ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μοντέλο «ΤΔΒΚ» με πρότυπο Ταϊβάν προτείνει ο Ατούν

Η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθεί από τις εγγυήσεις

Ο «Υπουργός Ενέργειας και Οικονομίας», Σουνάτ Ατούν, στέλνει σημαντικά μηνύματα που αφορούν το Κυπριακό, την ΑΟΖ και την Υπόθεση Γκιουλέν, μιλώντας στα πλαίσια μιας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

«Το να ζητάς την απόσυρση του τουρκικού στρατού σημαίνει την παράδοση εκείνων των περιοχών. Αυτό το θέμα δεν αφορά μονάχα την ασφάλεια των κατοίκων του νησιού, πρόκειται για ένα θέμα που σχετίζεται με την ασφάλεια και την υπεράσπιση των νότιων συνόρων της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Ατούν. «Οι εγγυήσεις ανήκουν στο τουρκικό έθνος. Εμείς δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουμε παραχωρήσεις στο ζήτημα των εγγυήσεων της μητέρας πατρίδας. Η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να παραιτηθεί από τις εγγυήσεις. Ο κ. Πρόεδρος μας, ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν έχει ήδη δηλώσει ότι «δεν πρόκειται να αποσύρουμε ούτε έναν Τούρκο στρατιώτη, η Τουρκία δεν παραιτείται από τις εγγυήσεις και δεν πραγματοποιούμε παραχωρήσεις στο εδαφικό». Αυτές οι δηλώσεις σημαίνουν ότι από τώρα και στο εξής το Κυπριακό θα πρέπει να συζητηθεί με διαφορετικές παραμέτρους, όχι με τις υφιστάμενες. Από αυτό το σημείο και μετά πρέπει είτε να τραβήξουμε τον δρόμο της αναγνώρισης ή να συζητήσουμε ένα νέο σύστημα και μοντέλο».

Νερό και τουρκική πλατφόρμα
Ο κ. Ατούν αναφέρεται στην σημασία του νερού, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο ίδιος επαναλαμβάνει την γνωστή θέση της τ/κ πλευράς, ότι η ίδια είναι έτοιμη να μοιραστεί το τουρκικό νερό με το νότιο κομμάτι της Κύπρου. Επίσης, αναφέρει ότι το νερό θα μπορούσε να φτάσει μελλοντικά στο Ισραήλ και στην Ιορδανία.

Ο κ. Ατούν αναφέρεται και στο σχέδιο της μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στο νησί. Επίσης, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο ίδιος αναφέρει ότι στα τέλη του 2017 ή στις αρχές του 2018, η Τουρκία θα τοποθετήσει στην περιοχή μια πλατφόρμα. Σύμφωνα με τον κ. Ατούν, η Τουρκία παρέχει την μοναδική λύση για το πρόβλημα της μεταφοράς του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Δύση.

Σε περίπτωση που το πραξικόπημα είχε σημειώσει επιτυχία στην Τουρκία, σύμφωνα πάντα με τον «Υπουργό Ενέργειας και Οικονομίας», τα μέλη της Οργάνωσης Γκιουλέν θα επέβαλαν τα δικά τους σχέδια στην Κύπρο. «Παράλληλα με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία ξεκίνησαν με βιασύνη οι συνομιλίες στην Κύπρο. Στόχευαν στην ταυτόχρονη επίτευξη και των δυο στόχων. Από την μια θα άλλαζαν τον πρωταγωνιστή στην Τουρκία και από την άλλη θα επέβαλλαν στην Κύπρο το φόρματ που επιθυμούν, δημιουργώντας παράγοντες (συνθήκες) με τους οποίες οι Τ/κ θα υποχρεωνόντουσαν να αποχωρήσουν από την Κύπρο κατά τα επόμενα 20-30 χρόνια».

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Ατούν αναφέρεται και στην σημασία της στενής συνεργασίας της Τουρκίας με την Ρωσία επίσης και στο κουρδικό δημοψήφισμα.

Μοντέλο Ταϊβάν
Ο κ. Ατούν αναφέρεται και στο «Μοντέλο Ταϊβάν». «Παράλληλα με την αξιοποίηση των ενεργειακών και φυσικών πόρων πιστεύω ότι η ΤΔΒΚ θα ενταχθεί στο διεθνές σκηνικό με το δικό της ειδικό καθεστώς, το μοντέλο ΤΔΒΚ». Ο κ. Ατούν προσθέτει ότι τα τελευταία χρόνια, η «ΤΔΒΚ» έχει σημειώσει πρόοδο στο πεδίο της οικονομίας.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση