυμίζουν ότι στο παρελθόν ανά τακτά χρονικά διαστήματα η τουρκοκυπριακή κοινότητα κάλεσε την ε/κ πλευρά σε διάλογο για το ζήτημα της ΑΟΖ. Δικοινοτική επιτροπή με ad hoc χαρακτήρα θα μπορούσε να προλάβει τη σημερινή κορύφωση της έντασης στα ανοιχτά της Κύπρου, αναφέρουν πληροφορίες, ενώ προσθέτουν πως στην επιτροπή θα είχαν αποτελεσματική εκπροσώπηση οι τ/κ και για πρώτη φορά, οι Κύπριοι, θα είχαν την δυνατότητα να ενώσουν τις δυνάμεις τους για ένα σημαντικό εγχείρημα, όπως αυτό της μεταφοράς του φυσικού αερίου στις δυτικές αγορές.

«Εχθρικά» χαρακτηρίζονται εκ μέρους της τουρκικής πλευράς τα πρόσφατα βήματα της Λευκωσίας και της Αθήνας στο ζήτημα της ενέργειας μετά και την πραγματοποίηση της τριμερής συνόδου στην Κρήτη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πηγές από το τουρκικό προεδρικό τονίζουν με έμφαση ότι στο διεθνές σκηνικό το ζήτημα της ΑΟΖ είναι ένα «ευαίσθητο πεδίο-πρόβλημα», το οποίο μπορεί να διευθετηθεί μονάχα με διάλογο και διακρατικές συμφωνίες.

Η νέα επικοινωνιακή στρατηγική

Παράλληλα με το κάλεσμα για συνεργασία, η τουρκική πλευρά, δια μέσου του φιλοκυβερνητικού τύπου επιστρατεύει μια νέα επικοινωνιακή στρατηγική για το ζήτημα της ΑΟΖ. Από χθες το απόγευμα, τα τουρκικά μέσα επιστρατεύουν μιλιταριστική και αυστηρή γραμμή σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά και την κατάσταση που επικρατεί στα ανοιχτά της Κύπρου. Σε αντίθεση με τα ελληνικά και κυπριακά μέσα, τα τουρκικά μέσα κάνουν λόγο για ένα σοβαρό επεισόδιο στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο έφερε αντιμέτωπο το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με τον τουρκικό στρατό.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο τουρκικός τύπος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την στάση που τηρεί η Αθήνα σε διάφορα πεδία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Λ.χ. η Καράρ εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για το ενδεχόμενο της απελευθέρωσης του Σάββα Ξηρού. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις που στρέφονται κατά της Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Ακιντζί: Αποκεντρωμένη ομοσπονδία με αποτελεσματική συμμετοχή Τ/κ

«Ευτυχως που οι διεθνεις συγκυριες δεν ευνοουν τους τουρκαλλαδες, οποτε οι απειλες και εξυπνοβλακιες ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:53

Ο Πρόεδρος δεν είναι το πρόβλημά μας

«Πολύ καλό το άρθρο σας αλλά εγώ θα άλλαζα τον τίτλο σε «Ο Πρόεδρος δεν είναι το ΜΟΝΟ πρόβλημά μας». ...»
Yiannos  |  07:41

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Γιάννο, τον τύπο τον διαβάζω εδώ και καιρό. Είναι φανατικά οπαδός της άρνησης και του αντιακελισμού, ...»
ΧΧΧ  |  10:21

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Και αφού έχει την μαγική και εύκολη συνταγή ο Άντρος και αφού θεωρεί ότι έχει έρισμα στους Τουρκοκύπριους, ...»
Γιώργος  |  10:07

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση