ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπαίνει σε προεκλογικό και το Προεδρικό

Υπουργοί και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντούν στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η εποχή που ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεχόταν όλα τα πυρά και απαντούσε μόνος του στις επικρίσεις των αντιπολιτευόμενων κομμάτων έχει παρέλθει όπως όλα δείχνουν. Το Προεδρικό, μετά και από τις έντονες επικρίσεις των τελευταίων ημερών τόσο από το ΑΚΕΛ όσο και από τον Ενδιάμεσο, εγκαταλείπει για λίγο τη θερινή του ραστώνη και μπαίνει δυναμικά στον προεκλογικό, απαντώντας σε όσα του καταλογίζει η αντιπολίτευση. Οι κινήσεις του υπουργικού σχήματος τις τελευταίες μέρες δείχνουν, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν θα τραβήξει το κουπί του προεκλογικού μόνος μαζί με την κυβερνητική παράταξη, αλλά ότι οι υπουργοί του θα παίξουν ένα καίριο ρόλο επιχειρώντας να αποδομήσουν αφενός τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και αφετέρου να προωθήσουν το κυβερνητικό έργο.

Ιωνάς και προαγωγές

Σφοδρή αντιπαράθεση ξεκίνησε το ΑΚΕΛ τη βδομάδα που άρχισε. Μετά τις επικρίσεις για τους χειρισμούς του προέδρου στο κυπριακό, έντονη ήταν η κριτική περί κομματικών προαγωγών στην Αστυνομία. «Η αναξιοκρατία και το ρουσφέτι συνεχίζουν να βασιλεύουν στην Αστυνομία. Οι πρόσφατες προαγωγές σε Ανώτερους Αστυνόμους έχουν, δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις αυτό το χαρακτηριστικό. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει την αρμοδιότητα για τις προαγωγές στο Αστυνομικό Σώμα. Αυτό το δικαίωμα πρέπει να ασκείται με αίσθηση καθήκοντος, με βάση κριτήρια και το κοινό αίσθημα αξιοκρατίας. Τα τελευταία χρόνια αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι προαγωγές έχουν αντικατασταθεί από τις κομματικές σκοπιμότητες των κυβερνώντων» ανέφερε χαρακτηριστικά το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης.

«Πως είναι δυνατόν για κάποια στελέχη να παραγνωρίζεται η αρχαιότητα και άλλα προσόντα στα οποία υπερτερούν και να θυματοποιούνται με μόνο κριτήριο ότι δεν είναι αρεστοί; Με κριτήρια μικροκομματικά και μικροπολιτικά;» διερωτήθηκε ο κ. Χριστοφίδης επισημαίνοντας πως το θέμα θα εγγραφεί για συζήτηση στη βουλή.

«Φαίνεται ότι ο βασικός λόγος που ο κ. Ιωνάς Νικολάου διατηρείται από τους κυβερνώντες στη θέση του, από την οποία έπρεπε να είχε παραιτηθεί εδώ και καιρό με βάση τα πολλά απαράδεκτα που σχετίζονται με το Υπουργείο του, είναι για να μπορούν να προωθούν τους μικροκομματικούς τους σχεδιασμούς» αναφέρει ο Χρίστος Χριστοφίδης.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν άφησε αναπάντητες τις επικρίσεις σημειώνοντας πως με βάση τα κριτήρια που καθορίζονται στο νόμο, την αξία, τα προσόντα και την αρχαιότητα, έγιναν οι προαγωγές στην Αστυνομία, αφήνοντας αιχμές για αναξιοκρατικές προαγωγές επί της προηγούμενης διακυβέρνησης. «Σε καμία περίπτωση, δεν ακολουθήσαμε τις πρακτικές που εφαρμόστηκαν στις προαγωγές που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια επί της διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ, οι οποίες πρακτικές ήταν ξένες με το Νόμο και αναξιοκρατικές, και ως τέτοιες έχουν αποδοκιμαστεί με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου» ανέφερε χαρακτηριστικά στην απαντητική του δήλωση ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Η κόντρα Παμπορίδη-ΔΗΚΟ

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε εμπίπτει και η πρόσφατη κόντρα του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη με τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τον εκπρόσωπο τύπου του ΔΗΚΟ Άθω Αντωνιάδη. Η αναφορά του Νικόλα Παπαδόπουλου ότι τα νοσοκομεία έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού και η έκκλησή του στην κυβέρνηση αντί να καθυβρίζει τους «πολιτικούς της αντιπάλους» να βελτιώσει την κατάσταση, ήταν αρκετή ώστε να πυροδοτήσει τις αντιδράσεις του Υπουργού Υγείας και να απαντήσει σε ανάλογο ύφος στον ΔΗΚΟϊκό Πρόεδρο. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε επεσήμανε τα εξής:

«Χαιρετίζω με ικανοποίηση την απόφαση του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου να ασχοληθεί με θέματα υγείας και μάλιστα να επισκεφθεί ένα από τα νοσοκομεία μας και να πληροφορηθεί για τα προβλήματα της καθημερινότητας των Κύπριων πολιτών». «Η κυβέρνηση Αναστασιάδη όσο κανένας άλλος στο παρελθόν, διαπιστώνοντας την ανάγκη της πλήρους μεταρρύθμισης του συστήματος που εισήγαγαν οι Βρετανοί προχώρησε αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος στην πλήρη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας και εισήγαγε την αυτονόμηση και το ΓεΣΥ παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πολλών να την αποτρέψουν» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Παρουσιάζοντας το έργο της κυβέρνησης Αναστασιάδη στον τομέα της υγείας, ο κ. Παμπορίδης προκάλεσε τον κ. Παπαδόπουλο να του πει έστω και μία περίπτωση που καθύβρισε οποιοδήποτε πολιτικό, σημειώνοντας πως αν δεν το κάνει μένει έκθετος. «Στην υγεία για μένα τουλάχιστον δεν υπάρχει χώρος για πολιτικούς αντιπάλους» επεσήμανε ο κ. Παμπορίδης προσθέτοντας πως αν όντως το ενδιαφέρον του κ. Παπαδόπουλου είναι ειλικρινές και δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της «όψιμης ευαισθητοποίησης του σε κοινωνικά θέματα ενόψει προεδρικών εκλογών» δεν θα βρει αντίπαλο αλλά σύμμαχο.

Τουιτερομαχία

Η τοποθέτηση του κ. Παμπορίδη δεν έμεινε ασχολίαστη από τον εκπρόσωπο τύπου του ΔΗΚΟ Άθω Αντωνιάδη ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε τα προβλήματα στον δημόσιο τομέα και κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει για τα χρονοδιαγράμματα. «Προφανώς ο κ. Παμπορίδης είναι ο μόνος Κύπριος ικανοποιημένος στον χώρο της δημόσιας υγείας. Δικαίωμά του να μιλά ως εκπρόσωπος της Πινδάρου» ανέφερε ο κ. Αντωνιάδης με τον κ. Παμπορίδη να του απαντά στο twitter ότι «ποτέ ούτε μία φορά δεν εξέφρασα ικανοποίηση για την κατάσταση στην Υγεία. Γι αυτό πολέμησα τα κατεστημένα για να την αλλάξω. Εσείς;» διερωτήθηκε ο Υπουργός Υγείας. Ο κ. Αντωνιάδης με τη σειρά του απάντησε πως το ΔΗΚΟ ψήφισε το ΓεΣΥ και κατέθεσε πρόταση για άμεση αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών. «Και δεν αποκαλέσαμε κανέναν Ιούδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ θυμίζοντας στον κ. Παμπορίδη παλαιότερους χαρακτηρισμούς του πριν από την ψήφιση του ΓεΣΥ.

Και ο Χριστοδουλίδης στην αντεπίθεση

Από την αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών με την αντιπολίτευση δεν έμεινε εκτός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Μετά από την έντονη επίθεση για τους χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη από ΑΚΕΛ και Ενδιάμεσο, ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για μικροκομματικές και προεκλογικές σκοπιμότητες πίσω από τις επικρίσεις των κομμάτων.

Στις επικρίσεις του ΔΗΚΟ περί επικίνδυνων παραχωρήσεων στο Κραν Μοντάνα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως «μέσα στο πλαίσιο εξυπηρέτησης προεκλογικών σκοπιμοτήτων, κάποιοι να διαστρεβλώνουν γεγονότα θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις στην κυπριακή κοινωνία». Επισημαίνοντας πως ο Πρόεδρος προχώρησε σε στοχευμένες ενέργειες για τα διαμειβόμενα στο Κραν Μοντάνα, διερωτήθηκε «σε ποιες ενέργειες σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο έχει προβεί ο κ. Παπαδόπουλος για να προβάλει την τουρκική αδιαλλαξία, όπως αυτή εκφράστηκε στο Κραν Μοντανά».

Ανάλογη ήταν και οι απάντησή του στις επικρίσεις που δέχτηκε από το μέλος του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ περί παλινωδιών του Προέδρου και την αποτυχία, ΟΗΕ και Ε.Ε να υπογραμμίσουν την τουρκική αδιαλλαξία.

«Είναι άξιο αναφοράς ότι κάποια πολιτικά κόμματα, ακόμη και μετά τις δημόσιες παραδοχές από τουρκικής πλευράς για τις θέσεις που εξέφρασαν στον Κραν Μοντανά στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και που οδήγησαν σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις, συνεχίζουν να επιχειρούν να αποδώσουν ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης για να επισημάνει πως «σε αντίθεση με κάποιους άλλους, δεν περιορίζεται σε δηλώσεις περί επιθυμίας επανέναρξης των συνομιλιών, αλλά προβαίνει σε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες, δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έτυχαν ανταπόκρισης από τουρκικής πλευράς».

Εμπλοκή Προεδρικού στις εκλογές

Η αντεπίθεση του κυβερνητικού σχήματος τις τελευταίες ημέρες δεν είναι πάντως καθόλου τυχαία. Πολιτικές πηγές επισημαίνουν πως σκοπός του Προέδρου Αναστασιάδη, είναι να εμπλέξει όσο το δυνατόν περισσότερο το υπουργικό του σχήμα στον προεκλογικό και αυτό αναμένεται να κορυφωθεί από την εξαγγελία του και μετά. Στόχος όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, είναι να μπορέσει το υπουργικό σχήμα να προωθήσει όσο το δυνατόν καλύτερα το έργο που έκανε την τελευταία πενταετία. Σε αυτό το πλαίσιο όπως λένε εμπίπτει και η αντιπαράθεση προς όσους επιχειρήσουν να αποδομήσουν το έργο αυτό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Αθώοι Ηλιάδης, Κυπρή στην υπόθεση της Τρ. Κύπρου

«Τέτοιο Κακουργιοδηκίο να τo χαιρόμαστε!!! »
ΑΚΑ  |  10:28

Έριξαν καρφιά στον Πρόεδρο οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ

«Ναι, ΑΚΑ, μίλησαν αυτοί που μας κούρεψαν, που έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό για να μην κουρευτούν, αυτοί ...»
Yiannos  |  14:24

Εφεση μετά τον σάλο για την ποινή-χάδι στον παιδεραστή

«Μπορειτε να μας πειτε ποια ειναι η μεγιστη δυνατη ποινη για τα αδικηματα που καταδικαστηκε;»
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  |  12:42

Στα δυο προεδρικό - ΑΚΕΛ για κυπριακό

«Διερωτούμε πως η σύνταξη επιτρέπει στον ΑΚΑ να γράφει αυτές τις ηλιθιότητες σχεδόν κάθε μέρα.»
CGA  |  09:57

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση